Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Odklad olympiády? Pro mě nakonec vítaná změna, připouští Dostál

Na vodní sporty, které jsou tradiční oporou českých olympijských výprav, dopadla současná krize patrně nejsilněji. Dobře to ví kajakář Josef Dostál, který když se dozvěděl o odkladu OH, předčasně ukončil soustředění v Kalifornii. Jak ale připustil v pořadu Studio ČT sport, s odstupem odložení olympijských soutěží vítá. Bude mít více času na trénink i sjetí s Radkem Šloufem na dvojkajaku. Tento i další rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport.

Josef Dostál
zdroj: ČTK/AP autor: Zsolt Szigetvary

Nákaza zastavila naprostou většinu sportů. Tím, který opatření "odskákal" zřejmě nejvíce, je vodácký sport. Sezona totiž na vodě na rozdíl od ostatních disciplín ani nezačala. Přitom před startem roku měli všichni velké naděje: Jiří Prskavec, Martin Fuksa či Josef Dostál měli v létě v Tokiu usilovat o medaile. Z toho všeho sešlo.

"Jen v rychlostní kanoistice jsme odepsali dvacet dva závodů. Prostě sezona tu není. Čekáme, v hlavách máme plány, ale jaké budou podmínky, nevíme," popisuje strastiplnou situaci předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč. "Museli jsme zrušit kvalifikaci v Račicích, závody se připravovaly dlouho dopředu," dodal v pořadu Studio ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

Na soustředění v Kalifnorii zastihla zpráva o odkladu OH Josefa Dostála. "Tohle téma jsme v USA dost řešili. Zkrátili jsme původní dobu soustředění. Ale zkrátka mám o rok více na trénink a lepší sjetí na deblu s partnerem, takže nakonec pro mě asi vítaná změna," říká Dostál, který by chtěl startovat jak v kategorii K1, tak K2 s Radkem Šloufem.

Nezbývá mu tak nic jiného než se připravovat trpělivě dál. "Systém tréninků máme stejný, jako by byl vrchol na konci srpna. V Kalifornii jsme napádlovali dost kilometrů a byli dost servaní, takže čtrnáct dní karantény nám po návratu přišlo jako dar z nebes," připouští s úsměvem Dostál.

Díky uvolnění karanténních opatření může alespoň trénovat venku na vodě. "Pádlovat venku můžeme, i když se nedá moc shlukovat. Můžu prozradit, že na dvou kilometrech jsem si zajel svůj čtvrtý nejlepší čas. Takže forma se vyvíjí velmi dobře," doplnil Dostál, který by měl být medailovým adeptem české výpravy pro tokijskou olympiádu v červenci 2021.

Kateřina Kudějová
zdroj: ČTK/PR autor: Martin Hladík

Trpí též slalomáři a sjezdaři

Opatření dopadlo také na slalomáře, kteří tradičně přivážejí řadu úspěchů. "Přemýšlíme, jak nastavit nově olympijskou nominaci. Situace se výrazně mění tím, že samotná olympiáda bude až za rok. Posunutí dává šanci mladším," myslí si Stanislav Ježek. "Každý den vytváříme nové scénáře, všechny se odvíjí od toho, kdy se bude moci závodit," doplnil.

Největší šance na olympijskou účast má Jiří Prskavec, bronzový medailista z Ria. "Vůbec nevíme, co nás čeká. Nicméně trénink pokračuje. Je to chvíle na těžký objemový trénink, ne směřování k závodům. Mám hodně fyzio cvičení i cvičení s vlastním tělem, což jinak maličko zanedbáváme. Alespoň mám více času na rodinu a normální život," popisuje Prskavec.

Rozhodnutí o olympijském odkladu jej nepřekvapilo. "Člověk měl natrénováno, pak se to všechno smetlo ze stolu a já věděl, že znovu přijde ten hrozně těžký trénink. Ale to rozhodnutí považuji určitě za správné. Taky jsem ho trochu čekal. MOV měl všechny informace, a pokud se tak rozhodl, určitě věděl proč," dodal Prskavec.

Hry v Tokiu nebyly cílem pro neolympijský sjezd na divoké vodě. Tím byl světový šampionát. "Klíčové bylo MS v Americe, které mělo odstartovat za tři dny. To je samozřejmě passé. Vím minimálně o třech reprezentantech, pro které to měl být vrchol kariéry a chtěli po něm skončit," říká šéftrenér Robert Knebel. "Věřím, že alespoň domácí sezona se rozjede," doufá.

O kondici svých svěřenců má přehled. "Komunikace se sportovci probíhá po mailech a telefonech. Snažíme se je udržet v režimu, že život nekončí a je čas zapracovat na svých rezervách. Až budeme moci, tak se rychle vrátíme k tomu, co máme nejraději, tedy ke sjezdu na vodě," doplňuje Knebel. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články