Pocitopis z Vietnamu

Tatranka v Hanoji
Autorka knihy se přestěhovala do Vietnamu za manželem a v novém světě se musela rozkoukat. V netradičním cestopisu popisuje své bezprostřední příhody a přináší zajímavé a zábavné postřehy nejen o Vietnamu, ale i o zdejších obyvatelích.

Poznat Vietnam zblízka, uvidět a hlavně prožít, jaký je… Tato netradičně pojatá knížka není klasickým cestopisem seznamujícím s památkami daného místa. Je to spíše „kniha oči i duši otevírající“, tvořená souborem „medailonků“ o Vietnamu a jeho obyvatelích. Jakýsi „pocitopis“ s řadou postřehů a údajů, kterých si klasický bedekr nevšímá a ani nemůže všimnout. Vyjeví se nám zde Vietnam a Vietnamci skuteční – ve světě reálném, ale plném někdy až surreálných zážitků. A my čtenáři si spolu s autorkou těchto cestopisných příběhů můžeme ono putování užívat. Žila zde dostatečně dlouho, aby se z Vietnamu stal její „paralelní svět“. Popis jejích příhod je velmi bezprostřední. A tak, když ona se těší z exotického jídla, jsme to i my, komu se sliny sbíhají, když se třese zimou (což je ve Vietnamu vzácnost), i nám začnou zuby drkotat, když ona si užívá divoké jízdy autobusem, jsme to my, kterým se opojně točí hlava.
A spolu s autorkou se hlavně smějeme a usmíváme. Její postřehy jsou totiž neotřelé, zábavné, poetické, s citem pro paradox. To všechno je doplněno jemnou hrou s jazykem, ke kterému má jako česky píšící a v Čechách usedlá Slovenka (sama se považuje hlavně za Tatranku, neboť se narodila v Tatrách) osobitý přístup. Těží z jazykové blízkosti i rozdílnosti obou jazyků a obohacuje je trefnými novotvary.
Zkrátka, čtenář se leccos nového dozví, dobře se naladí a zcela jistě se nebude nudit.

Ukázka z knihy

Já Hanoj miluji.
Je pořád jiná. To asi proto, že když si vyjdu na procházku, zpravidla se ztratím. Když se ztratím, objevím něco nového. I dnes jsem se ztratila. Ale vlastně já se neztrácím, já jenom bloudím. A když bloudím, tak cestu nehledám. Obvykle vcházím do starého města na stejném místě.
Přibližně. Mám ráda ulici, které říkám Semínková. V ošatkách jsou všechny možné i nemožné druhy luštěnin, semínek a rýže. Rýže kulatá malá, kulatá větší, rýže šišatá, podlouhlá i oválná, rýže bílá, bělejší i tmavší. A každá ta rýže voní. (str. 11)

O edici Maličkosti

Edice krátkých esejů, úvah nad člověkem, jeho světem, životem osobním i občanským, nad všedními i svátečními záležitostmi dne, nad přírodou… Zkrátka zamýšlení nad věcmi malými i velkými – od žvýkačky až po vesmír. Maličkosti jsou malé, ale může se v nich vyjevit leccos velikého. Jak praví klasik G. K. Chesterton, maličkosti mohou býti ohromné.

Zdroj informací: nakladatelství Cattacan

Tatranka v Hanoji aneb Vietnam, můj paralelní svět

Autorka: Lenka Kovářová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 132×162 mm
ISBN: 978-80-88349-06-8
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Tatranka v Hanoji aneb Vietnam, můj paralelní svět vydalo nakladatelství Cattacan.

Autorka o sobě píše

Jmenuji se Lenka Kovářová a na otázku, kdo jsem, ráda s oblibou odpovídám, že jsem Tatranka. Narodila jsem se na Slovensku. Pod Tatrami. V ten den, v únoru, svítilo slunko. Asi proto mám celý život slunečný. Vystudovala jsem cestovní ruch a začala cestovat. Nejdříve sama, jen tak turisticky, pak se skupinami jako průvodce a pak už s rodinou. Ale to už bylo stěhování se. Ze Slovenska na Moravu, z Moravy do Čech. A teď už pár let žiju ve Vietnamu.

Zdroj informací: nakladatelství Cattacan


Nakladatelství Cattacan vzniklo v roce 2016 a navázalo na nakladatelství Ecce liber (název Ecce liber se stal jeho mottem; nakladatelství patřilo mezi činnosti firmy FKP Consulting, která vznikla v roce 2004 a věnovala se především kulturním aktivitám a jejich propagaci). Jedná se o malé nakladatelství vzniklé z chuti vydávat sice málo, ale zato jen hezké knížky. Je otevřeno všem žánrům a oblastem literatury, ať už jde o beletrii nebo literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTatranka v Hanoji aneb Vietnam, můj paralelní svět

Kovářová, Lenka

Cattacan, 2020

Napsat komentář