Hlavní obsah

Vodáci na odemykání Tiché Orlice jen vzpomínali

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhledem k preventivním opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru byla zrušena tradiční akce Odemykání Tiché Orlice a s ní spojené setkání vodáků místních i dalších milovníků orlickoústecké řeky od Ostravy až po Ústí nad Labem.

Foto: Petr Špatenka

Takový byl měsíc duben minulého roku při "Odemykání Tiché Orlice".

Článek

Duben letošního roku s teplými dny zarámovanými do modré oblohy se stříbrnou stuhou proplétající se řeky Tiché Orlice malebnou přírodou je jak stvořený pro vodáky k zahájení sezony.

Současná situace s hrozbou možnosti koronavirové nákazy však donutila komandéra ústeckých vodáků "Bajdu" rozeslat smutnou zprávu - tradiční akce Odemykání Tiché Orlice se nekoná. K té přibyly další těžko řešitelné otázky: Posunout? - Jak? -  Na kdy?

Nezbylo, než vodákům doporučit otevřít stará alba fotografií a videa, a potěšit se představou společných setkání minulých let.

Současné dny v Ústí nad Orlicí trávené u řeky jsou poznamenány nezvyklým tichem, které ruší jen vysoké trylky přelétajících ptáčků, kteří nemusí mít roušky. Osamocený návštěvník břehů Tiché Orlice tak má aspoň možnost trpělivě očekávat obyvatele budky, kterou někdo na lemující strom řeky zavěsil. Víc mu dopřáno není.

K obveselení tak zbývají jen povzbudivé e-maily se vzpomínkami a veselými zážitky z minulých let. Fotografie velkého dřevěného klíče, speciálně zhotoveného pro akce na Tiché Orlici, nyní uzamčeného v opuštěné loděnici a tábořišti v Cakli, navozuje představu dění v hravých vlnách Orlice: na třicet vodáků na kánoích, někteří nedobrovolně ve vodě, zvuky housliček a kytar, vůni špekáčků připravovaných přímo na lodičce.

To vše bylo a není. Přesto fotografie s pádly jako by předznamenávala jejich vztyčení s mohutným sborovým AHOJ, které i v letošním nepříznivém roce přinese s počátkem letní sezony i tradiční otevření Tiché Orlice pro návrat do normálního života a příjemné trávení víkendů.

Reklama

Výběr článků

Načítám