Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Místo nových domů raději park, lidé z Řečkovic bojují proti kácení vzrostlých stromů v zalesněné proluce

Zalesněná proluka v Řečkovicích je podle nového územního plánu města Brna určena kompletně k zástavbě. Na části pozemku jsou však vzrostlé stromy a keře, a obyvatelům z okolních ulic se nelíbí možnost jejich vykácení, na místě by chtěli raději veřejný park. Petici proti kácení a za zpřístupnění zeleně veřejnosti podepsalo 740 lidí. Osud pozemku mezi ulicemi Škrétova, Družstevní a Terezy Novákové tak zůstává nejistý.

V počáteční etapě stavby chce město postavit dva bytové domy s knihovnou a sálem 

V první etapě plánované přestavby pozemku se budou stavět v nezalesněné části bytové domy. „Město zde chce vybudovat dva bytové domy, kdy v přízemí jednoho z nich bude pobočka Knihovny Jiřího Mahena a ve druhém získá městská část nový víceúčelový sál. V současnosti architekti dokončují práce na projektové dokumentaci pro územní řízení. Pokud se městu podaří získat stavební povolení dle předpokladů, můžeme zahájení prací očekávat už v druhé polovině příštího roku,” říká starosta Řečkovic Marek Viskot. 

V březnu se přitom na stránkách Spolku za zdravé Řečkovice objevilo upozornění, že si město objednalo kácení 21 vzrostlých stromů už kvůli stavbě v první etapě. To se ale zatím nepotvrdilo. 

Nad druhou etapou, která se týká zalesněné části pozemku, ale stále visí otazník. Starý územní plán města Brna totiž omezoval možnosti zástavby pozemku, takže by se maximální zastavěná plocha vyčerpala dvěma plánovanými bytovými domy v nezalesněné části pozemku. Podle nového územního plánu by však bylo možné použít ke stavbě i zalesněnou část. 

Obyvatelé proti kácení napsali petici, podepsalo ji 740 lidí

Možnost, že by byly staré stromy vykáceny kvůli novým domům nebo zpevněné ploše, se však nelíbí obyvatelům okolních ulic. Vznikla tak petice proti kácení a za zpřístupnění zeleně veřejnosti, kterou podepsalo více než 740 lidí. „Proluka je na místě už od 80. Let, skoužila přitom jako taková polo skládka stavebního materiálu. V zadní části pozemku v této době vyrostla dnes poměrně vzrostlá zeleň. Lidé z okolí by tyto keře a stromy rádi zachovali, v okolí je totiž k rekreaci jenom jeden malý parčík,” vysvětluje zastupitel MČ Řečkovice Ondřej Štaud a signatář petice. 

Autoři petici odevzdali na radnici v Řečkovicích i na Magistrát města Brna. Dokonce se v dubnu sešli s prvním náměstkem primátorky města Brna Mgr. Petrem Hladíkem, který měl dříve na magistrátu na starosti bytový odbor. „Pan Hladík říkal, že by se mu na místě proluky také více líbila ta veřejná zeleň, ale teď bude záležet, jestli někdo podá námitku proti novému územnímu plánu. Také říkal, že už bohužel do toho tolik nevidí a neví jak to bude procesně dál. Sám ale přišel s návrhem, že by ta plocha mohla být zachována v rámci školství - hned v sousedství je totiž mateřská školka, která by se teoreticky mohla o pozemek proluky rozšířit a proluka by tak mohla sloužit lidem,” vysvětluje Štaud. Na odpověď ohledně kácení zatím čekají. 

Na místě proluky by se mohl realizovat projekt Řečkovického HRáje

Osud pozemku tak zůstává nejistý. Jednou z možností, která by umožnila zpřístupnění zeleně v proluce, je také projekt Řečkovického HRáje. Jeho autorkou je Eva Matoušková. „Záměrem je využít v nejvyšší možné míře toho, co již na pozemku vyrostlo (stromy, keře, byliny). Doplnili bychom pouze mlatové cesty, lavičky, odpadkové koše. Z herních prvků postačí např. jednoduché houpačky a obří pískoviště,” vysvětluje Matoušková na stránkách projektu. Součástí má být i péče a postupná výsadba dalších stromů a keřů. Pro projekt se dá hlasovat na stránkách “Dáme na vás”, kde mohou občané hlasovat o projektech, které bude město realizovat z participativního rozpočtu. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto stránky Řečkovického HRáje, stránky Dáme na vás

Štítky kácení, stavba, park, územní plán, pozemek, Řečkovice, keř, Brno, Teréza Nováková, Petr Hladík, Eva Matoušková, Jiří Mahen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo nových domů raději park, lidé z Řečkovic bojují proti kácení vzrostlých stromů v zalesněné proluce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.