Hlavní obsah

Park v Průhonicích v pondělí neotevře, nemá on-line vstupenky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Oblíbené výletní místo Průhonický park se zatím neotevře, přestože vláda uvolnila restriktivní opatření proti šíření koronaviru. Za Botanický ústav Akademie věd to dnes uvedla Mirka Dvořáková.

Článek

Park zatím není schopen zajistit prodej vstupenek on-line, což je jedna z podmínek pro pondělní otevření zoologických a botanických zahrad a arboret. Park zatím své datum opětovného otevření nestanovil.

„Vzhledem ke specifikovanému prodeji vstupenek, který umožňuje nákup výlučně vzdáleným přístupem on-line, se Průhonický park pro širokou veřejnost v pondělí neotevře. Náš park, stejně jako většina botanických zahrad, není na takový prodej technicky vybaven a jeho zavedení je otázkou několika dnů až týdnů,“ uvedla Dvořáková.

Otevření venkovních areálů zoologických zahrad, botanických zahrad a arboret od pondělí 27. dubna umožnila vláda, která na základě epidemiologického vývoje nemoci covid-19 uspíšila harmonogram otvírání obchodů a dalších provozoven v Česku. Původně se zahrady měly návštěvníkům otevřít až 25. května. Mezi podmínky otevření patří kromě prodeje vstupenek on-line, aby se zamezilo shlukování lidí, i zajištění maximálního počtu 150 lidí na hektar.

Průhonický park je národní kulturní památka a jako součást památkové rezervace v historickém jádru Prahy také památka UNESCO. Přírodně krajinářský park o rozloze 250 hektarů založil v roce 1885 hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca ve členitém údolí potoka Botiče a jeho přítoků. Roste v něm zhruba 1600 druhů domácích i cizokrajných dřevin, výjimečná je sbírka rododendronů čítající asi 8000 kusů. Průměrně Průhonický park s botanickou zahradou ročně navštíví 80 až 100 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované