Španělská liga s fanoušky na tribunách zase až v roce 2021, říká vysílatel La Ligy

Španělská fotbalová nejvyšší soutěž si bude muset počkat na to, až zase na tribunách budou fanoušci. Podle výkonného ředitele mediální společnosti MediaPro, vysílatele této soutěže, Jaumeho Rourese by mohli zase fotbaloví fanoušci zpátky na španělské stadiony zase až v roce 2021. Kromě toho věří, že aktuální pandemie koronaviru udělá přítrž přemrštěným přestupním částkám.

"Nejméně rok potrvá, než se objeví vakcína. Nemůžeme předtím nikoho vystavit riziku. S 20 tisíci diváky na stadionu je nemožné dodržet požadované rozestupy. Tvrdím, že rok 2021 nezačneme s fanoušky na stadionech, pokud světoví vědci nepřekvapí a nepředstaví do té doby přístupnou vakcínu. Vědci ale tvrdí, že je to nemožné," prohlásil konkrétně španělský podnikatel Roures.

Jak vedení La Ligy, tak i Španělské fotbalové federace (RFEF) se v předešlých dnech nechala slyšet, že si přejí dohrání aktuálně přerušené sezóny soutěže, přičemž podle šéfa La Ligy Javiera Tebase by se liga mohla znovu rozehrát buď ke konci května nebo během června. Před pár dny ale samotní fotbalisté vyjádřily obavy z návratu na hřiště a chtějí se s nimi obrátit na ministerstva vnitra a zdravotnictví.

Peníze jsou pochopitelně jako všude v současném světě vždy na prvním místě a tak není divu, že dohrání španělské ligy by zabránilo velkým finančním ztrátám. Pokud by se soutěž předčasně ukončila, mohla by se ztráta z toho plynoucí dostat až na miliardu eur (v přepočtu přes 27,5 miliardy korun). Už tak bude jistě ztráta kvůli prázdným tribunám, kluby kvůli neprodaným vstupenkám totiž přijdou o zhruba 300 miliard eur (přes 8,2 miliardy korun).

Podle Rourese pak aktuální pandemie koronaviru jistě promění fotbalový přestupový trh a to v tom, že už se nebudou kupovat hráči nedozírných cen. Třeba takový nákup Antoinea Griezmanna, jehož loni v létě koupila Barcelona z Atlética Madrid za 120 milionů eur (zhruba 3,3 miliardy korun), či nákup Joaa Felixe, který přišel naopak do Atlética Madrid z Benficy Lisabon a to za 126 milionů eur, už nebude po odeznění pandemie koronaviru, po které bez pochyby přijde ekonomická krize, možný. "I když se tato sezona dokončí, kluby přijdou o hromadu peněz. A budou o ně nadále přicházet. Jestliže na stadionech nebudou fanoušci, vypadnou klubům příjmy ze vstupného. To znamená, že si hráči nevydělají tolik a uvidíme konec bláznivých přestupních částek. Ostatně už skončily. Podle mě je to pozitivní, protože šéfové klubů přestanou utrácet," řekl Roures.

Připomeňme, že právě Španělsko je v počtu nakažených koronavirem nejvíce zasaženou zemí v Evropě, přičemž takových je v zemi přes 213 000 lidí. Z nich pak zemřelo na nemoc COVID-19 přes 22 000 lidí, což je druhý největší úmrtnost v Evropě na tuto nemoc hned po Itálii.

Související

FC Barcelona

Mistr světa i Evropy Piqué oznámil konec kariéry. Naposledy se představí o víkendu

Že fotbalová Barcelona zažívá v současnosti přestavbu mužstva pod trenérem Xavim, to už vnímají fanoušci nějakou dobu, minimálně od momentu, kdy katalánský velkoklub opustil Lionel Messi. Nyní se schyluje k dalšímu konci další barcelonské stálice. Na svém twitterovém účtu totiž ve čtvrtek oznámil onec své hráčské kariéry španělský obránce Gerard Piqué. Ten se tak fanouškům naposledy představí tuto sobotu v ligovém zápase proti Almeríi.
FC Barcelona

Nad novými posilami Barcelony visí otazník. Španělská liga je odmítla registrovat

Téměř týden před začátkem nové sezóny španělské nejvyšší fotbalové La Ligy nemá katalánský velkoklub FC Barcelona jisté to, že bude moct od jejího začátku nasadit své nové posily včetně té největší v podobě Roberta Lewandowského. Naskytl se totiž nečekaný problém a to ten, žee vedení španělské soutěže odmítlo Barceloně registrovat tyto nové posily. To z důvodu, že klub stále nesplňuje požadavky stanové La Ligou spočívající v tom, že platy klubu nesmí přesahovat 70 % celkových výdělků.

Více souvisejících

španělská Primera División (fotbal) Fotbal

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy