Hlavní obsah

Novým šéfem opery Tylova divadla v Plzni bude dirigent Petrdlík

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Soubor opery Divadla J. K. Tyla v Plzni povede od nové sezony dirigent Jiří Petrdlík. Vedením ho pověřil ředitel divadla Martin Otava. Řekl to dnes ČTK.

Článek

Dlouholetý dirigent plzeňské opery s mezinárodní zkušeností v čele souboru vystřídá dosavadního vedoucího Tomáše Ondřeje Pilaře, který oznámil svůj odchod po dohodě s Otavou v únoru.

„Po velmi pečlivém zvážení jsem se rozhodl pověřit vedením souboru opery pana Petrdlíka. Zvolil jsem jej pro jeho osobní i nesporné umělecké kvality, které prokázal během svého dlouholetého působení v plzeňském divadle. Organizační a manažerské zkušenosti potřebné pro vedení souboru získal jako dlouholetý umělecký ředitel a šéfdirigent osmdesátičlenného souboru Káhirského symfonického orchestru,“ řekl Otava, podle něhož bude Petrdlík přínosem pro operu i celé divadlo a naváže na výborné výsledky předchozího šéfa Pilaře.

Třiačtyřicetiletý Petrdlík podle vedení divadla náleží k nejvýraznějším dirigentským osobnostem své generace. Vystudoval klavír, trombon a dirigování na Pražské konzervatoři a na Akademii múzických umění. Absolvoval mistrovské kurzy šéfdirigenta Newyorské filharmonie Kurta Masura a šéfdirigenta Pražské komorní filharmonie a BBC Philharmonic Jiřího Bělohlávka. Působil jako dirigent Národního divadla v Brně a jako šéfdirigent Městského divadla Brno. Od roku 2005 je dirigentem Divadla J. K. Tyla v Plzni. V letech 2011 až 2015 byl generálním hudebním ředitelem a šéfdirigentem Káhirského symfonického orchestru. Spolupracuje s většinou českých filharmonických orchestrů a hostuje na významných scénách a s orchestry v Evropě, Severní Americe i Asii. Je také hlavním hostujícím dirigentem Podkarpatské filharmonie Řešov (Rzeszów) v Polsku, uměleckým šéfem Pražského smíšeného sboru, vedoucím dirigentského oddělení na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze a další.

Reklama

Doporučované