Hlavní obsah

WADA šetří pozvání potrestaného plavce Sun Janga na soustředění

Praha

Ačkoli má elitní čínský plavec Sun Jang osmiletý distanc za porušení dopingových pravidel, národní svaz ho pozval na reprezentační soustředění. Případ proto začala vyšetřovat mezinárodní antidopingová agentura WADA. Čínští funkcionáři poté kontroverzního plavce rychle ze seznamu vyřadili a uvedli, že trojnásobný olympijský vítěz se na něm objevil omylem.

Foto: Sport.cz

Stříbrný australský plavec Mack Horton (vlevo) po finále na 400 m v zp. na protest proti čínskému vítězi Sun Jang (uprostřed) na stupně vítězů nevystoupil.

Článek

Osmadvacetiletý kraulař pyká za incident ze září 2018, kdy po dopingové kontrole nařídil svému doprovodu rozmlátit vzorky krve kladivem. Navzdory tomu byl pozván čínským svazem na společnou přípravu pro olympijské hry v Tokiu v období od 1. dubna do 30. června.

"Kontaktovali jsme příslušné úřady, abychom si problém vysvětlili a pochopili, co se stalo," uvedli představitelé WADA pro agenturu AFP. Podle tamních médií čínský svaz oznámil, že trest pro Sun Janga dál běží a pozvání na soustředění je neplatné.

Jedenáctinásobný mistr světa Sun Jang už delší dobu rozděluje plavecký svět. V rodné Číně patří k největším sportovním hvězdám, ale řada konkurentů ze světové špičky ho označuje za podvodníka.

Táhne se to od roku 2014, kdy si v utajení odpykal tříměsíční distanc za užití zakázaného stimulantu. Číňané, kteří ho potrestali, to oznámili až po vypršení trestu a Sun Jang nepřišel o žádný velký závod.

Kontroverzní plavec považuje osmiletý zákaz činnosti za nespravedlivý a hodlá podniknout právní kroky.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články