Metropolitní opera odvysílá virtuální koncert, zapojí se 40 hvězd

Newyorská Metropolitní opera (Met) dnes divákům nabídne virtuální koncert, do nějž se na dálku ze svých domovů živě připojí čtyři desítky hvězdných interpretů včetně Anny Netrebko, Jonase Kaufmanna, Renée Fleming či Eliny Garanča. Pěvci a pěvkyně budou árie zpívat doma a do galapředstavení, které bude moderovat ředitel Met Peter Gelb, se zapojí přes Skype.
Metropolitan Opera New York (zdroj pxhere.com)

Koncert začne ve 13:00 newyorského času (v 19:00 SELČ) a bude trvat asi čtyři hodiny. Stream bude možné sledovat zdarma na stránkách Metropolitní opery, zájemci budou moci přispět finančním darem, který pomůže v době koronavirové pandemie udržet scénu v chodu.

Galapředstavení bude zejména obrovským logistickým cvičením, protože ze svých obývacích pokojů se do něj postupně v reálném čase zapojí umělci z 15 zemí. Tak například tenorista Joseph Calleja bude zpívat na domovské Maltě, jeho kolega Jonas Kaufmann v Mnichově, sopranistka Anna Netrebko a její manžel Yusif Eyvazov ve Vídni, Elina Garanča v Rize a ze švýcarského Lugana se připojí dirigent Marco Armiliato.

Na programu budou uvedeny skladby G. Verdiho, W. A. Mozarta nebo G. Donizettiho, někteří budou zpívat, jiní se doprovodí na klavír, jednu z pěvkyň podpoří soused s akordeonem. Očekávat každopádně lze spontánní akci, kterou mohou narušit nenadálé události či špatné spojení.

Met je známá svými živými přenosy v kinech, tohle ale bude operace, která bude mít velkou uměleckou hodnotu, ale technologicky tak vyspělá nebude. Chceme operou povzbudit své příznivce, ale i naše zpěváky, kterým kontakt s publikem chybí,” řekl Peter Gelb.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat