IKEA: S vládou jednáme o možném dřívějším otevření

čtvrtek, 23. dubna 2020, 12:35 Marketing, Retail, Koronavirus na jaře 2020, Aktuality MediaGuru

IKEA zaznamenává v Česku téměř třikrát větší nárůst online prodeje. S vládou jedná o možném dřívějším otevření svých kamenných obchodů.

Zdroj: IKEA

Zdroj: IKEA

Nábytkářský řetězec IKEA má od poloviny března stejně jako ostatní obchodníci všechny své kamenné pobočky zavřené. Omezení se zdaleka netýká jen České republiky, ale i ostatních evropských a severoamerických trhů, na kterých je přítomný. Podle Jespera Brodina, CEO firmy Ingka Group, do které IKEA patří, poklesly celkové prodeje za měsíc pandemie o 60 %. Daří se však navyšovat online prodeje, kde je globální nárůst dvakrát vyšší než ve stejném období loni. V České republice je to téměř třikrát vyšší. Na některých trzích i desetkrát vyšší, v Dánsku se e-commerce dokonce dostal na úroveň prodejů před zavřením obchodů. 

Při omezení pohybu obyvatel si lidé přes internet pořizují nejvíce nábytek pro vybavení domácích kanceláří, koše na prádlo, ale také kuchyňské náčiní. V České republice je zájem o vybavení ložnice, zejména o sortiment matrací a úložných systémů PAX. „Kromě toho zaznamenáváme také nárůst zájmu o online nákup kuchyní pomocí online plánovače, díky kterému si zákazník může vše naplánovat pohodlně doma,“ popisuje na dotaz MediaGuru.cz tisková mluvčí IKEA v České republice Adriena Rambousková. Do budoucna počítá nábytkářský řetězec se zvýšeným zájmem o dětské produkty, po současné krizi totiž očekává baby boom. 

V komunikaci se IKEA aktuálně soustředí na to, aby své zákazníky i zaměstnance pravidelně informovala o aktuálním vývoji situaci a dodržování bezpečnostních a hygienických nařízení. „V tuto chvíli také probíhá marketingová kampaň s názvem Small Change – Big Joy. Inspirujeme zákazníky, jak si doma zařídit příjemné pracovní místo nebo jak doma zabavit děti,“ přibližuje Adriena Rambousková s tím, že v červnu se přesune komunikace k tématu trvale udržitelného bydlení. 

Spolu s tím se řetězec soustředí na podporu komunit, poskytuje potřebné vybavení do nemocnic, zdravotnických a pečovatelských zařízení a pomáhá i dalším institucím, například pomáhajícím organizacím, školám a divadlům. „Na okamžitou hmotnou pomoc v nouzi jsme v České republice vyčlenili 10 milionů Kč,“ říká Rambousková. 

Rovněž začíná IKEA připravovat komunikaci ohledně otevření obchodních domů. Podle vládního plánu mohou kamenné obchody nad 1000 m2 otevřít v České republice až od 8. června. „V IKEA vždy respektujeme rozhodnutí vlády, nicméně zveřejněný harmonogram nás překvapil. Proto jsme s vládou otevřeli dialog, zda neexistuje možnost, jak za určitých podmínek otevřít obchodní domy IKEA dříve,“ vysvětluje Adriena Rambousková. 

IKEA tak s vládou vyjednává po vlastní ose, do iniciativy ostatních nábytkářských řetězců, jako je Asko – Nábytek, Sconto, Kika a XLMX, pod níž patří Möbelix a XXXLutz, se nezapojila. Ty ve svém otevřeném dopise z pátku 17. dubna požadují po vládě přehodnocení zveřejněného plánu uvolňování. Nerozumí tomu, proč mohou být otevřené velkoplošné hobbymarkety, stavebniny a železářství, zatímco prodejny nábytku nikoliv.

-stk-