Hlavní obsah

Nové knihy: Stephen King, Veronika Válková a Martin Harák

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se čtenáři mohou těšit na knihu o pražském povstání z roku 1945 od Veroniky Válkové, milovníci MHD si přijdou na své u encyklopedie trolejbusů a zajímavé jsou i paměti rakousko-uherského důstojníka na balkánské frontě. Audiokniha Doktor Spánek je dílem mistra hororů Stephena Kinga.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Maja Säfströmová: Ilustrovaný atlas legračních faktů o mláďatech

Věděli jste, že malé žirafy při narození padají z dvoumetrové výšky?  Že malí koalové se zpočátku živí matčiným trusem? Že se mořští koníci nerodí mamince, ale tatínkovi? Nebo že veverčata mají mléčné zoubky stejně jako děti? Tato kniha nabízí vydatnou dávku překvapivých informací podaných s vtipem a lehkostí.

Albatros, 112 stran, 239 Kč

Obal knihy

Robin S. Sharma: Rok s mnichem, který prodal své ferrari

Autor čerpá z vydaných knih populární řady Mnich, který prodal své ferrari, z nichž vydestiloval esenci těch nejpraktičtějších myšlenek, rad a poučení, a uspořádal je do podoby přehledného kalendáře poskytujícího inspiraci pro každý den. Kniha se soustřeďuje na zásadní témata seberozvoje, jako je osobnostní růst, autentičnost, opravdový úspěch, čest a síla charakteru, překonávání nesnází a zklamání, sebepoznávání, pochopení lidské podstaty, vůdcovství, vytváření plodných vztahů, životní poslání, osudová předurčenost a svoboda.

Rybka Publishers, 372 stran, 269 Kč

Obal knihy

Marc Cameron: Vražedné úmysly

Arliss Cutter je drsný, ale nesmírně charismatický policista s doko­nalým pozorovacím talentem. Studená, temná, téměř neobydlená jihovýchodní Aljaška. Ze šokující vraždy domorodé dívky tuhne krev v žilách, a to i tak ostří­lenému strážci zákona. Natáčení reality show Ženy rybářů převrátí život v dosud poklidném místě vzhůru nohama, a to zvláště poté, co se ztratí dva členové štábu. Snad každý tu má nějaké tajemství, pověstného kostlivce ve skříni. Dokáže Cutter odhalit, kdo všechno je do zločinů zapojen?

Cosmopolis, 328 stran, 349 Kč

Obal knihy

Veronika Válková: Pražské povstání

Je 25. dubna 1945. To, že do konce druhé světové války zbývají dva týdny, ví jen Bára. Německá armáda ustupující před Spojenci se v Čechách a na Moravě hodlá bránit do posledního dechu. Když v Praze vypukne povstání, Bára cítí povinnost zapojit se do něj jako zdravotnice s oddílem skautů, s nimiž se stačila spřátelit. Ani si nepřipouští, že ve válce může jít o život nejen jí.

Bambook, 160 stran, 199 Kč

Obal knihy

Štěpánka Borýsková a kolektiv: Fotografické obrazy cestovatelů přelomu 19. a 20. století

Fotografie byla od počátku využívána cestovateli jako v porovnání s do té doby rozšířenými kresbami objektivní médium k zaznamenání vzdálených objektů a míst. Už v roce jejího vynálezu (1839) zachytili francouzští cestovatelé pomocí daguerrotypie egyptskou sfingu. Mezi českými cestovateli se nová technologie ujímala pomaleji, ve druhé polovině 19. století spíše nakupovali suvenýrové fotografie jako pomůcky pro své přednášky. Prvním doloženým českým cestovatelem-fotografem v mimoevropských zemích byl až v 80. letech 19. století Enrique Stanko Vráz. Publikace přináší jeho podrobný profil a profily dalších sedmi českých cestovatelů a vědců (Alois Musil, Vojtěch Suk, Alberto Vojtěch Frič a další), kteří byli zároveň fotografy a po nichž mnohdy zůstaly bohaté sbírky fotografického materiálu.

Martin Harák: Trolejbusy v České a Slovenské republice a ve světě

Trolejbusové systémy v České republice i ve světě rozhodně neřekly poslední slovo. Hitem dnešní doby jsou hybridní bateriové trolejbusy, které jsou schopné jezdit (byť jen několik kilometrů) i mimo trolejové vedení. Trolejbusům pak zdatně začínají sekundovat elektrobusy, z nichž se v mnoha městech stávají účinní pomocníci veřejné dopravy. Úplnou novinkou jsou nákladní elektrokamiony, pro něž se staví experimentální trolejové trasy na dálnicích (například v Německu nebo ve Švédsku). Kniha se podrobně věnuje historii trolejbusů a elektrobusů, stejně jako jejich výrobě a provozu v České republice a také na Slovensku, které bylo dlouhá léta součástí bývalého společného státu.

Grada, 216 stran, 449 Kč

Obal knihy

Bedřich Mayer: Český voják na Balkáně 1914 - 1918

Paměti jsou původním textem o osobních zážitcích českého důstojníka rakousko-uherské armády za první světové války na Balkáně a mají výraznou literární i odbornou úroveň. Jejich autor Bedřich Mayer (1888–1972) měl na svou dobu vysoké vzdělání. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po skončení války a vzniku Československa působil jako soudce v severních Čechách a potom v Praze. Ve svých pamětech celkově popisuje válečné události, každodenní život vojáků v zázemí i na bojištích, současně také sociální, etnické, národnostní, náboženské a kulturní poměry i životní styl obyvatelstva na Balkáně.

Obal knihy

Stephen King: Doktor Spánek

Audiokniha obsahuje pokračování ikonického hororu Osvícení. Uběhlo čtyřicet let a z osvíceného syna Torranceových je zralý muž, jenž propadl stejné závislosti, která kdysi doháněla do zuřivé nepříčetnosti jeho otce Jacka. Dan se lahve držet nechce, a tak se pokusí začít znovu na zapadlém maloměstě daleko od všech neřestí. V hospicu, kde ho zaměstnali jako ošetřovatele, získává díky zvláštním schopnostem brzy další poslání: s kočkou, která umí vycítit, kdy se čas umírajícího naplnil, vyprovází své bližní na onen svět. Čte herec Petr Jeništa, který se objevil v seriálech Život a doba soudce A. K., Já, Mattoni či Bohéma.

OneHotBook, 20 hodin 33 minut, 449 Kč

Obal audioknihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám