Atletické Mistrovství Evropy v Paříži bylo zrušeno bez náhrady

Evropští atleti přišli o poslední možný vrchol této sezóny. Vedení EA ve středu 22. dubna 2020  oznámilo, že se kontinentální mistrovství v Paříži konat nebude.

Po odložení halového světového šampionátu v čínském Nankingu a olympijských her v Tokiu se jedná o třetí vrchol, o který v tomto roce evropští atleti přijdou. Osud evropského šampionátu v Paříži, jehož původní termín byl naplánován na 25. – 30. srpna 2020, byl nejistý a stále častěji se spekulovalo o tom, že bude muset být odložen nebo případně i zrušen. Dnes se rozhodlo o druhé variantě.

Vedení evropské atletiky to oznámilo dnes po mimořádném zasedání s organizačním výborem mistrovství Evropy 2020 a francouzským atletickým svazem. Toto jednání navazovalo na předchozí setkání příslušných francouzských orgánů. Byly probírány různé možnosti na základě podrobných studií k současné situaci, kterou zapříčinila pandemie koronaviru.

Ve Francii je momentálně zakázáno shromažďování lidí. Všechny zúčastněné strany zvážily potenciální rizika pro diváky i akreditované osoby, které by se šampionátu zúčastnily. Ta by dle jejich názoru byla tak velká, že nebylo jinou možností, než mistrovství zrušit.



Jak říkám...



„Řadu týdnů jsme pracovali s několika variantami. Bojovali jsme až do konce a chytali se těch nejmenších příležitostí, ale dnes jsme bohužel museli rozhodnout o zrušení,“ řekl šéf organizačního výboru Jean Gracia. „Na konci sezóny jsme chtěli nabídnout všem atletům něco zajímavého. Chtěli jsme opustit ten tunel po krizi. Bohužel to tak nebude,“ dodal prezident francouzského atletického svazu André Giraud.

„S velkým politováním oznamujeme zrušení mistrovství Evropy v atletice v roce 2020. Doufali jsme, že v těchto neklidných časech nabídneme evropským atletům vrcholnou událost, na kterou budou moci zaměřit své síly. Bohužel jsme dnes byli informování organizačním výborem a francouzskou atletickou federací, že nebudou moci z bezpečnostních důvodů šampionát uspořádat. Přestože litujeme, že jsme nuceni oznámit zrušení mistrovství Evropy, je na místě zopakovat, že v těchto časech je nejpřednější zdraví a bezpečnost všech zúčastněných stran v oblasti atletiky včetně sportovců, fanoušků, funkcionářů, partnerů a dalších, kteří jsou s atletikou spojeni,“ uvedl v oficiálním prohlášení místopředseda Evropské atletiky Dobromir Karamarinov.

Jelikož bylo mistrovství Evropy v Paříži zrušeno, nikoli odloženo, není pro něj stanoven žádný náhradní termín. Tím pádem se další evropský šampionát uskuteční až v rámci multisportovního ME v Mnichově v srpnu 2022, krátce po mistrovství světa v americkém Eugene.

Ve francouzské metropoli se každoročně koná také jeden z mítinků Diamantové ligy. Ten letošní se měl uskutečnit 13.  června 2020. Ve středu 22. dubna 2020  se však rozhodlo o jeho odložení. Stejný osud postihl čerstvě také závod stejného seriálu v Eugene, který byl naplánován na 7. června 2020. Jedenáctý ročník Diamantové ligy měl být zahájen již 17. dubna 2020 v katarském Dauhá. Momentálně je letos v rámci Diamantové ligy odloženo již osm závodů z patnácti. Zastávka v Oslu by se měla konat v původním termínu 11. června 2020, ale uskuteční se v exhibičním formátu.

(ps, SportovníListy.cz, Český atletický svaz, foto: Petr Skála)


Velká pokuta pro český hokej

21.4.2024 09:00:00

V rámci ochrany životního prostředí a dodržování pravidel udržitelnosti byla Asociaci extraligových klubů udělena pokuta ve výši 10 milionů korun. Toto rozhodnutí přišlo po anonymním podnětu a nás...