Hlavní obsah

Prezident jmenoval rektora Policejní akademie. Angažoval se v hnutí Trikolóra

Foto: Youtube/Tisková konference hnutí Trikolóra

Nový rektor Policejní akademie David Dlouhý (druhý zleva) na tiskové konferenci hnutí Trikolóra.

Reklama

Definitivně musí jmenování Davida Dlouhého rektorem Policejní akademie stvrdit kontrasignace premiéra Babiše. Vláda se v pondělí ke jménu nového rektora na příští čtyři roky vyjádřila kladně.

Článek

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek jmenoval novým rektorem Policejní akademie dosavadního předsedu tamního akademického senátu Davida Dlouhého.

Toho zvolil akademický senát na konci března, v pondělí vyslovila s jeho jmenováním souhlas vláda – premiér Babiš nyní musí prezidentovo jmenování pro Davida Dlouhého spolupodepsat – jak potvrdil Seznam Zprávám mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Jak řekla zkraje týdne mluvčí Policejní akademie Alena Maršálková, David Dlouhý se vedení akademie ujme na začátku července, do té doby stojí v čele vysoké školy dosavadní rektor Josef Salač.

Osmačtyřicetiletý David Dlouhý v minulosti pracoval na Policejním prezidiu i na ministerstvu vnitra. Na Policejní akademii je od roku 2013, pracuje jako akademický pracovník Katedry soukromoprávních disciplín, věnuje se také pedagogické činnosti v oblasti pracovního práva a služebních poměrů.

Angažoval se v hnutí Trikolóra a z jeho veřejných projevů plyne, že je mimo jiné zastáncem širšího práva občanů na držení zbraní.

V Trikolóře byl nastupující rektor policejní vysoké školy předsedou odborné komise pro vnitro a policii.

„David Dlouhý nám pomáhal s tématy týkajícími se policie, vnitra a bezpečnosti, teď už na této funkci máme jiného policistu,“ řekl Seznam Zprávám předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší.

Foto: Youtube/Hnutí Trikolóra

„Výsluhy policistů je třeba zachovat,“ říká David Dlouhý, bývalý předseda odborné komise pro vnitro a policii.

Právě kvůli ambicím na akademickou funkci musel David Dlouhý post v Trikolóře opustit a jeho místo ve struktuře hnutí obsadil děkan na Fakultě bezpečnostně právní Lukáš Habich.

David Dlouhý říká, že pro Trikolóru pracoval pouze krátkodobě. „Jako nestranický odborný poradce pro oblast bezpečnosti,“ uvedl s připomenutím, že nikdy nebyl členem hnutí.

Přesto se několikrát účastnil tiskových konferencí Trikolóry, na kterých komentoval už zmíněnou problematiku zbraňové legislativy a vysvětloval, proč je správné, aby občané měli držet a vlastnit zbraně.

„Vlastnictví zbraní slušnými občany vnímáme jako indikátor svobodné společnosti, protože svobodný člověk by měl mít právo nosit zbraň a je to vyjádření důvěry vlády ke svým vlastním občanům,“ vysvětloval nastupující rektor stanoviska hnutí Trikolóra.

Předseda hnutí Václav Klaus mladší pak loni v listopadu zvažoval, že by se Trikolóra snažila právo na držení zbraně dát do ústavy.

David Dlouhý se podílel na programových pilířích hnutí Trikolóra – konkrétně v oblasti Policie České republiky, která by se podle hnutí měla očistit od všech politických vazeb a policisté by měli zůstat absolutně apolitičtí a nestranní.

Reklama

Související témata:

Doporučované