Podívejte se na první díl seriálu »sKORO NA mizině« s Langmajerem a Suchánkem

Prázdné hlediště i pokladna. S tím se nyní potýká většina divadel nejen v České republice. Jak to ale herci a tvůrci prožívají? Jak se vypořádají s tím, že nemohou dělat to, co milují a co je živí? Na to vtipným způsobem odpovídá seriál sKORO NA mizině, který vznikl v rekordním čase pod taktovkou tvůrců již legendárního online seriálu Lajna.

Podívejte se na teaser zde:

 https://www.youtube.com/watch?v=72npMZJUHms

 

Prvotní nápad vznikl na konci března a již 10. dubna byla natočena první epizoda. Dnes tvůrci představují teaser seriálu, jehož děj vychází ze snoubení reality a fikce, a který popisuje situaci herců ode dne, kdy byla zavedena karanténa. Seriál je inspirovaný ostravským Divadlem Mír, které jako první činoherní divadlo v ČR začalo okamžitě po uzavření divadel realizovat živé přenosy na YouTube a nyní zde pravidelně tvoří video obsah, aby koronakrizi přežilo.

„Roušky šít neumím, plicní ventilátory neumí vyvinout asi nikdo z nás, tak přicházíme s pomyslnou rouškou seriálovou. Doufáme, že nejen pobaví diváky, kteří nyní kvůli karanténě tráví většinu času doma, ale také že pomůže hercům a tvůrcům, kteří jsou nyní – jak už napovídá sám název seriálu – skoro na mizině,“ vysvětluje režisér Vladimír Skórka, který měl v těchto dnech točit pokračování filmu Copak je to za vojáka, ale současná vládní zařízení udělala štábu čáru přes rozpočet.

V seriálu se představí nejen herci ostravského Divadla Mír v čele s osobitým seskupením Tři tygři. Moravskou část v první epizodě doplnil Jiří Langmajer, Adéla Gondíková, Michal Suchánek, Jana Bernášková a Rudolf Merkner. „Dostat v karanténě nabídku natáčet seriál se rovná zázraku! Ráda si ze sebe dělám srandu a tady jsem měla možnost si zahrát trochu cvoka. Točila jsem i se zraněním, které jsem taky prodala. A navíc Ostrava je má srdcovka, takže jsem neváhala ani minutu. Zároveň jsme tak trochu navázali na předešlou spolupráci, kdy jsem s Vláďou Skórkou točila seriál Hasiči, pro nějž můj manžel Ruda, který si tu také zahrál a výrazně zahýbal dějem, napsal scénář,“ dodává Jana Bernášková, která ocenila i to, že mohla pracovat z pohodlí své milované chalupy. Stejně jako ostatní pražští herci totiž v seriálu hrála přes facetime.

„Tento typ režírování jsem zažil poprvé. Bylo to dost neobvyklé a o to více zajímavé,“ říká Skórka, který šel spolu se štábem do tohoto projektu s obrovským nasazením, ačkoli pracovali bez honoráře. „Vážím si i toho, že celý štáb do toho se mnou šel zadarmo. Michal Suchánek se dokonce nabídnul, že v seriálu nejen zahraje, ale že nám pomůže napsat scénář, což nám s Martinem Šimičkem velice pomohlo, protože času bylo strašně málo,“ pochvaluje si Skórka.

Výzvou bylo také zapojení všech hygienických opatření do specifického průběhu natáčení. „Při natáčení byla maximálně dodržována veškerá hygienická opatření, ať už se jednalo o dezinfekci prostor ostravského Divadla Mír, kde se natáčelo, neustálé dezinfikování rukou všech zúčastněných, či nošení roušek a dodržování rozestupů, což díky velkorysému prostoru divadla bylo naštěstí snadné,“ říká Skórka.

Podívejte se na první epizodu seriálu zde:

 https://www.youtube.com/watch?v=_CPNON7N5CI&feature=youtu.be

 

Rádi bychom však upozornili na to, že účet seriálu sKORO NA mizině nemá nic společného s »virtuálním kloboučkem« a dobrovolnými příspěvky, které lidé zasílají Divadlu Mír během jejich živých přenosů. Z účtu seriálu bude Divadlu Mír vyplacena pouze část financí na honoráře herců a jako další podpora k přežití této krize.

sKORO NA mizině

Námět: Matěj Jankovský, Martin Šimiček, Vladimír Skórka

Scénář: Martin Šimiček, Vladimír Skórka, Michal Suchánek

Režie: Vladimír Skórka

Obsazení: Albert Čuba, Štěpán Kozub, Robin Ferro, Vladimír Polák, Jiří Langmajer, Adéla Gondíková, Jana Bernášková, Rudolf Merkner, Michal Suchánek, Ondřej Malý, Přemek Bureš, Michal Sedláček, Kristýna Lišková, Petr Sedláček, Jaroslav Rusnák, Fredy & Krasty, Lada Bělašková a Beáta Hrnčiříková, Dimitrij Míťa Dostál

 

Foto: Divadlo Mír