Hlavní obsah

Jste ve střetu zájmů, rezignujte, vyzvali tři viceprezidenti Hospodářské komory Dlouhého

Novinky, bož
Aktualizováno

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý by měl rezignovat na svou funkci. Vyzvali ho k tomu viceprezidenti komory Bořivoj Minář, Irena Bartoňová Pálková a Roman Pommer. Podle nich Dlouhý už nyní zastává velké množství funkcí. Teď navíc podle viceprezidentů vzniklo podezření ze střetu zájmů, když ho vláda podporuje v nominaci na šéfa OECD.

Foto: ČTK

Prezidenta komory Vladimíra Dlouhého vyzvali viceprezidenti k rezignaci.

Článek

„Konstatuji, že v žádném střetu zájmu nejsem, v uplynulých hodinách mě drtivá většina členů představenstva Hospodářské komory explicitně, písemně podpořila. Na druhé straně, do tohoto okamžiku nikdo nepodpořil výzvu tří viceprezidentů,” reagoval na výzvu Dlouhý.

Viceprezidentům se nelíbí, že Dlouhý zastává příliš velké množství funkcí. „Kromě pozice prezidenta Hospodářské komory je například členem Národní ekonomické rady vlády, poradcem prezidenta České republiky Miloše Zemana, členem komisí nebo různých dozorčích rad. Hospodářská komora potřebuje prezidenta, který se jí bude nyní a v časech budoucích věnovat na sto procent,” uvedli viceprezidenti v závěru z jednání, který mají Novinky k dispozici.

Prezidium komory Dlouhého podle viceprezidentů aktivity tolerovalo, dokud podle ní nekolidovaly s funkcí prezidenta komory, která není honorovaná. To se však změnilo ve chvíli, kdy se Dlouhý stal kandidátem na šéfa mezinárodní organizace OECD.

Dlouhý: Pokud si živnostník založil s. r. o., má smůlu, 25 tisíc nedostane

Ekonomika

„Odmítáme však, aby Vladimír Dlouhý vykonával pozici prezidenta Hospodářské komory ČR, když zároveň s posvěcením vlády kandiduje na funkci generálního tajemníka Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD),” napsali viceprezidenti.

„Důvodné obavy ze střetu zájmů”

Podle prohlášení tato skutečnost „zakládá důvodné obavy ze střetu zájmů”. „Prezident Dlouhý nemůže být silným oponentem vlády a tvrdě prosazovat zájmy podnikatelů, když byl nejen touto vládou nominován, ale zároveň ministr zahraničí a členové vlády jsou povinni spolupracovat a vést kampaň Vladimíra Dlouhého.”

Vypadá to jako příprava na novou Berlínskou zeď, tepe Prouza situaci na hranicích

Ekonomika

Viceprezidenty komory navíc Dlouhého chování „velmi zklamalo”, protože jeho členy o své kandidatuře neinformoval. O schválení své nominace přitom podle viceprezidentů musel vědět nejméně od 9. března.

„Vladimír Dlouhý byl proto na prezidiu námi přátelsky vyzván, aby se funkce prezidenta vzdal. Nejedná se o žádný převrat,” uzavřeli viceprezidenti.

Věc byla podle viceprezidentů projednána na prezidiu komory v úterý. Dlouhý má do 23. května svolat jednání představenstva, které má jeho konec v čele komory projednat, stejně jako to, kdo ho by ho případně zastupoval do poloviny roku, na kdy je plánován volební sněm.

Dlouhý však na sněmu komory hodlá svoji pozici obhajovat. „Rezignovat samozřejmě nehodlám, zvláště ne v této době, kdy jsem přesvědčen, že způsob, jakým prosazujeme zájmy podnikatelů a našich členů, odpovídá krizové situaci, ve které se nacházíme,” komentoval to Dlouhý.

Hospodářská komora má celkem čtyři viceprezidenty. Kromě tří podepsaných je jím ještě Michal Štefl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám