Kauza brutálního týrání dcery soudkyní se hroutí, možná to byl "jen" přestupek

Jan Horák Jan Horák
23. 4. 2020 20:05
K možnému závěru se přiblížila kauza litoměřické soudkyně Ivetty Hořejší. Zodpovídala se z obžaloby kvůli týrání a ublížení na zdraví své dcery. Podezření z týrání už se pravomocně zbavila. Jak nyní zjistil deník Aktuálně.cz, ublížení na zdraví soud uplynulou středu vyhodnotil coby možný přestupek. Státní zástupkyně se proti aktuálnímu verdiktu zatím neodvolala. Případem se justice zabývá pět let.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

"Trestní věc obžalované JUDr. Ivetty Hořejší pro ublížení na zdraví se postupuje Městskému úřadu Mělník, neboť by se mohlo jednat o přestupek," potvrdil Aktuálně.cz Jindřich Špergl, mluvčí Okresního soudu v Mělníku, jenž má kauzu na starosti. Rozhodnutí zatím není pravomocné, ale podle informací Aktuálně.cz státní zástupkyně nevylučuje, že ho přijme.

Ivetta Hořejší působí na civilním úseku litoměřického soudu od roku 1994. V lednu 2014 ji policie obvinila kvůli týrání a ublížení na zdraví její dceři, na policii se obrátila údajně trýzněná žena. Matka jí měla ubližovat hlavně v letech 2008 až 2012, kdy žily společně. Údajně ji ohrožovala i nožem. Nejvážnější incident se měl odehrát v roce 2013, když už se dcera osamostatnila. Hořejší ji údajně při její návštěvě několikrát uhodila hlavou o zeď.

"Z obavy, že se poškozená (dcera) osamostatní, ji obžalovaná několikrát týdně verbálně napadala, nazývala spratkem, děvkou, ponižovala ji a zakazovala vztahy s muži. Ve styku s nimi ji omezovala uzamykáním v domě, vyvoláváním hádek, schováváním klíčů od vozu a výhrůžkami, že jí usmrtí psy," popisovala z obžaloby státní zástupkyně Jitka Šamanová vyhrocené chvíle, které měla dnes třicetiletá žena prožívat s matkou pod společnou střechou.

Poprvé očistili soudkyni zcela

V březnu 2018 nastal v kauze první zvrat. Přestože obžaloba stála na výpovědích údajně týrané dívky poskytnutých během vyšetřování, svědectví dalších lidí či znaleckých posudcích, mělnická soudkyně Renáta Moudrá soudkyni Hořejší obžaloby zprostila. Po odvolání žalobkyně Krajský soud v Praze v srpnu 2018 potvrdil nevinu v bodě ohledně týrání, ale nařídil mělnické instanci znovu projednat možné ublížení na zdraví.

Mělnický soud čin v únoru 2019 vyhodnotil jako přestupek, proti tomu se úspěšně bránila žalobkyně Šamanová. Tato část případu se uplynulou středu vrátila na okresní instanci znovu. I tentokrát mělnický soud kvalifikoval chování Hořejší jako přestupek. Na tahu je znovu státní zástupkyně Šamanová, která se v soudní síni nevyjádřila. Ale podle informací Aktuálně.cz je ochotná uvažovat, že tento závěr akceptuje.

"Já se nemám proč obhajovat, já jsem nic nespáchala," poskytla už dříve ojedinělé vyjádření ke své kauze soudkyně Hořejší. Od října 2015 po rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána nemůže soudit, zbavil ji výkonu funkce. Hořejší zůstává doma a pobírá polovinu platu. "Hodnotili jsme tvrzené jednání, o němž dosud nevíme, zda jej paní soudkyně skutečně spáchala, jako velmi závažné," vysvětlil tehdy svůj krok Pelikán.

 

Právě se děje

Další zprávy