bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

8 milionů pro Elvise! Lotyšský Hašek dobyl Columbus a má v kapse novou smlouvu

24. dubna 2020, 10:00

Tomáš Zatloukal

Pět nul za osm zápasů. Přesně tak zazářil v lednu Elvis Merzlikins a ohromil celou NHL. Vždyť ve slavné soutěži se takovou bilanci blýskl jako první brankářský zelenáč od roku 1939. Sebevědomý Lotyš po prvotních rozpacích mezi třemi tyčemi Columbusu exceloval a báječně zastoupil finského konkurenta Joonase Korpisala. Teď přichází odměna.

Když se před pár dny upsal Korpisalo Modrokabátníkům na dva roky, říkal smířeně: "Jsem zvyklý prát se o post jedničky celou kariéru."

Dobře věděl, že mu čerstvý kontrakt se stropovou zátěží 2,8 milionu dolarů nezaručuje místo v kleci. A že mu nebude nic platná ani podzimní nominace do Utkání hvězd. Během jeho zranění mu totiž vyrostl tuze silný konkurent.

Elvis opět dobyl Severní Ameriku! Merzlikins se v roce 2020 rozchytal do mimořádné formy a brzy začal sklízet uznání ze všech stran. Experti mu najednou věštili nominaci na Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, přirovnávali ho k Dominiku Haškovi.

"Má v sobě kus jeho umění, talentu a stylu," povídal někdejší gólman Glenn "Chico" Resch. "Dominika mi připomíná tím, že je nepředvídatelný a umí předvést zákrok, který vůbec nečekáte," přitakal Martin Biron, Haškův bývalý spoluhráč z Buffalo Sabres.

Ano, šestadvacetiletý Lotyš i přes svou výšku nechodí daleko pro akrobatické kousky. Udělá cokoliv, aby zastavil puk. I díky tomu mu v aktuálně přerušené sezoně 2019/2020 patří mezi všemi gólmany druhé místo v čistých kontech a páté v procentuální úspěšnosti zákroků i brankovém průměru.

Fanoušci Blue Jackets si ho rychle zamilovali. Nebylo snad zápasu, kde byste na plexi v Nationwide Areně neviděli portrét Elvise Presleyho. A teď je jasné, že svého favorita budou vídat také další dvě sezony. Merzlikins ve čtvrtek kývl na lukrativní kontrakt, který mu má vynést 8 milionů dolarů.

"Když jsme Elvise několik let sledovali, jak chytal ve Švýcarsku, tak jsme věřili tomu, že je nejlepším gólmanem mimo NHL. A letos ukázal, že má schopnosti a elán na to, aby byl v naší lize velmi dobrým brankářem," komentoval jeho podpis generální manažer Jarmo Kekäläinen.

Nikde není psáno, že Merzlikins bude automaticky týmovou jedničkou a že ho nečeká bitva o pozici s Korpisalem. Lepší smlouva mu ale dává lepší výchozí pozici. Kdo bere víc a zároveň výkonnostně nestrádá, hraje.

Korpisalo může žehrat na nepřízeň osudu, místo toho je ale odhodlaný bojovat.

Nebýt jeho zranění, Merzlikinsův vzestup by patrně nebyl tak raketový. Ale jak se říká, neštěstí pro jednoho, štěstí pro druhého. I Haškovi kdysi pomohla podobná situace, aby naplno prorazil. V ročníku 1993/94 se zaskvěl při zranění pětinásobného vítěze Stanley Cupu a majitele jedné Veziny Granta Fuhra.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.