Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Audioknihou roku je syrová Dědina, prvenství získali i Vlasák, Kameníková či Dvořák

  • Autor: Ivan D. Hladík - 
    25. 4. 2020
    08:00

    Drsně pravdivá Dědina na sebe při letošním udílení cen Audiokniha roku strhla zájem oprávněně. Stejně tak i ostatní díla a umělci, kteří zabodovali – Jan Vlasák (77), Anna Kameníková (26) nebo Jiří Dvořák (53).

    Na úvod stačí jediné doporučení: poslechněte si je všechny! Ty, jenž se dostaly na první příčky, i všechny ostatní nominované nebo oceněné audioknihy, vydané loni. Opět jsou mezi nimi vynikající kousky různých žánrů, různých pojetí a nakladatelství, díky nimž můžeme knihy objevovat i ušima. Tou nejlepší z nejlepších je Dědina autorky Petry Dvořákové (43). Ohromující, živelná, komická, zlá… těch přívlastků by bylo hodně. Především je ale skvělá. Zejména v audioknižní verzi s hlasy Pavly Tomicové (57) v roli babičky, Jiřího Vyorálka (45, Láďa), Dity Kaplanové (55, Maruna), Jaromíra Dulavy (59, Josef), Roberta Hájka (27, Zbyňa), Johanny Tesařové (74, stará Vavírková) a Ivany Uhlířové (39, Věrka).

    6303405:full:true:true

    Hranice jsou tady rozorané mezi poli i mezi lidmi, takže všichni tu na sebe vědí všecko, počítají každou korunu a civějí druhým do talíře i do postele. Život je zde ještě pevně spjatý s půdou a odehrává se natěsno na ploše vlastního dvorku, hospody či krámku… Taková je Dědina – příběh současné vesnice kdesi v cípku autorčiny rodné Vysočiny, nahlížený očima jejích obyvatel a vyprávěný jejich autentickým jazykem. Fyzická blízkost bodrých hrdinů i jejich společná práce, touha po lepším živobytí i neodbytná vypočítavost jsou zdrojem věčných svárů a provází je marná snaha vyléčit rány z minulosti. Svižné vyprávění žádnou z postav nesoudí, a co je ještě podstatnější: nenudí… To vše o Dědině prozrazuje OneHotBook, zásadní vydavatel vyprávěných knih na český trh.

    Poslechněte si ukázku z Dědiny:

    Kniha nejen nenudí, kniha posluchače ani lehce nesvádí a opatrně neloví. Verve si ho do náruče a nepustí! O poetice venkovského života si můžete nechat zdát. Dědina je tvrdá, stejně jako život a lidé v ní. Tady není místo na city, ale na pálenku, pletichy a – také rodinu. Zejména pro městského člověka je pak střetem s realitou, o níž měl jen mlhavou představu. Zpracovaná je k dokonalosti. Aby ne, režijně je pod ní podepsána (jak jinak) Jitka Škápíková (53), která je synonymem pro nejlepší audioknihy. Ke každé nové přistupuje originálně, poctivě a s jasnou představou, jak by ji autor sám nejspíš chtěl vyprávět. Daří se jí to beze zbytku.

    Poznat Dědinu, vstoupit jako divák / posluchač do jejího příběhu, sledovat jednotlivé postavy a pronikat do jejich nitra, je pro posluchače skutečnou odměnou. Dědina si zkrátka, a už to bylo řečeno, svůj titul zaslouží do poslední vteřiny nahrávky, jíž si prostě musíte poslechnout. Její zvuk vykresluje celé obrazy životů, podpořený nářečím, jemuž ale porozumí i Pražák. Sama se posouvá do středu pozornosti a říká: užij si mě! Podlehnout Dědině je tak snadné… Pojďme i za těmi ostatními.

