Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Odhalili čínskou pravdu? Zmizelý novinář se objevil, slavné autorce vyhrožují, další jsou fuč

Autor: Darina Jíchová - 
24. dubna 2020
05:00

Čína se během pandemie koronaviru snažila umlčet každého, kdo informoval o tíživé situaci, které země čelila, či kritizoval přístup vlády ke krizi. Na internetu a v tisku „řadili“ cenzoři, novináři, právníci, bloggeři či lékaři byli vyslýcháni policií, několik z nich dokonce beze stopy zmizelo. Po pětadvacetiletém žurnalistovi Li Ce-chuaovi se na 2 měsíce slehla zem, podle vlastních slov tuto dobu strávil pod dohledem policie v nucené karanténě, uvedl deník The Guardian. Do problémů se rovněž dostala slavná spisovatelka a držitelka prestižního ocenění, ceny Lu Süna, Fang Fang, autorka z Wu-chanu plánuje vydat zápisky o koronavirové krizi.

Li během karantény informoval o prominentních večírcích ve Wu-chanu, které se neměly vůbec konat, přinesl rovněž video z krematoria. Svými videi proti sobě poštval vládu, která ho nepřímo označila za „nepřítele státu“. Ve svém posledním příspěvku 26. února, sdělil, že byl pronásledován agenty v bílém SUV, jeho video příspěvek zakončila razie v jeho bytě.

Novinář popsal, že mu policie a státní agenti sdělili, že ho nepřišli zatknout, ale jelikož se pohyboval v „infikovaném prostoru“, bude muset do karantény. Li svůj počítač, mobil a další pracovní materiál svěřil svým přátelům a měsíc strávil v nucené karanténě, na přelomu března a dubna byl pak převezen do svého rodného města mimo provincii Chu-pej, ve které se nachází velkoměsto Wu-chan.

Novinář po 2 měsících v karanténě obrátil

Uvedl, že byl celou dobu pod dohledem stráže, jídlo dostával třikrát denně a měl dovoleno sledovat večerní zpravodajství státní televize. „Policisté se ke mně celou dobu chovali slušně a legálně, dohlíželi na to, abych měl dost odpočinku a jídla,“ prohlásil Li a vyvrátil spekulace o tom, že byl v době svého zmizení mučen. Mnozí aktivisté se ale domnívají, že šlo o vynucené prohlášení.

Li vysvětlil, že z karantény ho propustili 28. března a on se přesunul domů k rodině. „Bůh žehnej Číně,“ řekl novinář a popřál všem lidem, kteří se nakazili koronavirem způsobujícím nemoc covid-19, brzké uzdravení. Jeho slova ani zdaleka nekorespondují s kritickým tónem jeho únorových videozpráv.

Li se vydal pátrat po kolegovi

Do Wu-chanu odcestoval Li proto, aby informoval o zmizení jiného novináře a aktivisty Čchen Čchiou-š’a, o kterém nejsou žádné zprávy od 6. února.

„Nechci dál mlčet a zavírat před tím oči. Nejde o to, že bych nemohl mít pěkný život se ženou a dětmi, mohl. Dělám to, protože doufám, že více mladých lidí jako já vystoupí proti tomu, co se děje,“ takto se prezentoval Li ještě před dvěma měsíci. Ve videu, které sdílel tento týden, ale mluvil neutrálně až s vlasteneckým podtextem, dokonce citoval Konfucia.

Fangovo děsivé video:

Li a Čchen nejsou jediní lidé, kteří v době koronaviru beze stopy zmizeli, stejný osud potkal i wuchanského bloggera Fang Bina, který šokoval svět svými videi z tamních nemocnic. Na jednom ze svých záběrů ukázal pytle s těly obětí koronaviru ledabyle naházené v bílé dodávce i utrpení nakažených v nemocnici.

Mezi pohřešovanými jsou také milionář Žen Č‘-čchiang a profesor Sü Čang-žun, oba ostře kritizovali vládu a hlavně prezidenta Si Ťin-pchinga. To wuchanská spisovatelka Fang Fang (64) zatím zůstává na svobodě, stala se ale terčem kritiky a výhrůžek smrtí. Číně se nelíbí, že se rozhodla publikovat svoje zápisky o koronavirové krizi, největším problémem je to, že dokument vyjde na Západě.

Spisovatelka zveřejnila tajné praktiky lékařů

Fang uvedla, že její soukromá adresa byla „záhadným zdrojem“ zveřejněna na sociálních sítích a ona domů dostává výhrůžky smrtí. V době karantény ve Wu-chanu pravidelně informovala, co se děje, svoje příspěvky se rozhodla knižně vydat jako deník. Teď se ale bojí nejen o svoje bezpečí, ale hlavně o svou rodinu.

„Je to katastrofa,“ zapsala si Fang 17. února, také ona sdílela pohled do wuchanských krematorií. Uvedla, že podlaha je zaplněná stovkami mobilů, které dříve patřily obětím. Pravidelně dostávala zprávy od svých známých lékařů, ti jí řekli o praktice, kterou museli dodržovat. Jeden úmrtní list používali pro více pacientů, jejich těla byla pak tajně převážena do krematorií.

Fang v jednom z rozhovorů pro časopis Cchaj-ťing odtajnila, že cenzoři smazali řadu z jejích příspěvků na čínské sociální síti Weibo, a dokonce dočasně zablokovali její profil. Interview z webu časopisu ale rovněž záhadně zmizelo, nicméně Číňanům žijícím v zahraničí se podařilo článek najít a zveřejnit na svých platformách.

Svůj deník si Fang vedla bezmála 2 měsíce, od 25. ledna do 24. března, ve svém posledním příspěvku zmínila rozhodnutí vlády, že k 8. dubnu skončí karanténa Wu-chanu. „Můj známý, který je doktor, mi řekl, že lékaři už nějakou dobu věděli, že se virus přenáší i z člověka na člověka, informovali o tom nadřízené, ale nikdo na to neupozornil lidi,“ napsala Fang v jednom ze svých prvních příspěvků.

Šéfredaktor: Zrádkyně píše neobjektivně

Její projekt měl nejdříve podporu všech Číňanů, to skončilo, když se lidé dozvěděli, že její deník vyjde jako kniha v němčině a angličtině, a to už v červnu. Mnozí cenami ověnčenou autorku označují za zrádkyni, s kritikou se připojila i státní média. „Kniha je neobjektivní a ukazuje jen tu nejčernější stránku krize ve Wu-chanu,“ komentoval šéfredaktor bulvárního listu Global Times Chu Si-ťin.

O úplnou podporu lidí ale nepřišla a její fanoušci vystoupili na její podporu. „Fang Fang neudělala nic špatného, nikomu nic nedluží. Sami si můžete napsat deník, který protiřečí tomu jejímu, nechat ho přeložit a vydat v zahraničí,“ shodli se fanoušci na Weibu.

cid2000 ( 24. dubna 2020 11:55 )

Masivní lživou propagandu dělá jak naše Česká televize Tv24,tak Brusel,NATO s USA tak i Čína s Ruskem, obě Koreje ,Turecko,saudové či Německo s Británií!! Prostě běžné v dnešní multimediální době!!! Každý si chrání svůj píseček a ropu!!

Diginka ( 24. dubna 2020 09:45 )

Lidé, kteří píší o Číně pravdu, nejsou podplaceni Amerikou, to je stará známá a obehraná písnička komoušů, že všechno co se jim nelíbí , je podplaceno Amerikou. Známe to u nás před r. 89, známe to z Černobylu - mimochodem doporučuji přečíst knihu Modlitba pro Černobyl - pochopíte jak byly Rusové vychovávani, k čemu byli vedeni a tak je to i v Číně,kde je fašismus nebo socialismus jsou lidé vedeni k poslušnosti jako ovce co je jim dovoleno je žít v králikárně a dupat jako králíci. Běda tomu, kdo použije hlavu k přemýšlení.Je mi opravdu líto všech, kdo v Číně žijí a rádi by žili jako lidé, vyznávat svoje hodnoty a říkat pravdu. Držím jim pěsti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa