Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Rozhodnutí o částečném obnovení výuky některé VŠ překvapilo, vedení univerzit kritizují komunikaci vlády

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Wikimedia/VítVít

Praha - Vysoké školy v Česku se připravují na částečné obnovení provozu, které umožnila vláda svým čtvrtečním rozhodnutím. Část univerzit se pro studenty všech ročníků otevře 4. května. Patří mezi ně Univerzita Karlova v Praze nebo brněnská Mendelova univerzita.
  17:33

Pro aktivity studentů v posledním ročníku studia jsou vysoké školy otevřené už od tohoto týdne. Představitelé některých škol kritizují způsob, jakým se o rozhodnutí kabinetu dozvěděli.

Nejstarší vysoká škola v Česku, Univerzita Karlova, se v omezené míře otevře studentům všech ročníků od pondělí 4. května. „V týdnu od 27. dubna 2020 si fakulty rozhodnou a nastaví způsob výuky, individuálních konzultací a zkoušení tak, aby od 4. května 2020 v intencích uvedeného usnesení vlády byla obnovena výuková a další činnost na všech fakultách UK,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima v dopise fakultám, který má ČTK k dispozici. Upozornil je, že během dnů by mohlo nastat další rozvolnění opatření.

Roušky budeme podle Prymuly nosit nejméně do konce června. Otevírání škol se nezrychlí

Od 4. května by se pro posluchače všech ročníků mělo omezeně otevřít také České vysoké učení technické v Praze (ČVUT). „Do 1. května bude platit stávající stav - přístup studentů posledních ročníků na konzultace po souhlasu jejich vedoucího,“ řekla ČTK prorektorka Gabriela Achtenová. Předměty vyučované na dálku se podle ní do konce semestru dokončí distanční formou.

Od 4. května se zejména do laboratoří nebo na praxe do terénu vrátí část studentů Mendelovy univerzity v Brně. „Příští týden využijeme k přípravě rozvrhů, aby studenti nemuseli docházet každý den v týdnu, a také potřebujeme dohnat cvičení z minulých týdnů,“ řekl ČTK prorektor pro vzdělávací činnost Radim Farana. Dál bude ale převažovat distanční výuka, uvedl mluvčí školy Filip Vrána.

‚Rozhodnutí vlády nás zaskočilo,‘ říká mluvčí

Na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) začnou od pondělí konzultace pro studenty všech ročníků. „Nejde o obnovení klasické výuky, pouze se dosavadní režim nově týká i studentů jiných než posledních ročníků,“ uvedla mluvčí ZČU Šárka Stará. Právníci, filozofové a ekonomové se mohou plně učit distančně. Studenti zejména technických fakult, kteří potřebují k výuce laboratoře nebo dílny, si mohou předem domluvit docházku do školy.

„Rozhodnutí vlády nás překvapilo a zaskočilo, neměli jsme o tom dopředu žádné informace. Překvapuje nás cesta, jakou se vysoké školy o přijatém rozhodnutí dozvídají,“ řekl ČTK mluvčí Univerzity Hradec Králové (UHK) Jakub Novák. Opatření platná od tohoto pondělí podle něj škola rozšíří i na studenty dalších ročníků. „Nepředpokládáme, že to bude znamenat masivní nárůst počtu studentů pohybujících se na UHK,“ dodal Novák.

Školský výbor doporučil zpřístupnění učitelství nepedagogům. Na doplnění vzdělání by měli tři roky

Ani rektor Ostravské univerzity Jan Lata nepovažuje komunikaci vlády ve vztahu ke školám za ideální. „Rozhodně bychom byli rádi, pokud bychom měli na realizaci opatření více času a byla prováděna systematičtěji,“ uvedl. Výuka na Ostravské univerzitě bude stále distanční, opatření se týkají například konzultací, zkoušení či práce v laboratoři.

Noční oznámení vlády překvaplo i rektora Slezské univerzity v Opavě Pavla Tuleju. „My jsme byli na ni v ranních hodinách nuceni velmi rychle reagovat,“ uvedl Tuleja. Upozornil, že nenastane žádný zásadní krok spojený s obnovou kontaktní formy výuky. „Toto nám ani nové vládní nařízení neumožňuje,“ uvedl Tuleja.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!