Hlavní obsah

Tuzemské dovolené mají lidé zamluvené i na rok 2022

Zájem o dovolenou v tuzemsku roste, některé regiony hlásí na léto vyprodáno. Někde si lidé zamlouvají pobyty už i na přespříští rok.

Foto: Profimedia.cz

Velký zájem o o dovolenou na Šumavě. Ilustrační foto

Článek

„O ubytování je u nás obrovský zájem. Penziony i hotely se otevřou už 8. června a v současné době jsou na hlavní sezonu zaplněné v podstatě ze sta procent. Lidé dokonce zkoušejí přemlouvat ubytovatele, aby mohli přijet ještě v květnu, ale na to nikdo samozřejmě nepřistoupil,“ řekl Právu starosta Kvildy Václav Vostradovský (Naše Kvilda).

Podle něj si v jeho penzionu lidé zamlouvají místa už na hlavní sezonu přespříštího roku 2022. „V současné době poptávají i podzim letošního roku. Poptávka převyšuje minimálně dvakrát nabídku,“ dodal Vostradovský.

Nejdřív byznys. Petříček naznačil, jak by se měly otevírat hranice

Domácí

Ceny se v penzionech a hotelech na Kvildě pohybují od 300 do asi 800 Kč za noc. „Před letošní sezonou většinou hoteliéři ceny nenavyšovali i proto, že pobyty jsou rezervovány delší čas předem. Počítáme, že ztráty způsobené koronavirovou krizí se majitelům vrátí ještě v letošním létě,“ uvedl Vostradovský.

Pořád mají strach

Klienti si zamlouvají letní pobyty i v ubytovacích zařízeních v Jeseníkách. Extrémní nápor však jejich provozovatelé nezaznamenávají. „Červenec máme obsazený z devadesáti procent, srpen z šedesáti. Zájem však není větší než třeba před rokem. Navíc téměř všichni mají strach. Ptají se, co když se situace s pandemií bude vyvíjet špatně, zda jim vrátíme peníze, nebo jim pobyty přeložíme na jiný termín. Snažíme se jim vyjít vstříc, jak se dá,“ řekl Kamil Nezval z penzionu Ostružník v Ostružné.

Velký zájem o rezervace na léto registrují v beskydském horském resortu Sepetná, pod který spadá kromě hotelu Sepetná i penzion Sluníčko. Volné kapacity na léto stále jsou.

Aerolinky se zdráhají vracet peníze za nepoužité letenky

Koronavirus

„Rezervace na léto běží, lidé se nebojí ani platit zálohy, které vyžadujeme, takže jsme optimisté a očekáváme, jak se situace vyvine dál. Předpokládáme, že od 8. června otevřeme. Vůbec si nepřipouštíme, že by se tak nestalo, bylo by to pro nás už likvidační,“ řekl provozní resortu Sepetná Tomáš Otipka. Zvýšení cen nepředpokládá.

„Zatím to má z nuly lehce stoupající tendenci,“ uvedl starosta Božího Daru v Krušných horách Jan Horník (STAN), podle kterého za poslední měsíc zrušila asi polovina již nahlášených zahraničních hostů své pobyty v centrální části Krušnohoří.

„Jsme závislí na sousedním Německu a ti lidé nevědí, za jak dlouho se případně budou moci k nám zase podívat,“ pokračoval starosta. „Pomaličku, co jsem se ptal, se to začíná nyní zase plnit, ale nejedná se o nějaký strmý nárůst,“ dodal Horník.

Doufali jsme, že zájem bude větší
provozovatelka penzionu na Vysočině

Se zatím minimálním zájmem o rezervaci pobytu se potýká majitel penzionu Stará škola v Krušných horách na Mostecku Václav Lidický. „Registruji zatím pouhé dvě rezervace, přitom loni i předloni bylo po celou sezonu plno,“ řekl Právu Václav Lidický. Protože penzion leží pět kilometrů od hranice s Německem, 50 procent klientely tvoří Němci. „Modlím se, aby se hranice otevřely co nejdříve. Rezervací snad poté přibude,“ poznamenal Lidický. Zdražovat pobyty v současné ekonomické situaci nehodlá.

Také na Vysočině, v destinacích čím dál oblíbenějších cykloturisty, na zvýšenou poptávku ze strany tuzemských dovolenkářů zatím teprve čekají. S cenami většinou nehýbali.

„Doufali jsme, že zájem bude větší,“ přiznala provozovatelka Farmy a penzionu v Jimramovských Pavlovicích na Novoměstsku Eva Konvalinková.

Pronájem chat

Řada rodin ale chce dovolenou v Česku strávit v pronajaté chatě nebo chalupě. „Před pár dny jsem začala hledat bydlení někde na horách, ale už je to hodně probrané a termíny hodně plné. Hlavně v červenci, srpen je trochu lepší,“ svěřila se Šárka Klimentová z Kutnohorska. „Chceme si pronajmout jen chatu nebo chalupu, abychom tam byli jen s rodinou, do velkého hotelu, kde bude hodně lidí, se nám nechce,“ dodávala matka dvou menších dětí.

„Ceny se mi nezdají zatím až tak přemrštěné. Je to většinou tak kolem 1500 za noc pro rodinu, ale záleží hodně na místě a vybavení. Třeba Krkonoše se mi zdály o dost dražší než jiná místa, tam ale bude nával,“ srovnávala Klimentová s tím, že hledá klidnější prostředí.

Ještě před koronavirovou krizí si dovolenou v polovině prázdnin na chalupě v Orlických horách zajistila Ilona Janecká ze Semče s rodinou. „Teď jsme rádi, že jsme nechtěli jet do zahraničí a objednali si dovolenou v Česku tak brzo. Nyní už je většina pobytů na chatách a chalupách na léto vyprodaných. Chalupa, kterou máme objednanou, nemá už stejně jako řada dalších ani jeden volný termín,“ řekla Právu Janecká. „Chceme chodit do přírody a navštěvovat památky, tak doufám, že už bude vše bez problémů,“ dodala.

Anketa

Máte zamluvenou dovolenou?
Ano, zamluvil/a jsem si dovolenou v tuzemsku.
25,8 %
Ano, v zahraničí, i když není jisté, jestli pojedu.
20,4 %
Ne, ale počítám s tím, že ji strávím v tuzemsku.
15 %
Ne, ale předpokládám, že nakonec pojedu do zahraničí.
13,1 %
Nechystám se vůbec nikam jet.
25,7 %
Celkem hlasovalo 780 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám