Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Záhadná úmrtí na koronavirus? O krevních sraženinách v těle infikovaných mají jednat i čeští experti

Ilustrační snímek foto: Reuters

Původní zpráva
Praha - Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zkoumá zjištění zahraničních lékařů, kteří uvádějí, že se v tělech některých pacientů nakažených koronavirem objevují život ohrožující krevní sraženiny. Rizikem by se podle něj měla zabývat klinická skupina při ministerstvu zdravotnictví. Samotný resort chystá vyjádření na pondělí.
  16:56

„Poslední odborné publikace skutečně ukazují možné vyšší riziko žilního tromboembolismu (VTE; tvorba sraženin v žilách - pozn. redakce) u hospitalizovaných pacientů s těžkým průběhem onemocnění covid-19. Přestože jakákoliv těžká infekce je předpokladem VTE (např. z toho důvodu, že je pacient nehybný), u nemoci covid-19 některá data ukazují, že by toto riziko mohlo být vyšší,“ uvedla pro server Lidovky.cz mluvčí SÚKL Barbora Peterová. Zdůraznila, že přesný důvod zatím není objasněn, ale existuje několik hypotéz.

Podobně se vyjadřuje i hlavní epidemiolog pražského Institutu klinické a experimetnální medicíny (IKEM) Petr Smejkal, podle kterého některá úmrtí na covid-19 mohou být vysvětlena krevními sraženinami. Může jít o plicní embolie nebo mrtvice. „Souvisí to s hyperkoagulačnim stavem u covid-19,“ řekl Smejkal ČTK. Hyperkoagulační stav neboli trombofilie je právě náchylnost ke zvýšené tvorbě krevních sraženin. „Může to vysvětlovat i úmrtí pacientů s covid-19 na plicní embolie, cévní mozkové příhody atd. Prostě koronavirus opravdu není chřipka a nebagatelizujme jej,“ doplnil Smejkal. 

Američtí lékaři hledají důvod záhadných úmrtí na covid-19. Virus podle nich vytváří krevní sraženiny

Zatímco lékaři v některých amerických nemocnicích začali preventivně pacientům léky na srážlivost krve, v Česku je podobné opatření u nebezpečných infekcí běžné.

Tuzemské nemocnice léčící pacienty nakažené koronavirem upozorňují, že léky na ředění krve patří ke standardní preventivní léčbě pacientů ve vážném stavu. „Jako každý lék tak i tento má nežádoucí účinky v podobě závažného krvácení,“ upozorňuje na podávání přípravků bez jasné indikace přednosta motolské Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní Tomáš Vymazal.

Krev se ředí i pacientům s covid-19 ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. „U lidí s těžkým průběhem covid-19 je ředění krve běžný postup u kriticky nemocných, nemají-li kontraindikace, třeba aktivní krvácení. Nejčastěji ve formě miniheparinizace, tedy podáváním nízkých dávek heparinu,“ potvrdila pro Lidovky.cz mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

WHO se musí zásadně zreformovat, prohlásil ministr zahraničí Pompeo. Obnova financování prý není jistá

SÚKL očekává, že na téma krevních sraženin začne diskuze v rámci klinické skupiny covid-19 fungující při ministerstvu zdravotnictví, samotné ministerstvo se podle informací serveru Lidovky.cz k daným zjištěním vyjádří v pondělí.

Americký deník The Washington Post (WP) ve středu zveřejnil informaci, že američtí lékaři zjistili mikroskopické krevní sraženiny až u 40 procent nakažených pacientů, kteří byli vyšetřeni v univerzitní nemocnici v Atlantě. Podobné poznatky mají i další nemocnice, někteří lékaři se domnívají, že sraženiny mohou být odpovědné za významnou část úmrtí ve Spojených státech.

Sraženiny by podle nich mohly vysvětlovat neobvyklé případy, jež se vymykají poučkám z učebnic. Těhotné ženy bez symptomů náhle umírají na zástavu srdce. Pacienti, kteří podle všech předpokladů měli mít mírný průběh nemoci, se náhle dostávají do krize a umírají doma.

Při pitvách obětí koronaviru byly v jejich plicích nalezeny stovky mikroskopických sraženin. Větší mohou v mozku nebo v srdci vyvolat infarkt, píše WP a odvolává se na případ nakaženého herce Nicka Cordera (41), jemuž museli lékaři kvůli sraženině amputovat nohu.

V ÚVN začnou příští týden léčit plazmou vyléčených pacientů, Thomayerova nemocnice takto léčí tři nakažené

V jiných zemích se problém sraženin s takovou naléhavostí neobjevuje, konstatuje WP. Příčinou může být fakt, že častá obezita a srdeční problémy činí Američany ohroženějšími. Důvodem může být i vyspělejší vybavení jednotek intenzivní péče v USA, které sraženiny snadněji odhalí.

Předběžné údaje z Číny nicméně hovoří o tom, že ze vzorku necelých 200 obětí koronaviru vykazovalo přes 70 procent krevní sraženiny. Nedávná nizozemská studie zjistila, že 38 procent pacientů na jednotkách intenzivní péče má stejný problém. „Spekulací je spousta. Je to jedna z frustrujících záležitostí kolem koronaviru. Pohybujeme se pořád v temnotách,“ řekl washingtonskému listu Harlan Krumholz, internista z New Havenu.

Autoři: , ,