InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Gump – jsme dvojka - promítání filmu

    Čtvrtek 28.3 16:00 - Biograf Kotva Lidická 2110, České Budějovice

  • Basstard Beatz w. Magenta & Tony P

    Čtvrtek 28.3 21:00 - Klub K2 Sokolský ostrov 1, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 

Dovolená na jihu Čech - Putim

Když se řekne Putim, zřejmě se mnohým vybaví voják Švejk, sedlák Cimbura a s oběma spojené Švejkovy slavnosti či Cimburovo sečení, dále třeba hojně navštěvovaný výlov Podkostelního rybníka nebo Svatovavřinecká pouť. Putim je sice vesnicí jednou z mnoha, ale svým způsobem jedinečnou. Historik August Sedláček ji považuje za nejstarší a největší osadu v krajině, dokonce za trhovou ves o trzích zdaleka navštěvovanou.

Dávná historie tu zanechala své nesmazatelné stopy třeba v podobě dvoulodního kostela sv. Vavřince ze 13. století, který vévodí celé obci. Dvoulodní je prý proto, aby mohli vyznavači víry katolické i kališnické vedle sebe svorně konat své obřady. V podzemí kostela pak odpočívají příslušníci rytířských rodů Vrábských, Radkovců, ale i Švamberků, několik farářů i zdejších učitelů. Ne na každém hřbitově také naleznete kostnici s pietně poskládanými ostatky snad francouzských vojáků. I vojenský klobouk na jedné lebce býval. Dle pověsti jí zůstával tvrdošíjně věrný a při přemístění se záhadným způsobem znovu vracel na tu „svou hlavu."


Můžete postát i u hrobu slavného siláka a sedláka Jana Cimbury a také pokrokového zdejšího faráře Josefa Baara, díky němuž také Jan Cimbura vešel ve všeobecnou známost. Samozřejmě prostřednictvím farářova synovce Jindřicha Šimona Baara a jeho románu. Věřili byste, že se tento román dočkal minimálně 25 vydání a počet výtisků můžeme počítat na statisíce? Cimburův statek stojí v čele návsi, kde najdeme ještě několik pozůstatků starých sýpek, a dokonce na domě čp. 15 i renesanční malby kolem oken.


Právě Janu Cimburovi jsou věnovány slavnosti zvané Cimburovo sečení konané každé dva roky vždy poslední srpnový víkend, kde se pěkně postaru sekáči ohání kosou a soutěží v této téměř zaniklé činnosti. Doprovodnou akcí bývají výstavy věnované životu na vsi, ukázkám tvorby zdejších obyvatel nebo i různých spolků, naposledy Prácheňské umělecké besedy v Písku. Jejím úkolem bylo ztvárnit Putim a její okolí a také sedláka Cimburu. Tomu byla věnována pozornost i v podobě besedy, kde se ukázalo, že skoro každý má v knihovně román Jan Cimbura.
Ale co více: Opakovaně si ho čte, protože v něm nachází mnohá ponaučení a životní pravdy, která i po sto letech jsou stále aktuální.


To je velmi dobrá zpráva, protože přestože byl román Jan Cimbura zfilmován, přesto jej válcuje další postava spojená s Putimí - dobrý voják Švejk. Sice je to literární fiktivní postava Jaroslava Haška, ale velmi vtipná a díky filmu hodně oblíbená. A tak se Švejk od roku 2014 usídlil v Putimi natrvalo. Stojí jako bronzová socha v životní velikosti u kamenného mostu a má našlápnuto k četnické stanici, která stojí sto metrů odtud. Autorem sochy je František Svátek. Údajně je to první Švejkova socha v Čechách. Od té doby Putimí projely a prošly tisíce turistů za účelem zhlédnout sochu a vyfotit se u ní. A Švejkovy slavnosti se pravidelně poslední srpnový víkend střídají s Cimburovo sečením. To už tady obvykle bývá navíc i živý Švejk a samozřejmě spousta zábavy, hudby, tance a občerstvení.


A ještě jedna akce je spojená s touto postavou: legendární a velmi oblíbený pochod Švejkova padesátka. A jistě uznáte, že není možné, aby se při tomto pochodu minula Putim. Takže obec Putim je také jednou z pořádajících složek, tady mají všichni zúčastnění své zázemí a občerstvení jim tu nabízí hospoda U Cimbury.
Putimí nejde jen tak projít, aniž byste se nepokochali jejími krásami a neprošli se ve spletitých uličkách v okolí již zmíněné dominanty, kostela sv. Vavřince a fary. Je zde ještě půvabný kamenný most z roku 1864, z kterého je neméně půvabný pohled na majestátní mlýn s ostrovem, bývalou kovárnu a pivovar, kde se pivo přestalo vařit v 80. letech 19. století. Přímo u mostu pak zve k příjemnému posezení s šumícím jezem Hospůdka U Splavu. Na dohled přes řeku Blanici je pak další most, železný, dnes už technická památka. V roce 1884 byl dokončen firmou Bondy z Prahy. Před ním stojí kaplička sv. Jana Nepomuckého z roku 1819. Druhou, zasvěcenou sv. Anně, naleznete na opačném konci vesnice, u Baarovy školy.


Sounáležitost a sepětí s obcí obyvatelé vyjádřili ve vytvoření spolku Sdružení přátel Putimi, který pořádá nejrůznější kulturní, vzdělávací i poznávací akce. Ke kulturnímu vyžití přispívají i další spolky jako hasičský, myslivecký, rybářský, Sokol a program některých akcí zpříjemňují putimské zpěvačky Bábiny di Putim. Mnozí si budou pamatovat komorní koncerty na faře nebo v kostele, masopustní průvod, podmostový slalom, neckyádu, cyklistické výlety za poznáním nebo rybářské závody pro děti i dospělé. Práci s dětmi se pak nezištně věnuje několik vedoucích ve spolku Putimáček. Mimo pravidelné činnosti s nimi jezdí na každoroční letní tábory a zimní lyžování do hor. Pro děti ještě připravuje akce kulturní komise Obce Putim.


Pro Putimské je velkou událostí Svatovavřinecká pouť, kdy je nejen celá náves zaplněna pouťovými atrakcemi, ale která se neobejde bez tradiční jízdy motorek všech druhů. Ta dosáhla rekordního počtu 184 strojů, které projíždějí obcí. Tuto akci pořádají Přátelé Hospůdky U Splavu. Na Havelské posvícení se zde zase koná výlov Podkostelního rybníka, který se svojí účastí i charakterem trochu pouti podobá.


Putim je také dobře vybavená ve službách. Je zde mateřská škola, fitcentrum, kadeřnictví, pohostinství zde nabízejí dokonce tři zařízení: hospoda U Cimbury, Hospůdka U Splavu a Penzion Putim i s ubytováním. Je zde sál kulturního domu pro 200 osob, knihovna, klubovna Putimáčku, dvakrát do týdne sem zajíždí pojízdné pekařství. Obec má zavedený plyn, vybudovanou tlakovou kanalizaci, obnovuje veřejné osvětlení, má opravený kulturní dům i školu, a právě probíhají práce na rekonstrukci vozovky v centru obce.


Jaroslava Pixová
-pi-

 

Další zprávy z regionu

 
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace