Zahrada

Nejlepší AKU nůžky na trávu: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

nejlepší aku nůžky na trávuToužíte po dokonalém trávníku, a sháníte proto co nejlepší AKU nůžky na trávu? V dnešním článku se na toto poměrně jednoduché, ale velice šikovné zahradnické zařízení podíváme. A to velice zevrubně. Budeme se snažit poskytnout vám veškeré informace o tomto nástroji – a přidáme i nálož rad, tipů a praktických poznatků, které se vám mohou hodit nejen při výběru nůžek, ale i při jejich používání. Akumulátorové nástroje jsou dnes mimořádně populární a pronikají do hobby i profesionální oblasti. Použití naleznou na zahradě i v dílně či domácnosti. Proto není divu, že se i klasické travní nůžky dočkali své AKU verze.

Jde přitom o přístroj, který ani nemusí představovat extrémně velkou investici. Některé modely jsou naopak velmi dostupné. Je však třeba pečlivě a obezřetně vybírat, abyste ze schopností nůžek nebyli nakonec zklamáni a získali nástroj, který bude výkonem i funkcemi odpovídat vašim potřebám a nárokům. Výběr je dnes docela široký, a navíc překvapivě rozmanitý. Jistě proto objevíte kousek, který sedne vašemu trávníku na míru.

V tomto průvodci probereme veškeré důležité parametry, vybavení a funkce, které s AKU nůžkami souvisí. S těmito znalostmi pak můžete vyrazit do obchodu (nebo internetového obchodu) prakticky na jistotu. Budete vědět, na co se určitě zaměřit i čemu se vyhnout. Přesto vám předáme spíše komplex obecných informací a konkrétní stroj už si budete muset vybrat sami. Nabídneme vám alespoň žebříček aktuálních oblíbených a kvalitních modelů, který dobře poslouží jako inspirace a třeba si v něm rovnou vyberete. Pomocnou ruku vám podají i uživatelské recenze AKU nůžek na trávu anebo odborné testy. V obou zdrojích můžete najít velmi užitečné postřehy a zkušenosti, které vás v nákupu možná utvrdí, anebo vás přimějí ho ještě zvážit.

Nejlepší AKU nůžky na trávu na trhu

ProduktParametryHodnoceníCena (od)
#1Nejvyšší kvalita
Bosch ISIO 3 SET
Typ pohonu: akumulátorové, Li-Ion
Délka lišty: 120 mm
Délka chodu: 50 min
Hmotnost: 0,55 kg
[usr 5 text="true" tooltip="true"]1650 Kč Číst recenze
#2Nejlepší cena / výkon
Fieldmann FZN 4101-A
Typ pohonu: akumulátorové, Li-Ion
Délka lišty: 110 mm
Délka chodu: 30 min
Hmotnost: 0,6 kg
[usr 5 text="true" tooltip="true"]700 Kč Číst recenze
#3Další na zvážení
MAKITA DUM604Z
Typ pohonu: akumulátorové, Li-Ion
Délka lišty: 160 mm
Délka chodu: - min
Hmotnost: 1,7 kg
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]1800 Kč Číst recenze
#4Extra doba provozu
GARDENA ComfortCut 9858
Typ pohonu: akumulátorové, Li-Ion
Délka lišty: - mm
Délka chodu: 80 min
Hmotnost: 1,15 kg
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]2400 Kč Číst recenze
#5Cenový tip
Riwall PRO RASH 1236 LH
Typ pohonu: akumulátorové, Li-Ion
Délka lišty: 120 mm
Délka chodu: 40 min
Hmotnost: 1,1 kg
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]930 Kč Číst recenze
#6Extra tip: ruční bez AKU
FISKARS Servo GS42
Typ pohonu: manuální
Hmotnost: 0,27 kg
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]600 Kč Číst recenze

Jak vybrat AKU nůžky na trávu

Co nás bude při hypotetickém výběru akumulátorových nůžek na trávu zajímat? V první řadě se podíváme, jaké možnosti vlastně máte – a jaké výhody a nevýhody nabízejí některá alternativní řešení. Následně se zaměříme na konkrétní parametry. Především na akumulátor a jeho vlastnosti, ergonomii, možné funkce nebo vybavení, rozměry a další zásadní faktory.

Velmi důležitou fází každého nákupu je vždy i stanovení rozpočtu. Proto se budeme věnovat i cenovým relacím a sortimentu ve třech základních cenových kategoriích. Při výběru se pak může vyplatit sledovat i výrobce. Ověřené značky mohou být zárukou dobrého řemeslného zpracování a výkonu. Proto vám nabídneme i několika tipů v této oblasti.

jak vybrat aku nůžky na trávu

Jak se vyznat v zahradnických nůžkách?

Jste si jisti, že akumulátorové nůžky na trávu jsou právě a přesně to, co potřebujete? Existuje více náčiní a nástrojů, které mohou plnit podobné funkce. Je dobré si v nich hned na začátku udělat přehled. Možná zjistíte, že pro dané účely se vám bude ve skutečnosti lépe hodit jiný přístroj nebo pomůcka. Jaké jsou možnosti?

Nůžky na trávu

V tomto textu se později úzce zaměříme na nůžky na trávu – konkrétně na jejich akumulátorovou verzi. Čeká vás i srovnání s tradičnějšími, mechanickými nůžkami. Nůžky na trávu jsou poměrně specifická pomůcka, kterou využijete při drobných úpravách trávníků. To platí pro mechanické i AKU varianty.

Jsou určeny pro dosažení dokonalého zastřižení především na malých nebo velmi malých plochách. Upravit s nimi můžete např. okraje záhonů, místa kolem obrubníků, trávu u teras a další kouty, kam se s jiným nářadím nedostanete. Tyto nůžky lze obvykle použít i k jemnému zastřihování a zarovnávání keřů. Uplatníte je tedy při všemožných dokončovacích pracích. Jde o neocenitelnou pomůcku, pokud toužíte po perfektním vzhledu každého prvku své zahrady nebo pozemku.

Obecnou výhodou nůžek oproti například sekačce je, že trávu zastřihují, místo aby ji drtily a sekaly. Tento šetrný přístup zabrání třepení a ničení stébel, které často vede k zažloutnutí a poškození vzhledu trávníku.

Nůžky na plot

Nůžky na plot mohou být opět klasicky mechanické anebo s pohonem. Často jsou napájeny síťově, ale existují i akumulátorové varianty. U mechanických i elektrických nůžek platí, že jsou robustnější a „výkonnější“ než nůžky na trávu. Elektrické a AKU nůžky na keře disponují dlouhou lištou osázenou drobnými čepelemi.

  • Pozn.: Některé modely AKU nůžek na trávu umožňují výměnu stříhacího nástavce právě za nástavec s lištou na keře. Lišta bývá ale kratší a výkon není takový jako u specializovaných modelů na keře. Uplatní se spíše při méně náročných a drobných úpravách.

Nůžky na plot slouží k udržování a tvarování okrasných keřů a živých plotů. Musejí si proto poradit i s větvičkami. To vede k potřebě vyššího výkonu oproti nůžkám na trávu.

Nůžky na větve a sadařské nůžky

Sadařské nůžky jsou poměrně malé a připomínají spíše štípací kleště, poslouží hlavně ve vinicích a při ošetřování ovocných stromků. Jde o mechanickou pomůcku.

Nůžky na větve jsou pomůcka pro úpravu keřů, stromů a stromků a stříhání silnějších větviček a větví. Běžné jsou spíše obyčejné mechanické varianty. Typické jsou pro ně velmi dlouhé rukojeti. Ty mají dva účely.

Jednak zvyšují dosah nůžek, za druhé vytvořením delší páky umožňují vyvinutí větší síly střihání. Existují i teleskopické varianty, které umožňují snadné dosažení na větve ve výšce několika metrů z bezpečí pevné země.

záhrada stříhaní stromků

Mechanické vs. AKU nůžky na trávu

Proč si zvolit právě AKU nůžky na trávu a nesáhnout raději po klasické variantě? Odpověď není zdaleka tak jednoznačná. Oba druhy tohoto nástroje mají své přednosti a nevýhody. Stačí se s nimi dobře seznámit a vybrat si dle svých možností a preferencí.

Výhody a nevýhody mechanických nůžek

Začněme klasickou v podobě obyčejných mechanických nůžek. Moderní varianty jsou opatřeny otočnou čepelí v rozsahu 360°, která vám umožní dostat se do všech zákoutí. Čepele by měly být vyrobeny z kvalitní oceli, která zajistí dokonalý střih bez třepení. Špičkové modely nabízí v dnešní době například značka Fiskars.

Mechanické nůžky umožňují opravdu dokonale precizní práci, takže je ocení perfekcionisti. Navíc nejste nijak omezeni provozní dobou a můžete si s trávníkem či záhonkem vyhrát právě tak dlouho, jak potřebujete. Kvalitní nůžky taky vydrží celý život, což se u AKU modelu zřejmě nepoštěstí.

Na druhou stranu je práce s mechanickými nůžkami velice náročná a zdlouhavá. Uplatní se proto jen na opravdu malých plochách. Fyzická namáhavost je další vážnou nevýhodou a může být překážkou především pro starší osoby.

Výhody a nevýhody AKU nůžek

AKU nůžky naproti tomu umožňují velmi pohodlné použití. Pracují samy a uživatel je pouze drží a směruje. Dokonce je možné díky speciální teleskopické rukojeti omezit zohýbání nebo klečení. Jasnou výhodou je tedy komfort, minimální fyzická náročnost, ale i mnohem vyšší rychlost práce. S kvalitními nůžkami se proto můžete pustit i do poněkud větších ploch, aniž byste nad nimi strávili celý den.

Ale jsou tu ovšem i nevýhody. V první řadě je to cena. Nejlevnější AKU nůžky začínají tam, kde nejdražší mechanické modely končí. Rozdíl může být tudíž značný. Další nevýhodou je omezená pracovní doba.

Akumulátor je potřeba dobíjet, což znamená vynucené přerušení činnosti i na řadu hodin. To nepotěší, pokud jste si těžce našli volný čas, abyste zvelebili trávník – a nestihnete to v rámci provozní doby baterie. A nakonec, na rozdíl od mechanických nůžek lze u AKU verze počítat s nižší životností. Zejména v případě levnějších modelů.

Ve prospěch AKU nůžek je však třeba zmínit ještě jednu přednost. Řada modelů disponuje příslušenstvím v podobě nástavců, které tento nástroj činí poněkud univerzálnějším.

Důležité parametry a vybavení

Teď už byste měli mít promyšlené, zda jsou AKU nůžky na trávu přesně to, co potřebujete. Proto se vrhneme přímo na parametry těchto zařízení. Taky nás bude zajímat vybavení a zpracování. Které faktory byste měli při nákupu sledovat?

Akumulátor

Díky akumulátoru je možné používat zařízení kdekoli bez omezení, což je výhoda oproti síťově napájeným přístrojům – s těmi se ostatně v případě nůžek na trávu ani nesetkáte. Pro dané účely je totiž akumulátor zdrojem dostatečného výkonu a omezení v pohybu by bylo nežádoucí.

Dobrou zprávou je, že kvalitní moderní modely bývají většinou opatřeny pokročilými bateriemi typu Li-ion. V současnosti jde o technologii s nejlepšími vlastnostmi. Li-ion články netrpí paměťovým efektem ani samovolným vybíjením a rychle se nabíjejí. Není třeba je formátovat a jejich životnost je velmi dlouhá.

Další zásadní předností je vynikající poměr kapacity vůči hmotnosti a rozměrům článku a fakt, že lze použít i vyšší napětí – a tudíž dosáhnout lepšího výkonu oproti starším typům akumulátorů.

Napětí a kapacita

Napětí akumulátoru je veličina, která vám umožní udělat si jistou představu o výkonu a efektivitě daného modelu. Proto se vyplatí o ni zajímat. U AKU nůžek na trávu se obvykle setkáte s napětím 3,6 V. Zejména dražší modely s univerzálnějším použitím pak mohou disponovat napětím 7,2 V. Pokud jde o kapacitu akumulátoru, u AKU nůžek se většinou pohybuje okolo 1,5 Ah. Za dostačující lze ještě považovat cca 1,3 Ah.

Provozní doba a délka nabíjení

Výše uvedené hodnoty byly přece jen trochu abstraktní. Pojďme se proto podívat na praktičtější čísla. Zajímat nás pochopitelně bude především délka chodu na jedno nabití a taky doba nabíjení, která hraje důležitou roli, pokud musíte přerušit nedokončenou práci.

