Obžaloba vinila soudkyni z týrání dcery, možná spáchala jen přestupek

Litoměřická soudkyně Ivetta Hořejší obžalovaná z ublížení na zdraví své dcery spáchala možná jen přestupek, rozhodl Okresní soud v Mělníku. České justici to sdělil mluvčí soudu Jindřich Špergl. Soud ve věci rozhodl už poněkolikáté, státní zástupkyně se proti rozhodnutím opakovaně odvolala. Včera se k dalšímu postupu nevyjádřila.

Na policii se před více než pěti lety obrátila sama dcera soudkyně, když prý po napadení matkou skončila loni s otřesem mozku a pohmožděninami v péči lékařů. Vyvrcholily tak jejich několikaleté spory. „V období nejméně od zimy 2008 do března 2012 ve společném obydlí z obavy, že se poškozená (Eliška Hořejší) osamostatní, ji (obžalovaná Ivetta Hořejší) opakovaně a to několikrát týdně verbálně napadala a nazývala ji spratkem, děvkou, ponižovala ji, zakazovala jí vztahy s muži a omezovala ji ve styku s nimi uzamykáním v domě, nočním buzením s vyvoláváním hádek, schováváním klíčů od vozidla a výhrůžkami, že jí usmrtí psy,“ uvedla v únoru 2016 před soudem žalobkyně Jitka Šamanová. Hořejší měla následně dceru i fyzicky napadnout.

V červenci 2015 padla na soudkyni obžaloba pro dva skutky. Civilní soudkyně Hořejší se měla dopustit zločinu týrání osoby žijící ve společném obydlí a také přečinu ublížení na zdraví. V březnu 2015 ale soud soudkyni Hořejší zprostil obžaloby, proti čemuž se státní zástupkyně odvolala. Krajský soud v Praze následně rozhodnutí Okresního soudu v Mělníku potvrdil a uložil prvostupňovému soudu rozhodnout ve věci znovu. Okresní soud věc zhodnotil jako přestupek – žalobkyně s takovým posouzením věci opět nesouhlasila. Z krajského soudu ale věc opět doputovala do Mělníku, kde nalézací soud opět obžalobě nevyhověl. „Podle § 222 odst. 2 tr. řádu se trestní věc obžalované  JUDr. Ivetty Hořejší, pro skutek  kvalifikovaný podanou obžalobou Okresního státního zastupitelství v Mělníku ze dne 31. 7. 2015, sp. zn. ZT 3/2014, jako přečin ublížení na zdraví dle § 146 odst. 1 trestního zákoníku, postupuje Městskému úřadu Mělník, neboť by se mohlo jednat o přestupek,“ uvedl mluvčí okresního soudu Jindřich Špergl. Státní zástupkyně se na místě nevyjádřila, jak bude postupovat.

Soudkyně Ivetta Hořejší v roce 2016 podle serveri iDnes.cz prohlásila, že se ničeho z toho, co uvedla státní zástupkyně, nedopustila. „Všechny členy své rodiny jsem milovala a miluji. Dále vypovídat nebudu,“ řekla obžalovaná soudkyně. Původně ji hrozil trest odnětí svobody v délce dvou až osmi let. Od října 2015 po rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána nemůže soudit, je dočasně zbavena funkce.

Eva Paseková