Další konec kariéry v české biatlonové reprezentaci. Po Šlesingrovi skončila Vítková

Do nadcházející sezóny biatlonového Světového poháru 2020/21 nenastoupí v českém dresu nejen Michal Šlesingr, jenž svou dlouholetou kariéru ukončil v rámci březnových závodů Světového poháru v Novém Městě na Moravě, ale stejně tak ani Veroniku Vítkovou. Ta se svou kariéru rozhodla ve svých 31 letech ukončit ve čtvrtek. Důvodem však nejsou žádné zdravotní problémy, jak by se mohlo možná po jejích posledních dvou utrápených sezónách očekávat, ale o dost radostnější fakt, že se zanedlouho stane maminkou. Navzdory zmiňovaným dvěma posledním ne příliš podařeným sezónám ovšem český biatlon i tak ztrácí jednu z nejvýraznějších biatlonových osobností posledních let. Vždyť se jedná o dvojnásobnou olympijskou medailistku. A nejen to.

Naposledy však poznala nějaký větší úspěch na mezinárodní scéně v únoru před dvěma lety. Tehdy v rámci Zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu získala bronzovou medaili ve sprintu. Od té doby však na tento úspěch už nedokázala navázat a to především stále se objevujícím zdravotním potížím.

Ty spočívaly hlavně v problému s dýcháním, což mělo za příčinu například to, že v uplynulé sezóně 2019/20 startovala pouze v úvodním sprintu ve švédském Östersundu a pak v následném patnáctikilometrovém závodě do cíle nedorazila a i když se v následujících měsících snažila o návrat do závodů, nesetkalo se toto snažení s žádným větším úspěchem. „Pro mě to skoro ani sezona nebyla, jak jsem po prvních závodech odjela domů. Nebylo to jednoduché, celé jaro a léto trénujete, abyste závodili, a já od prosince stála,“ vrátila se sama Veronika Vítkové k její poslední biatlonové sezóně, ve které startovala.

Do nynějška vlastně pořádně již bývalá česká biatlonistka neví, co jí potíže s dýcháním způsobovalo. „Absolvovala jsem spoustu vyšetření, kde se nic neukázalo. Tělo mi vystavilo stopku, nefungovalo, jak bychom si představovali. Nastaly i obavy, že by to ani dál nebylo ideální, a už se mi nechtělo znovu vstupovat do té nejistoty,“ uvedla Vítková, že i tento fakt rozhodoval o tom, zda skončí se svou kariérou. Nakonec ale rozhodlo úplně něco jiného. „Nejdřív jsem myslela, že bych na jaře mohla opět začít s přípravou. Postupem času se to ve mně začalo přelévat, byla jsem nerozhodná. A nakonec se to vyřešilo samo. Koncem listopadu nebo začátkem prosince už nebudeme dva, ale tři,“ svěřila se s radostnou novinou.

Přestože z minulosti existují případy návratů biatlonistek, které před tím odešly na mateřskou (například Běloruska Darja Domračevová či Slovenka Anastasia Kuzmanová), nad takovým krokem Vítková neuvažovala. „Nejsem zastáncem odjíždění od dětí na soustředění a závody,“ řekla Vítková, která nyní tedy přemýšlet o tom, jaká bude další etapa svého života. Ve hře by mohla být třeba role trenérky. „Nad tím jsem zatím nepřemýšlela, ale myslím, že bych měla třeba dětem co předat,“ řekla však zatím k tomu.

Pokud by se ale přeci jenom k návratu na tratě nakonec rozhodla, český biatlnový svaz proti tomu rozhodně nebude. „Sám za sebe si umím představit Veroniku opět se startovním číslem na hrudi, jsem přesvědčený, že současné oznámení není sbohem, ale jen ahoj,“ řekl ke čtvrtečnímu rozhodnutí Veroniky Vítkové šéf českého biatlonu Jiří Hamza. „Ale hlavně jí chci poděkovat za vše, co pro český biatlon udělala. Veronika patří mezi lidi, kteří vytvářeli boom českého biatlonu, je neoddělitelnou součástí naší zlaté generace. Byla biatlonu oddaná, a proto pro ni poslední dvě sezony, kdy ji zdraví brzdilo ve výkonech, nebyly jednoduché,“ pokračoval však.

„Verča byla prakticky celou zimu bez závodů. Probíhala její rekonvalescence, snažili jsme se, aby mohla nastoupit do další sezony. Teď její kariéru ukončily radostné důvody. Pokud by své rozhodnutí přehodnotila, tak má samozřejmě dveře do týmu stále otevřené. Ale plně chápu, že se teď bude chtít věnovat rodině. Chtěl bych Verče poděkovat za mnohaletou reprezentaci a spoustu krásných okamžiků, které s ní mohl prožít nejen tým, ale i fanoušci. Pomohla českému biatlonu v jeho vzestupu. Všichni jí přejeme, aby se jí dařilo v rodinném životě minimálně tak jako v tom biatlonovém,“ komentoval pak konec kariéry Veroniky Vítkové i sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Talent už od teenagerovských let. Vzpomíná však nejvíce na indivduální olympijskou medaili

Poprvé svůj biatlonový talent prokazovala už v dorostenecké kategorii a to i díky trenérovi Jindřichu Šikolovi. V roce 2006 se nejprve stala v Presque Isle dorosteneckou světovou šampionkou ve vytrvalostním závodě. Tento výkon pak překonala v roce 2009 štafetovým zlatem na juniorském mistrovství světa, kde se v jednom týmu už tehdy setkala s Veronikou Zveřičovou či Gabrielou Soukalovou.

V seniorské rerprezentaci na tyto úspěchy dokázala bez problémů navazovat. Nejprve v roce 2009 na MS v Pchjongčchangu skončila na pro ni senzačním pátém místě a přestože pak následovala menší pauza kvůli meningitidě, v roce 2013 se dočkala na domácí půdě dvou velkých dospělých cenných kovů. Vrchol českého biatlonu tehdy byl ale ještě před ní. S Gabrielou Soukalovou, Ondřejem Moravcem a Jaroslavem Soukupem pak totiž nejenže získala štafetový bronz na MS v Novém Městě na Moravě, ale především na pro český biatlon veleúspěšné zimní olympiádě v Soči 2014 z toho byl ještě o něco cennější štafetový bronz. Bronz nakonec získala i ze závodu ženské štafety, ovšem zpožděně kvůli diskvalifikaci Rusek.

Následující poolympijská sezóna 2014/15 byla pro Vítkovou pak tou nejúspěšnější. Přestože v Oberhofu tehdy vyhrála jediný svůj individuální závod nejen v sezóně, ale v SP vůbec, ve štafetách však následovalo mnoho medailí v této sezóně a počítá se pochopitelně do toho i zlato z mistrovství světa v Kontiolahti.

Nejraději ale Vítková vzpomíná na svou jedinou opravdu velkou individuální medaili a to ze Zimních olympijských her v Pchjongčchangu, kdy získala bronz ve sprintu. „Všechno tam probíhalo strašně rychle. Startovala jsem s nízkým číslem a dlouho nevěřila, že z toho bude medaile. Bylo skvělé, že se mi povedl hned první závod, opadla ze mě nervozita a věděla jsem, že s prázdnou domů nepojedu. Medailový ceremoniál byl krásný a emotivní, nejvíc mi to došlo pak při oslavě s celým týmem v Českém domě,“ vrací se ve vzpomínkách do roku 2018.

Něco jsem dokázala

Po výčtu těchto úspěchů Veroniky Vítkové si může i ona sama  říct, že její jméno bude v českém biatlonu postaveno vždy hodně vysoko. „Jsem hrdá, že jsem se dokázala dlouho držet na vysoké úrovni a závodit se světovou špičkou. Zajela jsem si spoustu pěkných výsledků a byla platná i v týmu. Je pěkné se na tu kariéru zpětně kouknout a říct si: Něco jsem dokázala,“ zakončila těmito slovy svou bohatou kariéru jilemnická odchovankyně, která se zúčastnila hnned tří olympiád a devítí mistrovství světa.

Se svým koncem kariéry se tak přidává do zástupu těch, kteří stejný krok učinili po sezóna 2019/20 před ní. Vedle Michala Šlesingra od nadccházející sezóny na tratích nespatříme ani Francouze Martina Fourcadea, Finku Kaisu Mäkäräinenovou, Norku Synnøve Solemdalovou či Francouzku Celii Aymonierovou.

Související

Více souvisejících

Biatlon Veronika Vítková (biatlonistka)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy