Na farmářských trzích v Opavě stály fronty, za chvíli bylo vyprodáno

  12:46
Na opavském Dolním náměstí ve středu odstartovaly farmářské trhy. Nabídly především sazenice a pestrou škálu rostlin a květin, ale i masné výrobky, sýry či pečivo. Na nejpoptávanější zboží, jímž byly zahradnické výpěstky, se stály fronty.

V Opavě se po uvolnění karanténních opatření opět konaly farmářské trhy. | foto: Alexandr SatinskýMF DNES

„Obvykle jezdíme zjara do Polska, teď musíme všechno sehnat doma,“ řekla jedna z kupujících Andrea Binarová.

Podle prodavačky u stánku s rostlinami Mileny Šindlerové šly nejvíc na odbyt sazenice salátu a muškáty. „Zájem je velký, za chvíli bude některé zboží vyprodáno,“ uvedla už před devátou ráno.

Ačkoliv je povinností přísná hygiena, stánkaře to neodradilo. „Zájem prodejců je standardní. Nabídka sortimentu se bude postupně během sezony měnit,“ sdělil provozovatel opavských trhů Martin Žižlavský.

Stánky opavské Dolní náměstí obsadí vždy ve středu, v pátek a v sobotu až do 7. listopadu.

Trhy se postupně otvírají v celém kraji. Ve středu opanovaly i centrum Havířova, dnes se začíná prodávat v Bohumíně. Před radnicí bude nabízet své výrobky patnáct farmářů a otvírá se i městská tržnice.

„Prodávat se bude ob jeden stánek. My se každé ráno postaráme o dezinfekci prodejních míst,“ uvedla Ivana Balgová z bohumínské radnice.

Ožijí i farmářské trhy v Ostravě před OC Futurum, první by se měly uskutečnit 1. května.

„Zájem farmářů je ještě vyšší než dříve. Hlásí se i ti, kteří k nám dříve nejezdili. Trhy by mohly být v květnu každý víkend,“ uvedla Markéta Schwarzová, manažerka marketingu obchodního centra. Termíny a periodicitu ještě potvrdí dnešní jednání.

Beskydský farmářský trh na náměstí Svobody ve Frýdku-Místku odstartuje 7. května, konat se bude ve čtrnáctidenních intervalech. Každou třetí středu v měsíci až do listopadu budou farmářské trhy i v Karviné, začnou 20. května.