Hokej v číslech: Zikmund v Kladně nezůstane. Co může nabídnout?

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

To, že má potenciál vyrůst v extraligového hokejistu, prokázal už během předloňské sezony, ve které se výrazně zasloužil o postup Kladna do extraligy. V uplynulém ročníku Ladislav Zikmund své kvality potvrdil a podělil se o místo nejproduktivnějšího útočníka Rytířů.

Není proto překvapením, že ačkoli Kladno z nejvyšší soutěže sestoupilo, on v ní zůstane. V půlce března to potvrdil jeho agent Josef Machala: „Láďa ukázal, že je hokejista. Chce pokračovat v Tipsport extralize, už dřív říkal, že by potřeboval změnu.”

Kam by se v rámci této změny mohl vydat? Hovoří se o Spartě, zájem měla mít i Plzeň či jeho bývalý tým Karlovy Vary.

Co dělá ze čtyřiadvacetiletého útočníka tak horké zboží a co může svému budoucímu zaměstnavateli nabídnout?

Nejproduktivnější forvard Rytířů

15 gólů, 15 asistencí a 30 bodů. Zikmund patřil do padesátky nejproduktivnějších hráčů extraligy, v Kladnu ho předčil pouze Brady Austin. Z kladenských útočníků byl ovšem společně s Brendanem Arthurem O'Donnellem hlavním tahounem ofenzivy.

Rodák ze Sokolova má co nabídnout. V týmu, který velkou ofenzivní silou neoplýval (vysílal nejméně střel za zápas), převzal vůdčí roli a zaznamenával statistiky blížící se pozice na hranici útočníka první až druhé lajny.

Pojďme se podívat na statistiky (viz výše). Ať už to bylo v počtu střeleckých pokusů ze slotu nebo přihrávek na střelecké pokusy ze slotu, Zikmunda najdeme mezi nejlepší padesátkou útočníků Tipsport extraligy. Na této hranici je také ve schopnosti vstupovat s pukem do útočného pásma.

Vychází nám, že Zikmund byl v uplynulém ročníku velmi komplexním hráčem. Střílel z nejnebezpečnějšího prostoru na ledě, nahrával do něho na střely svým spoluhráčům a zavážel puky do útočné třetiny. Řada týmů by ocenila, i kdyby se mu dařilo jen v jedné z těchto oblastí.

V pokročilých statistikách jako Corsi nebo poměr střel ze slotu už nenacházíme Zikmunda na elitních pozicích. To je pochopitelné, neboť Kladno nepatřilo mezi TOP týmy v držení kotouče. V rámci týmu se mu ale daří velmi dobře, řadí se mezi nejlepší.

Více než třetinu svých bodů, konkrétně 11 z 30, nasbíral Zikmund v přesilových hrách. Kladno ho v nich hodně využívalo, s časem 3 minuty a 47 sekund byl v extralize mezi nejvytěžovanějšími.

Na grafice výše najdete statistiky, které odchovanec Karlových Varů zapsal v početních výhodách. Znovu pozorujeme, že se nachází v horní třetině žebříčku. Celkem vstřelil v přesilovkách šest gólů, což by v řadě týmu uvítali.

Závěr

Sečteno podtrženo, o Ladislava Zikmunda bude mezi extraligovými týmy zájem. V Kladnu se řadil mezi hlavní tahouny a při hře 5 na 5 i v přesilovkách prokazoval, že může být platným komplexním hokejistou i v lepších týmech.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz