Hlavní obsah

Dezinfoservis: Romové se z Británie nevracejí kvůli zadlužení

Foto: ČTK

Petr Torák, nositel Řádu britského impéria (MBE), nejznámější postava české a slovenské romské komunity ve Spojeném království.

Reklama

V souvislosti s novým koronavirem přibývá klamavých a poplašných informací. Ty analyzuje iniciativa c19 a její ověřený infoservis teď pravidelně najdete i na Seznam Zprávách. Co kolovalo po internetu v posledních dnech?

Článek

Romové vracející se z Británie musí do karantény stejně jako ostatní

O co jde? Na webu Zulice.cz se objevuje manipulativní text, který vychází z několika dalších zpráv týkajících se repatriace českých občanů ze zahraničí - konkrétně českých Romů z Velké Británie. Tvrdí, že se vrací až 2000 osob, které nemají zajištěné ubytování, práci a nedodržují karanténu. Uvádí, že důvodem k návratu je mimo jiné zadlužení ve Velké Británii. Podle jednoho komentáře z Facebooku do obchodního domu Kaufland chodí Romové, kteří mluví anglicky a nedodržují karanténu. Ověřením těchto tvrzení a porovnáním s původními zdroji docházíme k závěru, že informace je manipulativní, zkreslující a v titulku používá nepravdivé informace.

O serveru Zulice.cz

Server Zulice.cz je nové médium, které vzniklo v dubnu 2020, majitelem serveru je PR agentura Strategic Consulting s.r.o., vydavatelem je její jednatel Jan Čížek a šéfredaktorem její zaměstnanec Martin Dudek. Jan Čížek je členem SPD Tomio Okamury, zajišťuje pro něj mediální práci, pracoval i pro Víta Bártu a chlubil se styky s Tomášem Hrdličkou.

Fact-checking: Z rozhovoru s Petrem Torákem na Seznam Zprávy vzal autor článku Jiří Novák tvrzení, že Romové z Anglie odjíždí zejména kvůli zadlužení. Torák ale v rozhovoru mluví o tom, že se na neziskovou organizaci Compas Charity nyní obrací více lidí, kteří se zadlužili kvůli nákupní panice, jež vypukla v březnu v UK. Utratili tak peníze, které měli na celý měsíc. Nezmiňuje však etnicitu nebo občanství takových klientů. Navíc jasně říká, že se situace týká nezaměstnaných lidí, samoživitelek anebo lidí se zdravotním postižením. Zároveň Torák upozorňuje, že většina Romů v UK zůstává i proto, že letenka stojí 700 liber (necelých 22 000). Tu si nemajetná rodina těžko koupí.

Představiteli ostravské Asociace romských podnikatelů Vladimíru Leškovi se s krajem podařilo domluvit, že všichni repatrianti do Moravskoslezského kraje budou otestovaní. Pokud nebudou mít kde trávit karanténu, poskytne jim kraj ubytování. Zatím nikomu z navrátivších nevyšel test pozitivně, většina z nich je ubytována od začátku u svých rodin. Ti, kteří využili prostory nabízené krajem, tam strávili 48 hodin, než byly k dispozici výsledky testů.

Romové, kteří se vrátili z Británie, karanténu dodržují stejně jako ostatní repatriovaní. Díky tomu, že Moravskoslezský kraj všechny repatrianty testuje, ale stačí počkat na výsledky testů.

Neozdrojované tvrzení o Romech mluvících anglicky v Kauflandu se nám nepodařilo dohledat - ani přes nástroj monitorující sociální sítě SocialWatch, ani ručním procházením komentářů na Facebooku pod zpravodajskými texty.

Více se dozvíte zde, zde a zde.

O dezinfoservisu iniciativy c19

Pravidelný infoservis zpracovává skupina lidí, která vznikla na nové platformě COVID19, jejíž součástí je i portál Seznam.cz. Skupina složená z odborníků z technologických firem i organizací a „nevládek“, jako je Transitions, Zvolsi.info, Člověk v tísni nebo KISK FF MU, denně monitoruje a ověřuje informace, které se v souvislosti s novým koronavirem objevují. Díky analytickému nástroji SocialWatch společnosti Dataweps monitoruje iniciativa dobrovolníků veškerý dostupný obsah na sociálních sítích, který je o koronaviru produkován, a denně tak prověřuje desítky hoaxů, fake news a konspirací. Infoservis obsahuje nejrozšířenější nebo nejzávažnější dezinformace, součástí každé zprávy je obsah, zdroj, základní fact-checking a odkazy na další relevantní zdroje usnadňující následnou investigativu.

Iniciativa s pracovním označením „c19 dezinfoservis“ je na samém začátku a postupně ladí detaily, proto žádá čtenáře o shovívavost. Její členové také ocení vaše rady či podněty ke zlepšení poskytovaného servisu. Připomínky můžete posílat na c19@dezinfoservis.cz, kde se také můžete přihlásit k odběru infoservisu.

Původ viru

O co jde? Česká facebooková skupina Svoboda v očkování CZ sdílela příspěvek své sesterské slovenské skupiny Sloboda v očkování SK, který polemizuje nad původem nového viru. Slovenský text je překladem článku z amerického Forbesu zaměřujícího se na pochybnosti o bezpečnosti čínského institutu virologie ve Wu-chanu a možnosti úniku viru při výzkumu. Původní komentář ve Forbesu ale hovoří o tom, že je třeba tuto záležitost pečlivě prošetřit, a informuje, že se i experti z USA a dalších zemí podíleli na tréninku zaměřeném na bezpečnost práce v tomto zařízení. Originální článek je komentářem, který nad daným problémem spekuluje. Informace v textu jsou sice pravdivé, ale vytržené z kontextu mají manipulativní charakter.

Fact-checking: Facebooková skupina Svoboda v očkování CZ v minulosti sdílela dezinformace, které již byly vyvráceny, nemůžeme ji tedy považovat za důvěryhodný zdroj.

Pochyby o bezpečnosti wuchanské laboratoře ve se již objevují delší dobu. Experti z USA a dalších zemí (například Francie) se skutečně podíleli na výcviku zaměřeném na bezpečnost práce ve virologickém ústavu ve Wu-chanu.

V textu je zmíněno, že USA financovaly zajištění bezpečnosti v laboratoři kvůli obavám z možného úniku viru pocházejícího od netopýrů. Činnost institutu byla převážně financována Čínou, USA se podílely na financování vědeckého grantu, o který může požádat jakákoliv vědecká instituce mimo USA. Žádný důkaz o tom, že by virus opravdu unikl z laboratoře, dodnes neexistuje.

Podle komentáře Čína informace o koronaviru tají a wuchanská laboratoř ze své internetové stránky vymazala výzkumníka, který měl být pacientem 0. Ve skutečnosti se jednalo o výzkumnici, o níž toho moc nevíme. Čína popírá, že by byla pacientem 0.

Informace o tom, že byl virus uměle vytvořen, byla již v minulosti vyvrácena prestižními zahraničními odbornými časopisy nebo Evropskou platformou pro dezinformace. V institutu ve Wu-chanu ale opravdu probíhal výzkum koronavirové infekce u netopýrů.

Informaci, že čínská vláda zakázala akademikům a výzkumníkům publikovat výzkumy o původu koronaviru na internetu, zveřejnila například CNN, již notoricky známá je aféra kolem lékaře Li Wen-lianga, který jako jeden z prvních informoval o šíření viru, byl čínskou vládou umlčen a nakonec sám onemocnění covid-19 podlehl, informovaly o něm například The New York Times.

Originální příspěvek ve Forbesu obsahuje pravdivé informace, jedná se ale o komentář, který obsahuje spekulace.

Podrobný fack-checking a analýzu textu naleznete zde.

Vlajka LGBT komunity.

Právnička poukazovala na nesrovnalosti, nelobbovala za LGBT

O co jde? Na webu realitadne.eu vyšel 18. 4. článek, podle kterého tzv. LGBT lobby využívá situace kolem koronaviru k prosazení vlastních zájmů a vede manipulativní kampaň. Článek zmiňuje právničku Adélu Horákovou, která hovoří za neziskové organizace PROUD a Jsme Fér! V článku je uvedeno, že tato LGBT lobby kritizuje vládu za to, že neumožňuje registrovaným partnerům, aby byli v této době spolu v případě, že jsou každý z jiného státu EU. Článek je manipulativní, neboť na vládních stránkách (na rozdíl od stránek MV ČR) skutečně registrovaní partneři nebyli explicitně zmíněni vedle manželů.

Fact-checking: Text je převzatý z webu http://tradicni-rodina.cz/, autorem obou článků je Zdeněk Chytra, který LGBT komunitu kritizuje poměrně často. Na začátku článku autor zmiňuje právničku Adélu Horákovou, která 7. 4. na svém Twitteru komentovala usnesení vlády týkající se cizinců a jejich vstupu do ČR, v němž nebylo uvedeno, že se vztahuje i na registrované partnery.

Právnička poukazovala na fakt, že v usnesení chybí právě ve výjimkách vedle manželů explicitně zmínění i registrovaní partneři. Na stránkách Ministerstva vnitra je sdělení nesoucí název „modelové situace“ k usnesení vlády ze dne 6. 4., kde jsou již registrovaní partneři ve výjimkách explicitně zmíněni vedle manželů. Informace tedy nebyla úplná a totožná na obou oficiálních zdrojích (vlada.cz a MV ČR).

Z výše zmíněného je patrné, že ve výjimkách v usnesení vlády registrovaní partneři připsáni opravdu nebyli, a proto lze říci, že je tento článek manipulativně napsaný. Používá záměrně pouze sdělení MV ČR, které je ale datované později než usnesení vlády a tweet Adély Horákové. Jeho cílem je pravděpodobně vytvořit dojem, že právnička Adéla Horáková a neziskové organizace manipulativně pracují s informacemi.

Reklama

Doporučované