Pokud jde o provozní dobu, počítejte s tím, že u většiny AKU nůžek budete moci pracovat nanejvýše 50-60 minut v kuse. Takovou dobu lze považovat za současný solidní standard. U levnějších modelů to ale může být třeba jen 30 minut. Nejlepší zařízení pak nabídnou dokonce 80 a více minut. Opět záleží na tom, jak velké plochy a náročné práce budete chtít vykonávat. Na krátkou úpravu malé plošky může být i 30 minut dostačující porce času.

Doba nabíjení se pak pohybuje od 3 hodin výše. Počítejte spíše se 4-5 hodinami času. U některých modelů však může délka nabíjení přesáhnout i 8 hodin. Takže v daný den už toho zřejmě moc neuděláte.

Šířka záběru

Šířka záběru představuje další směrodatný údaj při výběru. Jedna je jednoduše o šířku stříhací násady, resp. čepelí. Naprostá většina modelů se šířkou záběru vejde do rozmezí 80 až 120 mm. Širší záběr znamená rychlejší a efektivnější práci na větších volných plochách. Může být však naopak omezující při práci ve stísněných prostorách. U dražších a dobře vybavených modelů se můžete setkat i s příslušenstvím v podobě více stříhacích nástavců s různou šířkou záběru.

Nože a jejich kvalita

Kvalita nožů se těžko odhaduje z popisku nebo zběžného pohledu na zboží. Je dobré se informovat blíže např. v recenzích. Kvalitní čepele jsou nejdůležitější součástí nástroje a ovlivní jeho účinnost i životnost. Setkat se můžete i s nepřilnavou úpravou povrchu, která omezí přilepování zbytků trávy na čepele.

Kolečka

Některé modely AKU nůžek mohou mít i integrovaná kolečka, která umožňují přesné a pohodlné vedení přístroje. To se může hodit zejména s použitím teleskopické násady, o které se ještě budeme bavit v další části.

Zabezpečení

Při špatném zacházení nebo nechtěném spuštění mohou čepele nůžek způsobit nepříjemná zranění. Riziku nelze zcela zabránit, ale většina výrobců se jej snaží omezit pomocí pojistky proti nenadálému spuštění a pojistky, která přístroj vypne, pokud pevnější překážka zablokuje čepele.

Hmotnost

Protože zařízení budete většinou držet v jedné ruce, hmotnost je poměrně důležitá. Lehké a jednoduché modely mívají okolo 0,6 kg. Výkonnější a větší pak přes 1 kg. Velmi lehká zařízení jsou sice pohodlná do ruky, ale nelze očekávat takový výkon, odolnost zpracování ani kapacitu baterie.

jak se starat o travnik

Funkce a příslušenství

Jaké příslušenství nebo praktické funkce lze očekávat nebo požadovat u AKU nůžek? Zde je výběr nejčastějších možností.

  • Indikátor baterie – Indikátor baterie informuje o míře vybití a o tom, že se krátí provozní čas.
  • Uzamknutí – Jde o již zmíněnou pojistku proti nechtěnému spuštění.
  • Teleskopická násada – U řady modelů se můžete setkat s příslušenstvím v podobě dlouhé teleskopické násady, která umožňuje pohodlnou práci ve vzpřímeném postoji. Tuto násadu využijete zejména na větších plochách.
  • Vyměnitelné nástavce – Mezi nejzajímavější možné příslušenství jednoznačně patří vyměnitelné nástavce. Může jít o stříhací nástavce různé šířky záběru, anebo – jak už jsme řekli výše – i o speciální nástavec určený k zastřihování keřů a plotu…

Nástavec k zastřihování keřů a živého plotu

Tento nástavec plní u AKU nůžek důležitou funkci, a proto si zaslouží více pozornosti. Díky němu se pouhé nůžky na trávu stávají univerzálnějším zařízením, které lze použít i k úpravám plotů a keřů. Výměna nástavce je obvykle velmi jednoduchá a účel přístroje lze tudíž operativně měnit.

Nástavec má podobu lišty s množstvím drobnějších čepelí. Zatímco u standardního nástavce na trávu sledujeme především šířku záběru, zde nás budou zajímat dva faktory:

  • Délka lišty – Délka lišty na keře bývá obvykle okolo 15-16 cm, ale může to být i více nebo méně. Zdaleka tedy nedosahuje délky lišty u specializovaných elektrických nůžek na keře. Délka musí odpovídat výkonnostním možnostem nůžek na trávu, které jsou mnohem nižší.
  • Rozestup čepelí, max. průměr větve – Rozestup čepelí odpovídá informaci o tom, s jak tlustými větvičkami si přístroj poradí. Obvykle to bývá 8 mm až 1 cm. U dražších a výkonnějších modelů i více.

Video

Ceny AKU nůžek na trávu

Jaké jsou průměrné ceny kvalitních AKU nůžek na trávu? Nabízíme vám malé shrnutí, které vám pomůže udělat si alespoň matnou představu o investici, která vás čeká.

✅ AKU nůžky do 1000 Kč

I v této nízké cenové relaci můžete najít překvapivě široký sortiment. Nejlevnější modely lze dnes pořídit už od cca 500 Kč. V této ceně nabízí nůžky například značka Fieldmann a jsou mimořádně oblíbené. Taky značky Riwall či Güde nabízejí především dostupnější a přitom kvalitní modely, které stojí za pozornost.

✅ AKU nůžky do 2000 Kč

Nejširší sortiment najdete v této kategorii. Je zde taky velké množství nejprodávanějších AKU nůžek na trávu vůbec. Setkáte se zde se značkami jako Bosch, Black & Decker či Stiga – což už jsou zvučná jména, která osloví i náročnější publikum. Do dvou tisíc můžete zkrátka pořídit velmi kvalitní nůžky.

✅ AKU nůžky nad 2000 Kč

Menší výběr nůžek, které nabízejí nadstandardní výkon, kapacitu, případně vybavení a příslušenství. Obvykle jde o univerzálnější modely, které lze použít při různorodějších činnostech.

Nejlepší značky AKU nůžek na trávu

Slíbili jsme několik tipů na poctivé a spolehlivé výrobce. Tak tady jsou:

  • Fieldmann – Značka nabízí především velmi dostupné modely. Většinou je součástí i nástavec na keře. Výkon a zpracování odpovídají nižší ceně. Vhodné pro méně náročné zájemce.
  • Bosch – Zajímavý výběr a vysoká kvalita zpracování. Obvyklá je i vysoká kapacita baterie.
  • Gardena – Značka nabízí nůžky ve střední a vyšší cenové kategorii. Jde o výkonné nástroje, které se těší vynikajícím hodnocením v testech AKU nůžek na trávu.
  • Güde – Spíše dostupnější modely, ale velmi populární. Zajímavá alternativa především ke značce Fieldmann.
ProduktParametryHodnoceníCena (od)
#1Nejvyšší kvalita
Bosch ISIO 3 SET
Typ pohonu: akumulátorové, Li-Ion
Délka lišty: 120 mm
Délka chodu: 50 min
Hmotnost: 0,55 kg
[usr 5 text="true" tooltip="true"]1650 Kč Číst recenze
#2Nejlepší cena / výkon
Fieldmann FZN 4101-A
Typ pohonu: akumulátorové, Li-Ion
Délka lišty: 110 mm
Délka chodu: 30 min
Hmotnost: 0,6 kg
[usr 5 text="true" tooltip="true"]700 Kč Číst recenze
#3Další na zvážení
MAKITA DUM604Z
Typ pohonu: akumulátorové, Li-Ion
Délka lišty: 160 mm
Délka chodu: - min
Hmotnost: 1,7 kg
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]1800 Kč Číst recenze
#4Extra doba provozu
GARDENA ComfortCut 9858
Typ pohonu: akumulátorové, Li-Ion
Délka lišty: - mm
Délka chodu: 80 min
Hmotnost: 1,15 kg
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]2400 Kč Číst recenze
#5Cenový tip
Riwall PRO RASH 1236 LH
Typ pohonu: akumulátorové, Li-Ion
Délka lišty: 120 mm
Délka chodu: 40 min
Hmotnost: 1,1 kg
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]930 Kč Číst recenze
#6Extra tip: ruční bez AKU
FISKARS Servo GS42
Typ pohonu: manuální
Hmotnost: 0,27 kg
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]600 Kč Číst recenze
0 Sdílení