Měsíc v nouzovém stavu: Jak diváci sledují filmy online?

Nejsledovanějším českým filmem v době karantény na DAFilms.cz se stal film Vlastníci | zdroj: Cinemart
Nejsledovanějším českým filmem v době karantény na DAFilms.cz se stal film Vlastníci | zdroj: Cinemart

Již přes měsíc se velká část filmové a kulturní nabídky odehrává v online prostředí. Jak tento stav změnil naše divácké návyky? Návštěvnost online kina DAFilms.cz stejně jako sledovanost filmů se po vyhlášení nouzového stavu zvýšila až pětinásobně. Nejúspěšnějším programem se stal online program přerušeného festivalu Jeden svět, hraným filmům vévodili Vlastníci a nejúspěšnějším dokumentárním filmem byla Země medu. Výrazně potom narostl počet diváků, kteří si streamování filmů na internetu vyzkoušeli úplně poprvé. Jak se současný stav promítne do budoucnosti fungování streamovacích portálů a ochotě diváků platit za filmy na internetu?

Vyhlášení nouzového stavu 12. března s sebou přineslo mnohá opatření, která zásadně ovlivnila fungování kulturního a filmového odvětví v České republice. Uzavření kin a zákaz konání dalších kulturních akcí nasměrovalo kulturní nadšence do online prostředí. „Březen byl mimořádný měsíc v mnoha ohledech. Svobody, které jsme si desetiletí hýčkali, jsme pozbyli v řádu hodin nebo dnů. Byl to obrovský náraz a tlak na psychiku každého z nás. Statistiky DAFilms.cz to také zrcadlí. Zhruba od 13. do 22. března jsme zaznamenali neuvěřitelný zájem o naše služby,“ uvádí výkonná ředitelka online kina DAFilms.cz Diana Tabakov. V týdnu od vyhlášení nouzového stavu se návštěvnost webu, i jednotlivá přehrání filmů zvýšila až pětinásobně oproti předchozím týdnům.

Festival Jeden svět online a další filmové novinky

Bezprostředně po vyhlášení nouzového stavu se odehrála náhlá spolupráce s festivalem Jeden svět, který se rozhodl kvůli opatřením vlády přerušit druhou polovinu festivalu a přesunout ho na DAFilms.cz. Do programu se podařilo zařadit 18 filmů vybraných napříč festivalovými sekcemi, které nestihly být odpromítané. Počet přehrání jednotlivých filmů odpovídá počtu diváků, kteří by za normálních okolností mohli filmy zhlédnout v průběhu festivalu. Filmy se navíc staly dostupnými i pro diváky, kteří by se pražského festivalu nemohli zúčastnit. Nejúspěšnějšími filmy z celého programu se stal makedonský dokument nominovaný na Oscara Země medu a deníkové záznamy ze syrského Aleppa ve filmu Pro Samu. Oba snímky chystá do české distribuce uvést společnost Artcam.

Z celkového počtu přehrání ale nebyly přehrávány pouze filmy z festivalu Jeden svět. Celkem byly v březnu přehrány téměř dvě třetiny (1307 filmů) z celkového katalogu, který čítá 2000 titulů. „Je skvělé, že portál díky svému bohatému katalogu umožňuje jak jednorázový filmový zážitek, který skutečně může nahradit návštěvu kina či osvěžit večer strávený doma, tak je i místem pro filmové fanoušky a cinefily. Pestrost filmové nabídky i rozdílnost diváků, v tom je skryt hlavní fenomén streamovacích služeb a jejich odlišnost od kamenných kin. V případě DAFilms to je navíc šíře roky pečlivě kurátorovaného katalogu,“ popisuje specifika VoD portálů ředitelka DAFilms.cz Nina Numankadić.

Divácké návyky na internetu a sledování filmů nejen za předplatné

Na rozdíl od ostatních služeb tohoto typu nenabízí DAFilms.cz dostupný obsah pouze v rámci předplatného, ale diváci si mohou vybrané tituly přehrát online nebo legálně stáhnout za jednorázový poplatek. I v těchto případech se liší chování diváků s předplatným a uživatelů, kteří se rozhodli koupit jednotlivý film. Zatímco v rámci jednorázových přehrání vede jednoznačně film Vlastníci Jiřího Havelky, následován snímkem Země medu, objevem minulého roku Karel, já a ty, dokumentem Pro Samu a oceňovaným filmem Staříci – diváci s předplatným nejvíce sledovali na Oscara nominovaný animovaný film Darii Kashcheevy Dcera, Formanovy Lásky jedné plavovlásky a slovenskou filmovou událost minulého roku Budiž světlo režiséra Marka Škopa.

S postupujícím časem stráveným v nouzovém stavu se ustálily i divácké návyky. Zatímco v prvních deseti dnech diváci sledovali filmy v jakoukoliv denní dobu, po tomto období a odeznění prvotního šoku se zájem o přehrání filmů přesunul spíše do podvečerních a večerních hodin nezávisle na tom, jestli se jedná o pracovní nebo víkendové dny. I původní skokový nárůst sledovanosti se po uplynutí této doby ustálil na 2,5násobku hodnot ve srovnání s měsícem před vyhlášením nouzového stavu i ve srovnání se stejným obdobím minulého roku.

Více online premiér do budoucnosti a ochota diváků platit za filmy

Současný stav, kdy se veškeré kulturní dění odehrává online, vyvolává otázky, jak se do budoucna promění role streamovacích portálů. „Již dlouhodobě se ukazuje, že diváci chtějí na internetu sledovat nový obsah. V tomto ohledu bude zajímavé sledovat, jak rychle se z plánovaných kinopremiér stanou i online premiéry. Obzvlášť výrazně to je vidět na současné vzrůstající poptávce ze strany filmových festivalů. Po úspěšném uvedení filmů Jednoho světa, plánujeme spolupráci s Českými centry, které organizují festival českých filmů pro zahraniční diváky Czech That Film, z mezinárodních festivalů to je právě probíhající festival Visions du Réel, který uvádíme online a jednáme i s prestižním britským festivalem v Sheffieldu,“ nastiňuje možný vývoj do budoucnosti kurátorka programu DAFilms.cz Veronika Lišková.

Velmi podstatně se současný stav může promítnout i v dlouho diskutovaném tématu o ochotě diváků platit za filmový obsah na internetu. „Po měsíci v nouzovém režimu, kdy diváci hojně sledují obsah online, vidíme na základě nově registrovaných uživatelů, že naši službu si nyní zkouší mnoho diváků úplně poprvé. Jsme rádi, že se potvrzuje naše dlouhodobá zkušenost, že lidé jsou ochotni za filmy v online prostředí platit, a navíc tak podporovat přímo filmové tvůrce, kteří u nás obdrží 60 % z ceny za každé přehrání filmu. Věříme, že když divákům budeme schopni nabízet kvalitní a nové tituly, tento trend se udrží i nadále,“ doufá v možný vývoj do budoucnosti Diana Tabakov.

I sledováním filmů se dá pomáhat

V reakci na současné dopady celosvětové pandemie, zejména na krizovou situaci v severní Itálii, DAFilms.cz spustilo speciální program Italský film léčí, který nabízí výběr současných italských filmů. Z každého přehrání filmu v tomto speciálním programu věnuje 40 % částky na podporu nemocnic v Lombardii, kterou především v severní Itálii zajišťuje nezisková organizace Emergency. Podobný projekt s názvem „Ostáváme s vami doma“ byl spuštěn i na slovenské verzi webu DAFilms.sk, kde z přehrání jakéhokoliv filmu odvádí 0,20 Eur na podporu slovenských nemocnic. Až do konce dubna mohou diváci využít i speciální slevy 40% na roční předplatné. DAFilms.cz rovněž zdarma nabízí filmy z katalogu členům Policie ČR a připravuje speciální programy pro děti a seniory.

 

O DAFilms.cz:

DAFilms.cz je online kino, které divákům přináší ty nejlepší autorské dokumentární filmy z celého světa do pohodlí domova. V katalogu 2000 filmů jsou bohatě zastoupeny i kvalitní hrané i dokumentární snímky z české distribuce. Portál pravidelně představuje tvorbu významných i začínajících tvůrců, dramaturgové sestavují tematické cykly a speciální programy.

Comments

comments

Vyhledat