    Hodnocení: 100 %

    Petra Dvořáková

    Dědina

    Režie: Jitka Škápíková

    Interpreti: Pavla Tomicová, Jiří Vyorálek, Dita Kaplanová, Jaromír Dulava, Robert Hájek, Johanna Tesařová, Ivana Uhlířová.

    Délka nahrávky: 7 hodin, 54 minut.

    Vydavatel: OneHotBook, 2019

  • 1.Audiokniha roku 2019

    6303401:full:true:true

    Již posedmé se sešlo 18 statečných porotců a vybírali z mnoha hodin knižních příběhů přenesených do zvukové podoby ty nejlepší, jaké spatřily světlo světa (a vklouzly do zvukovodů nadšených posluchačů) v loňském roce. V čele s recenzentem a popularizátorem audioknih Jakubem Horákem (45) hledali vítěze mezi 112 přihlášenými audioknihami 19 vydavatelů v klání Alza.cz Audiokniha roku 2019. Jak Horák potěšeně prozradil, zájem Čechů o audioknihy už několik let roste, což platilo i loni. „Prodalo se přes 300 tisíc fyzických nosičů audioknih a mluveného slova. Ještě vyšší byl, poprvé v historii, prodej digitální, který převýšil fyzické nosiče téměř o 9 %. Vyšlo 418 nových titulů, takřka 1,5 krát více než vloni. Dle Asociace vydavatelů audioknih (AVA) si loňský trh polepšil oproti roku 2018 o 38,5 %, na více než 205 milionů Kč,“ uvedl. A kdo jsou ti, kteří letos zazářili?

    Poslechněte si ukázku z audioknihy Serotonin:

    Ceny AVA – Alza.cz Audiokniha roku 2019 – vítězové v hlavních kategoriích:

    Nejlepší audiokniha pro děti a mládež: 1. Timothée de Fombelle; Tobiáš Lolness (Radioservis). 2. Vojtěch Matocha; Prašina – Černý merkurit (Tympanum). 3. Petra Soukupová; Klub divných dětí (OneHotBook).

    Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba: 1. Michel Houellebecq; Serotonin; interpret Otakar Brousek ml. (OneHotBook). 2. Pavla Horáková; Teorie podivnosti; interpretka Jitka Ježková (OneHotBook). 3. Marcel Pagnol; Jak voní tymián; interpret Vladislav Beneš (Albatros Media).

    Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba: 1. Petra Dvořáková; Dědina (OneHotBook). 2. Aleš Palán; Raději zešílet v divočině (Tympanum). 3. Maria Riva; Moje matka Marlene Dietrichová (Radioservis, Euromedia Group).

    6303403:full:true:true

    Nejlepší interpret: 1. Jan Vlasák (Georges Simenon: Maigret na dovolené, OneHotBook). 2. Jan Zadražil (Terry Pratchett: Muži ve zbrani, OneHotBook). 3. Vladislav Beneš (Marcel Pagnol: Jak voní tymián, Albatros Media).

    Nejlepší interpretka: 1. Anna Kameníková (Anna Cima: Probudím se na Šibuji, Tympanum). 2. Hana Maciuchová (Jiří Svetozar Kupka: Krvavé jahody, Albatros Media). 3. Helena Dvořáková (Elena Ferrante: Temná dcera, Radioservis).

    6303400:full:true:true

    Nejlepší audiokniha 2019 – absolutní vítěz: 1. Petra Dvořáková: Dědina (OneHotBook). 2. Timothée de Fombelle: Tobiáš Lolness (Radioservis). 3. Aleš Palán: Raději zešílet v divočině (Tympanum).

    Poslechněte si Jiřího Dvořáka na audioknize Ochráním tě:

    Cena za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova: Jiří Dvořák

    Cena posluchačů: Michelle Losekoot & Eliška Vyhnánková; Jak na sítě (Jan Melvil Publishing)

zamlzena ( 25. dubna 2020 09:58 )

Ale papír voní, a kdo má fantazii, tak ví, že ani film knihu nepředčí.

Zobrazit celou diskusi