Dívka mezi stranami a její knižní tipy

Dívka mezi stranami nezřídka čte své knihy mezi kočkami, resp. kocoury. Ví, že spíš než člověk s kočkami žije člověk u koček. Tak mocné kočky jsou. Ovšem číst neumějí, od toho jsou tu lidé. A knižní blogeři jsou tu od toho, aby o knihách referovali.

Knižní tipy od knižních blogerů, tedy těch nejpovolanějších, přijdou vhod kdykoliv, v době karanény obzvlášť. A tak se blogerů na knižní tipy ptáme. Tentokrát jsme o tipy požádali mladičkou blogerku Sáru, tedy Dívku mezi stranami.

Úvodní foto: Dívka mezi stranami, se svolením autora

23. dubna slavíme Světový den knihy a autorských práv. V roce 2020, v roce koronavirové pandemie, se konečně zapojujeme i my U KOCOURA DOMA. Slavíme online. Přinášíme knižní tipy a představujeme knižní blogery, tedy ty, kterým Světový den knihy tak trochu patří.

Aktuální koronavirová situace a karanténa nabízí prostor pro aktivity, na které dosud nebyl čas. I ti, kteří nemají ve zvyku číst, mají nyní příležitost pustit se do čtení a objevit jeho přínosy. Každý může otevřít dveře do světa literatury, který stojí proti online světu fake news, přílišného zjednodušování a zkreslování informací, nebo dokonce cenzury. Navíc jsou tu i průvodci – knižní blogeři, kteří vás tímto světem rádi provedou.

Každý čtenář má osobitý vkus, co se líbí jednomu, nemusí se zákonitě líbit druhému. Doporučit knihy ke čtení obecně je proto nelehkým úkolem. Přesto se do něho knižní blogeři pustili, mezi nimi i Dívka mezi stranami. A zhostila se ho na výbornou:

KNIŽNÍ TIPY DÍVKY MEZI STRANAMI

Kdykoli po mně někdo chce doporučení jen tak naslepo, aniž bych znala toho, komu knihu doporučuji, je to vždycky trochu ošemetné, protože žádná kniha není univerzální a nikdy se nezavděčí všem. Nicméně pokusím se doporučit pár mých oblíbenců z co nejrůznorodějších žánrů, aby si každý našel alespoň něco, co by jej mohlo zaujmout.

Young adult: Všechny malé zázraky a bipolární porucha

Pokud momentálně toužíte po svižné knize, která vás bude bavit, stránky vám budou pod rukama odsýpat, ale zároveň vám něco předá, doporučila bych vám zalovit v Young adult contemporary. Ačkoli já tento žánr nepovažuji za jeden z mých primárních, četla jsem v něm několik knih, které opravdu miluji. Za zmínku stojí třeba Všechny malé zázraky od Jennifer Niven, které byly nedávno zfilmované Netflixem, s Elle Fanning a Justice Smith.

Knihou Všechny malé zázraky vás provází dva hrdinové, Finch a Violet. Každý z nich má nějaké trápení, na což jen poukazuje fakt, že se setkají ve chvíli, kdy chce Violet skončit svůj život. Nicméně v sobě najdou navzájem přítele. Jeden druhému ukáže, že i když může být život sebehorší, stále v něm lze nalézt chvíle, za které stojí za to žít. Příběh navíc poukazuje na bipolární poruchu, což je podle mě jedna z psychických nemocí, které se v literatuře tak hojně nevyskytují.

Ve filmu Všechny malé zázraky hrají Elle Fanning a Justice Smith | oficiální trailer | Netflix

Video: Všechny malé zázraky (Netflix), YouTube

Znásilnění bez příkras aneb Říkala si o to

Další knihou s přesahem, kterou opravdu miluju a na niž nedám dopustit, je Říkala si o to.

Jedná se o příběh od Louise O´Neill, která v něm bez příkras popisuje znásilnění a vše, co oběť poté prožívá. Kniha rozhodně není sluníčková, nemá za účel vám vykouzlit úsměv na tváři, ale je reálná a probudila ve mně nutkání vykřičet do světa, jak moc je všechno nespravedlivé. Pokud by vás zajímalo o této knize něco víc, o celé problematice jsem se rozepsala ve svém článku tady.

Zámek v oblacích a další příběhy sladké jako cukrkandl

Jestli máte chuť na četbu, která vám toho možná moc nedá, ale zato budete po přečtení pociťovat příjemný pocit, určitě dejte šanci mé oblíbené autorce Kerstin Gier. Na kontě má spoustu knih, ale v poslední době píše hlavně příběhy pro dospívající dívky sladké jako cukrkandl, plné jejího ironického humoru, který miluji. Například kniha Zámek v oblacích.

Zámek v oblacích je skvělá detektivní knížka, kterou máte přečtenou za jeden den a při jejímž čtení se u vás bude střídat děsivé napětí se záchvaty smíchu. Za zmínku stojí také její dvě fantasy trilogie: Drahokamy, se kterými budete moci cestovat do minulosti, či Stříbrné knihy snů, díky nimž budete chtít přijít na kloub tomu, co vlastně znamenají vaše sny.

Pán prstenů, Hra o trůny a Císařovy čepele

A nakonec knižní tip pro fanoušky Pána prstenů a Hry o trůny. Pro ty tu mám Kroniku Netesaného trůnu od Briana Staveleyho. Skvěle vykonstruovaný svět, zajímavý námět, čtivý styl psaní a postavy, které si zamilujete, tohle všechno v této trilogii najdete a já vám ručím za to, že si ji oblíbíte! Pokud byste si chtěli přečíst můj podrobnější názor na první díl, který nese název Císařovy čepele, recenzi najdete tady.

Knihy KOSMAS

 

O BLOGU DÍVKA MEZI STRANAMI

Jmenuji se Sára a jsem šestnáctiletá holka studující na gymplu. Knížky jsem milovala vždycky, už v šesti letech jsem je nejen četla, ale dokonce pár příběhů napsala. A jednou jsem zkrátka pocítila chuť se o svou vášeň podělit i s jinými lidmi.

Blogů už jsem pár založených měla, většinou to bylo o počítačové hře The Sims, kterou jsem dříve fakt zbožňovala, nebo jsem si tam prostě vylévala svoje dvanáctileté srdíčko, avšak nikdy mi to dlouho nevydrželo. Když jsem si zakládala knižní blog, tehdy ještě pod názvem Deník knihomolky, netušila jsem, že se stane tak obrovskou součástí mého života a že o dva a půl roku později budu děkovat mému rozmaru jednoho lenivého srpnového dne.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Sára T. (@divka.mezi.stranami)

Jak je to s Dívkou mezi stranami?

Co se týče samotného blogu, jelikož čtu trochu od každého žánru (s výraznou slabostí ke všemu, co se dotýká fantasy), i moje články jsou velmi různorodé. Na blogu naleznete recenze na všechny možné knihy, doporučení na ty nejlepší i výstrahu před těmi, které byste měli minout obloukem, k tomu také rozhovory s autory nebo jinými blogery. A nechybí ani různé projekty nebo další zábavné články, v nichž můžete trochu blíže nahlédnout do mých názorů nejen na knihy a všechno s nimi spojené. Kromě knih na mém blogu najdete pár článků o učení či tvůrčím psaní, ale v poslední době jsou právě knihy tím, na co se primárně zaměřuji.

Nicméně blog není mé jediné a hlavní působiště, funguji také na Instagramu, kde soustředím všechno, co jakožto bloger organizuji. Přidávám pravidelné čtecí updaty, fotky s kratšími recenzemi či mými názory na určitou knižní problematiku, o které poté horlivě diskutuji v komentářích s těmi, kteří se se mnou podělí o názor.

A plány do budoucna? Změnily se nějak kvůli současné krizi?

Chci prostě dál psát a uvidím, jak se všechno vyvine. Ráda bych se zlepšovala ve svém psaném projevu, protože to člověk může vždycky. Chci do online světa přispívat zajímavými projekty. Sama uvidím, kde budu za další rok nebo dva.

Kočka? Hned dvě!

Blogerku Sáru alias Dívku mezi stranami jsme požádali o knižní tipy i pár slov o sobě a svém blogu. Chybět nemohl ani dotaz na domácí mazlíčky a záludná otázka: Kočka, anebo pes? Otřelá blogerka Sára se nám sama představila a podělila se i o zajímavý příběh svých dvou koček, resp. kocourů. Shodou okolností se k ní domů kočky dostaly ve stejnou dobu, kdy začala psát svůj knižní blog. Více o kočkách Dívky mezi stranami připravujeme do dalšího článku. Již asi odtušíte, zda to u ní vyhrává kočka, anebo pes…

BLOGY | KNIŽNÍ BLOGY | KNIŽNÍ TIPY

BLOGY, BLOGY A ZASE BLOGY… Kocour nazul boty a vydal se do světa, aby něco poznal. A že toho k poznávání je, dokonce i ve světě virtuálním. Nejenom knižní blogeři, ale i lifestyle blogeři, food blogeři, cestovatelé, pejskaři, kočkomilové a další milovníci zvířat, kteří své poznatky a zkušenosti sdílí na blogu a sociálních sítích, jsou zdrojem vrnivé inspirace. A jaké nabízejí příběhy! Zdaleka nejde jenom o kočičí příběhy. Objevujte s kocourem svět, sice virtuální, ale svět, kde je dobře.

Můj život knihomolky: Něco víc a další tipy na knihy

Také blogerka z blogu Můj život knihomolky nám nabídla své tipy na knihy. Díky ní zjistíte, že všechno je úplně jinak a možná zjistíte i něco víc. Snad odhalíte i některá skrytá tajemství, dokonce možná...

Ztrácíte se V záplavě knih? Blogerka Mora vám pomůže vyplavat ven

Čtení láká více než kdy jindy. Po knihách v době koronavirové pokukují i ti, kterým byl doposud svět literatury příliš vzdálený. Karanténa má i své klady, a to, že se pouštíme i do aktivit jako...

Tipy na knihy od blogerky, která nejde s proudem

Čtení pomohlo blogerce Vendi z jihu i v těch nejtěžších dobách. Do doby koronaviru doporučuje vedle čtení hlavně selský rozum, nešílet, ale taky nebrat věc na lehkou váhu. Vendi píše do světa… Mezi knižními tipy...

Fantasy knižní tipy od blogerky z Bookish Journey

Knižní blogerka Martina z Bookish Journey nás zavádí do světa fantasy, ale také do světa koní. O princi na bílém koni občas sní asi každá žena, některé sní dokonce jenom o tom koni. Martina nesní...
5/5 - (6 votes)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *