Hlavní obsah

Šumava bude čelit náporu turistů

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned od 8. června, kdy končí vládní opatření pro hotely, začnou turisté ve velkém najíždět na Šumavu. Penziony i hotely hlásí stoprocentní obsazenost a lidé ze všech míst republiky si zamlouvají pobyty i na září a říjen, protože hlavní sezóna už je plná. Obce se připravují na nejsilnější sezónu za poslední léta.

Foto: Profimedia.cz

Tříjezerní slať v národním parku Šumava (ilustrační foto)

Článek

„Zájem minimálně dvakrát převyšuje nabídku a rezervace si lidé zamlouvají už i na podzimní měsíce. Dokonce oproti minulým letům snižují nároky a jsou vděční téměř i za ubytování, které by dříve kvůli svým nárokům odmítali,“ sdělil Právu starosta Kvildy Václav Vostradovský (Naše Kvilda). Upozornil, že očekává příval turistů už o květnových svátcích, kdy budou mít lidé volno.

 Bezpečnost u turistů se zlepšila

„Samozřejmě že penziony a hotely nebudou mít ještě otevřeno, ale lidé vyrazí na výlety. Musím říci, že oproti začátku, kdy byl vyhlášený nouzový stav, se situace ohledně bezpečnosti u turistů zlepšila a nyní už mají většinou i na procházkách roušky,“ konstatoval Vostradovský. Sám provozuje na Kvildě penzion a ten je na hlavní sezónu už zarezervovaný.

„Důležité bude také to, jak budou vypadat bezpečnostní hygienická opatření. Myslím, že problematičtější to může být u menších privátů, které fungují na domácké bázi. Majitelé budou muset po každém turnusu vše dezinfikovat,“ podotkl starosta.

Na nápor se připravuje i Modrava. „Lidé přišli o velkou část jara, kdy na Šumavu jezdili, a nyní si to budou chtít určitě vynahradit. Zájem je obrovský a vytíženost ubytovacích kapacit bude po celé léto stoprocentní a dá se očekávat, že budou přijíždět návštěvníci i na krátkodobé pobyty,“ předpokládá starosta Modravy Antonín Schubert (SNK Modrava).

Registrace na splouvání

Správa Národního parku Šumava otevírá na 27. dubna registraci na splouvání Teplé Vltavy. „Poprvé se však budou moci návštěvníci vydat do koryta řeky až 8. června. Právě tehdy se může po rozhodnutí vlády otevřít i infocentrum u Soumarského mostu, kde se dokončuje registrace,“ upřesnil mluvčí Správy národního parku Šumava Jan Dvořák. Zmínil, že i strážci národního parku očekávají v sezóně nebývalý příval turistů.

Nad vodáckou sezonou visí otazník

Koronavirus

„V současné době však nemůžeme jejich počet navyšovat. Je jich 26 a budou znovu dohlížet na pořádek a v některých případech i rozdávat pokuty. Nabádáme všechny, kteří se na Šumavu vydají, aby byli ohleduplní k sobě, přírodě, ale také k zaměstnancům a strážcům parku,“ dodal Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám