Dřevěnou plastiku Josefa Cipryana instalovali v Čáslavi

Dřevěnou plastiku Josefa Cipryana instalovali v Čáslavi

Čáslav – Dřevěná plastika nazvaná Strážce lesa, kterou vytvořil známý umělecký řezbář Josef Cipryan z obce Podhradí, byla instalována v čáslavském lesoparku Vodranty. Je to jeden z dalších počinů, jehož cílem je vytvořit z města místo, kde se bude dobře žít a kam se budeme rádi vracet.

Jedná se již o druhou plastiku od tohoto řezbáře umístěnou v Čáslavi. Tou první je plastika nazvaná Víla. Byla vyrobena z části kmene jasanu, který musel být z důvodu stáří a špatného zdravotního stavu pokácen. Samozřejmě po konzultaci s dendrologem. A právě na pařezu tohoto jasanu Víla stojí.

Do výběru druhé plastiky čáslavská radnice zapojila občany města. Josef Cipryan vytvořil čtyři návrhy plastik a občané hlasovali v internetové anketě, kde přidělovali hvězdičky. Zájem byl velký, vždyť vyplnění dotazníku trvalo necelé dvě minuty. Ale hlavně mohli ovlivnit své okolí. Nad Duchem stromu, Hastrmanem a Permoníkem vyhrál již jmenovaný Strážce lesa. Výběr byl opravdu těžký, všechny plastiky byly nádherné!

Třetím dílem, v nadsázce by se dalo říci „městského řezbáře“, bude odpočinková lavice v podobě bizona s výhledem na tenisové kurty. Lavice bude vážit rovné tři tuny a občané budou moci sledovat její vznik přímo na finálním místě.

Podle čáslavského místostarosty Martina Horského je škoda, aby dřevo z místních pokácených „mohykánů“ skončilo v krbu. „Vytvořili jsme zajímavá místa v oddychové zóně lesoparku, která vybízejí k procházkám a hlavně jsme chtěli udělat radost dětem,“ konstatoval Martin Horský. A měl pravdu. Z čáslavských Vodrant se stává místo s geniem loci – neopakovatelným kouzlem místa.

Vladimír Havlíček