Tragédie, kterou nikdo nečekal, ale přesto se s ní teď v obrovském smutku musí popasovat. 16. dubna zemřela socioložka Markéta Sedláčková, která pracovala na Katedře sociolgie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy i na Akademii věd. „Zaskočeni zármutkem oznamujeme všem přátelům a známým, že 16. dubna po intenzivní nemoci ve věku 43 let odešla ke svému nebeskému Otci,“ stojí na parte oblíbené pedagožky. 

Příčinou úmrtí byla podle rodinného známého rakovina kůže: „Že nevratně odchází (metastáze po melanomu po celém těle) jsme se dozvěděli před 10 dny,“ napsal na facebook. „Tomáš u ní v nemocnici trávil i noci...“ uvedl, jak uznávaný ekonom setrvával u své ženy.

Skeptická i hluboce věřící

Její nejbližší ta zpráva zasáhla jako blesk z čistého nebe, odchodu talentované maminky, která s manželem, známým českým ekonomem a bývalým poradcem prezidenta Václava Havla Tomášem Sedláčkem, vychovávala syna, mohou jen stěží uvěřit. „Nejlepší přítelkyně a nejbližší člověk... 24 let života... učily jsme (se) spolu a plánovaly napsat knihu - já měla ještě začátkem dubna radost z prvního draftu článku na téma Depresivní společnost... jako že v létě na to sednem a napíšem aspoň kapitolu... a pak byla během 14 dní pryč...,“ napsala na facebooku v emotivním vyjádření Markétina kamarádka Olga. 

Podle ní se Markéta Sedláčková ráda smála a byla velmi vtipná. „Nesnášela jaro. Ožívala v létě. Milovala podzim, a pokud mohla na lyže, tak i zimu... Milovala svou rodinu, přátele, studenty, tanec, lyže, cestování, samotu... Na povrchu perlila a měla hloubku jako málokdo... Byla skeptická i hluboce věřící... Znala mě jako nikdo jiný a vždy tu byla, když jsem potřebovala. Takovou si ji budu pamatovat,“ vyznala se blízká přítelkyně. 

„Ještě na vánočním večírku jsme se smály a ukazovaly si fotky dětí, šeptaly si různá tajemství a zapíjely je vínem... je to naprosto šílené, nechce se mi tomu vůbec věřit, je to neskutečná ztráta, přeju sílu rodině, nejbližším... tohle se nemá dít, to není vůbec fér,“ uvedla další z jejích známých.

Odešla s grácií a noblesou

O vzpomínku na Markétu se podělila také Klára Fischerová, manželka kandidáta na prezidenta a senátora Pavla Fischera. Se Sedláčkovými se intenzivně seznámila především ve Francii: „Pro naše děti se Markéta stala nejen zábavnou kamarádkou, ale i tak trochu druhou maminkou. Vzpomínám si, jak jsme se nasmály, když jsme zjistily, že některé maminky pařížských spolužáků našich dětí si myslely, že Markéta je maminka a já jsem jen hospodyně,“ sdílí zábavnou historku Fischerová na svém facebooku.

Ve styku zůstaly dámy i při návratu do Prahy, kdy se senátorova žena občas zastavila na kafíčko nebo na kus řeči k Markétě: „Naposledy jsem jí volala ve středu 8. dubna, když jsem procházela liduprázdnou Kampu. Telefon mi nezvedla a už ho ani nezvedne. Je mi to nesmírně líto. Vzpomínám na její krásný úsměv a trochu skřehotavý smích, který mi bude chybět. Odešla s grácií a noblesou sobě vlastní. Markéto, budeš mi moc chybět.“

Nemoc přišla rychle

„Jsem dost plný emocí. O té nemoci prakticky nic nevím. Vím jenom, že to byla vážná nemoc a přišla tak rychle, že jsem se to dozvěděl v podstatě v den, kdy zemřela. Předtím nějakou dobu měla potíže, které vypadaly na běžnou angínu. Bylo to bohužel velmi náhlé,“ popsal pro Blesk.cz ve středu vedoucí Katedry sociologie FF UK, Markétin dlouholetý kolega a známý sociolog Jiří Vinopal. „Nemám žádnou informaci, že by to bylo kvůli koronaviru. Že by v tom byla nějaká souvislost, to nepadlo z žádné strany,“ dodal s tím, že Markéta na katedře pracovala více než dvacet let.

Markéta Sedláčková vystudovala sociologii na FF UK a politologii na Sciences Po v Paříži. Kromě FF UK působila také v Sociologickém ústavu Akademie věd, specializovala se na důvěru, sociální kapitál a demokracii, v poslední době zkoumala také depresi jako sociální fenomén. 

Fotogalerie
22 fotografií