Plzeň si osvobození americkou armádou připomene živým vysíláním

Plzeň připravuje speciální program ke květnovým oslavám 75. výročí osvobození města americkou armádou.

Jarní servisní akce AUTO CB

Kvůli pandemii koronaviru sice musela radnice v půlce března zrušit programem i rozsahem mimořádné Slavnosti svobody 2020, nicméně město si událost pro současnou dobu typickou formou internetového vysílání připomene. V areálu DEPO2015 vznikne studio Slavností svobody, které bude v neděli 3. května vysílat živě prostřednictvím webu slavnostisvobody.cz, Facebooku i YouTube. Od jedenácti hodin, v čase, kdy měl vyjet Convoy of Liberty, nabídne rozhovory se zástupci klubů vojenské historie, s historiky, pamětníky i umělci, v plánu je i on-line spojení přímo s veterány v USA a Belgii. Vysílání Plzeň zajistí i 6. května od pomníku Díky, Ameriko!, kam zástupci města, velvyslanec USA a velvyslanec Belgického království položí květiny.  

„Přijmout rozhodnutí o zrušení Slavnostní svobody v rozsahu, v jakém jsme je původně připravili, bylo pro nás skutečně těžké. Protože jsme se nemohli smířit s myšlenkou, že by připomenutí osvobození vůbec nebylo, zajistíme speciální vysílání v neděli 3. května a ve středu 6. května, a tak skromněji, avšak zajímavě osvobození našeho města oslavíme,“ uvedl primátor Plzně Martin Baxa. Živé vysílání může sledovat každý, kdo má přístup k internetu, a to z různých koutů republiky i světa.

Studio zamlklých mužů, které produkčně přenos zajišťuje, vybuduje vysílací prostor v prostorách autobusové haly v DEPO2015. „Tato hala poskytuje dostatečný prostor pro nastavení přísných bezpečnostních a hygienických opatření. Vysílání začne formou streamu na webu a Facebooku Slavností svobody a Plzeň.eu i na YouTube živě v den původně plánované jízdy Convoy of Liberty, tedy 3. května 2020 v 11 hodin dopoledne. Pro diváky ze zahraniční bude připraveno simultánní tlumočení do angličtiny a francouzštiny,“ přiblížila Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně, který program připravuje.

Studio nabídne rozhovory se zástupci klubů vojenské historie, historiky i umělci, obsahově se zaměří na 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou a 31 let historie konání Slavností svobody v Plzni, připomene též loňské odhalení pamětní desky Československé samostatné obrněné brigádě v Arromanches i lednovou výstavu a koncert v New Yorku a ve Washingtonu. Na přípravě obsahu vysílání se podílejí členové týmu Slavností svobody, zástupci Patton Memorial Plzeň, klub Tommy and Yankee a klub 16. obrněné divize a další členové klubů vojenské historie. Účast přislíbil režisér Václav Marhoul s kolegy z plzeňského Military Car Clubu či Jiří Langmajer, bývalý sólista opery Divadla J. K. Tyla a syn amerického vojáka. Příběhy pamětníků bude prezentovat Martin Kroupa z organizace Post Bellum. Hudební doprovod celého programu zajistí Pilsner Jazz Band a Jaroslav Samson Lenk. „Všichni vystupující se budou ve studiu střídat tak, aby byla garantována bezpečnostní opatření,“ doplnila Jana Komišová. V odpoledních hodinách je plánováno on-line spojení s veterány v USA a Belgii. Sdílení vysílání plánuje mezinárodní síť Liberation Route Europe, jejímž je město Plzeň členem. 

Nedělní přenos doplní další vysílání, které se uskuteční v podvečer 6. května 2020 od pomníku Díky, Ameriko!, kde během dne postupně zástupci města, velvyslanec USA a velvyslanec Belgického království položí květiny u příležitosti uctění 75. výročí osvobození Plzně americkou armádou. Město Plzeň žádá všechny, kdo by chtěli osobně uctít toto výročí položením květin u pomníků, aby tak činili individuálně, k pomníkům přistupovali jednotlivě, s respektem ke všem vládním nařízením a s ohleduplností vůči všem lidem pohybujícím se na těchto veřejných místech.

Původně připravované Slavnosti svobody 2020, jež se měly uskutečnit od 1. do 6. května 2020 a na nichž se pracovalo od září 2019, byly zastaveny v polovině března 2020 po dohodě s veterány a zástupci klubů vojenské historie. Přesunuty tak budou na rok 2021, kdy si město ve dnech 6. až 9.  května mimořádným programem připomene osvobození v duchu 75+1.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka