LIPNO NAD VLTAVOU: Turisty bude vozit Smetana – nová loď s vyhlídkovou...

LIPNO NAD VLTAVOU: Turisty bude vozit Smetana – nová loď s vyhlídkovou palubou

 

Lodní společnost ROSENBERGER – Lipno – Line vychází vstříc milovníkům lodní dopravy na Lipensku a na největší přehradní nádrž u nás přiveze další velkou osobní loď s vyhlídkovou palubou. Provozovatel doufá, že první cestující si užijí plavbu po hladině lipenského jezera již v květnu. Samozřejmostí je dodržení všech aktuálních hygienických pravidel. Ceny jízdenek se zdražovat nebudou. V provozu tu zůstanou další dvě lodi – Adalbert Stifter a Vltava.

„Celé Lipensko se snaží vyjít maximálně vstříc požadavkům jeho návštěvníků. Jsme rádi, že sem letos přijedou tuzemští hosté a chtěli bychom je všichni pěkně přivítat a zpříjemnit jim pobyty. Přeci jenom je turismus to jediné a poslední co našemu příhraničnímu regionu zbylo k obživě. Koronavirus nás všechny přiškrtil, ale lapajíc po dechu si o to více budeme našich hostů vážit,” uvedl Jiří Mánek z Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj cestovního ruchu od Stožce po Rožmberk.

Cestujícím přibudou nové trasy. Připravený je bohatý kulturní program a ceny zůstanou na stejné úrovni jako loni. Nová loď se bude pravděpodobně jmenovat Smetana, podle světoznámého českého hudebního skladatele. „Jeho vztah k řece Vltavě je jasný. Název lodi vymyslel majitel společnosti Lukas Dorn-Fussenegger, který již asi 20 let podniká v okolí Lipna v lodní dopravě a realitách, takže má ke zdejší krajině velmi pozitivní vztah,“ uvedl manažer společnosti ROSENBERGER – Lipno – Line Karel Andrle.

Lodní společnost tak bude na Lipně provozovat tři osobní lodě – Adalbert Stifter, Vltava a Smetana. Nabízí také možnost individuální dopravy v menších člunech pro šest případně osm osob.

Rozměry lodě Smetana: délka 25 metrů, šířka více než pět metrů, výška od hladiny vody k radarové anténě na střeše kapitánského můstku asi šest metrů, ponor lodi se pohybuje okolo jednoho metru.

 

Vozit turisty budou lodě okamžitě, jak to povolí aktuální situace související s koronavirem. „Lodní doprava na Lipně je připravena na provoz a bude se řídit všemi potřebnými hygienickými pravidly, které je nutno v dnešní době dodržovat. Začneme, jakmile to půjde. Jsme připraveni i na případnou nutnost omezeného počtu osob na lodích, máme připravený rezervační systém, který spustíme v případě potřeby,“ jmenuje Karel Andrle. Aktuální informace budou vždy na webu www.lipno-line.com.

Loď Smetana bude na Lipně a v České republice nová. Momentálně je na cestě z Německa, kde byla vyrobena a ještě v minulém roce vozila turisty v okolí historického města Špýr (Speyer). Na Lipně si cestující během plavby užijí i výhled na kapitána lodi na můstku. Především pro děti tak bude atraktivní pozorovat, jak se taková loď řídí.

Ve středu 22. dubna doplula z Německa po vodě do rakouského Lince, odkud bude po silnici převezena na lipenskou přehradu, jakmile to situace dovolí. „Pro takovou přepravu i pro provoz lodě jsou samozřejmě potřeba různá povolení. Zatím jsme se setkali s neuvěřitelnou podporou všech místních lidí i institucí, se kterými jsme o transportu jednali. Ať už šlo o starosty obcí na trase nebo silničáře, až po státní úředníky na Státní plavební správě a Ministerstvu dopravy v Českých Budějovicích. Věříme, že nás podpoří i lidé na trase a přijdou se pak na transport podívat,“ uvedl Karel Andrle.

Jedná se o loď s příjemnou vyhlídkovou venkovní palubou, na kterou se vejde asi 70 osob. Stejný počet cestujících může plout na spodní kryté palubě. Celková kapacita se tak pohybuje okolo 140 osob. Samozřejmostí je lodní bar, který bude provozovat špičkový Hotel Resort Relax z Dolní Vltavice.

Společnost ROSENBERGER – Lipno – Line zachová pro tuto sezónu tradiční počet pěti míst, kde bude zastavovat: Lipno nad Vltavou, Frymburk, Dolní Vltavice, Černá v Pošumaví, Horní Planá.

Nová loď popluje po tzv. severním okruhu mezi Horní Planou, Dolní Vltavicí a Černou v Pošumaví. Adalbert Stifter bude mít hlavní zastávky v Lipně, Frymburku a Dolní Vltavici. Třetí loď Vltava bude tyto dva okruhy propojovat. „Počítáme i s dopravou turistů a jízdních kol oběma směry přes celou lipenskou přehradu. Cestující budou mít možnost přestupovat mezi jednotlivými loděmi. Chceme více spolupracovat s ubytovacími zařízeními, například s novým rekreačním resortem Lakeside -Village u Frymburku, máme připravené slevy pro návštěvníky Lipenska a chceme rozšířit spolupráci s Turistickým spolkem Lipenska,“ sdělil Andrle.

Cestující si na lodi užijí bohatý program. „Nejoblíbenější jsou již tradičně plavby s dětským programem kouzelníka Martina Čejky a jeho kolegů se zvířátky z balonků,“ uvádí Andrle.

V plánu je také několik koncertů – například se skupinami New Rangers, Lakomá Barka, s klavíristou a bavičem Petrem Vondráčkem. Stálicí je například již téměř vyprodaný letní koncert českobudějovických Nezmarů. „I na běžných plavbách se pak cestující dozvědí z lodního rozhlasu a z TV monitoru informace o historii a současnosti přehrady a obcí na aktuální trase. Dojde i na informace o králících na Králičím ostrově,“ uzavřel Andrle.

 

Text a foto: Pavel PECHOUŠEK, Turistický spolek Lipenska

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře