Reklama
Dnes je sobota 27.04.2024     svátek má Jaroslav

Ochotníci truchlí za divadelní duší, odešla stonařovská principálka Anna Dvořáková

PRINCIPÁLKA Anna Dvořáková se svými divadelními přáteli při letošním lednovém Spolkovém plese ve Stonařově. Foto: Jiří Varhaník
PRINCIPÁLKA Anna Dvořáková se svými divadelními přáteli při letošním lednovém Spolkovém plese ve Stonařově. Foto: Jiří Varhaník

25.4.2020 Kultura/Komentáře (0), autor:
Jiří Varhaník

Stonařovská rodačka Anna Dvořáková se narodila 26. 7. 1951 jako Anna Vojáková. Svou prací se zařadila mezi nejvýraznější osobnosti novodobého ochotnického divadla ve Stonařově i celém regionu.
Absolvovala místní základní školu a v roce 1969 odmaturovala na Střední všeobecně vzdělávací škole v Jihlavě. Pracovala v různých provozech tehdejší Okresní správy pošt a telekomunikací - u přepážky, na meziměstské telefonní ústředně v Telči, v marketingovém oddělení. 


Posléze pracovala v letech 2000 - 2005 jako asistentka jednatele soukromé společnosti a poté do roku 2008 v účetní firmě. Dvakrát vstoupila do manželství (1970 a 1988), narodili se jí tři synové.  
„Celý svůj život zasvětila ochotničení a práci ve prospěch souboru a amatérského divadla. Bude nám moc chybět, čest její památce. Upřímnou soustrast rodině!“ Těmito slovy se s blízkou kolegyní a hereckou partnerkou loučí členové ochotnického Divadelního souboru Stonařov. 


„Poslední její rolí v našem divadle byla role matky. Starostlivá, hodná a inspirující. A taková byla i v životě. Matka nás všech ochotníků. Bylo nám ctí. Děkujeme,“ reagovala např. na zprávu o odchodu A. Dvořákové Libuše Obršlíková z jihlavského Divadla ATD, kde A. Dvořáková vystupovala v posledních sezónách v komedii Na Vánoce ráno.
S vyjádřením lítosti a soustrasti rodině se připojily desítky dalších osobností kulturního života regionu. Slova soustrasti dorazila také z Finska, kam stonařovský soubor před časem vyrazil za divadelními kolegy a přáteli. 

 

Život s divadlem 
Divadlo si Anna Vojáková poprvé zahrála už v roce 1957, v 1. třídě stonařovské ZŠ. Byla to role trpaslíka ve hře Neohrožený Mikeš. 
V roce 1976 pak nechyběla u založení místního Divadelního souboru SSM, který svoji dráhu začal uvedením pohádky Marie Holkové Královnin prsten v režii Jaroslava Klimeše. Zahrála si tehdy komornou Kalinu. 
Potkala se i s profesí konferenciérky, jak se v té době říkalo. V letech 1976 - 1985 moderovala folkový pořad Písničkáři, pro který psala i scénáře. Její hlas se také v osmdesátých a devadesátých letech ozýval ze stonařovského obecního rozhlasu. 
V polovině osmdesátých let 20. století zvolil soubor Annu Dvořákovou do svého čela. Od roku 1988 si dali ochotníci pauzu na budování svých rodin, aby pak soubor po deseti letech obnovili už pod aktuálním názvem DS Stonařov. 
Pod vedením Anny Dvořákové začal soubor pracovat s hostujícími zkušenými režiséry - Petrem Vaňkem, Petrem Červinkou, Petrem Meisselem, Milošem Stránským, Milanem Šindelářem či Josefem Kunderou. 
Výsostné místo mezi režisérskými osobnostmi, s nimiž DS Stonařov v éře Anny Dvořákové spolupracoval, však získal zejména v posledních letech svého života někdejší umělecký šéf Horáckého divadla Michael Junášek (1942 - 2016).  
Jejich vzájemná spolupráce začala v závěru roku 2011 a vzešlo z ní několik zdařilých inscenací, s nimiž Stonařovští každoročně sklízeli potlesk na soutěžích i na jevištích po celém regionu. Pod vedením své principálky sázeli na komediální žánr, typické jsou pro ně silné písňové sborové choreografie.     
Vliv hostujících režisérů, povětšinou z okruhu Horáckého divadla, vedl stonařovské ochotníky k dramaturgické kvalitě a osvojování profesionálních principů práce. V okruhu tzv. vesnických divadel se tak brzy dostali na špičku s nadregionálním přesahem. 
Stonařovští v čele s A. Dvořákovou proto nechyběli ani u nových divadelních forem, jakou byl v letech 2011 a 2012 open-air projekt Loučky režiséra Jakuba Škrdly na statku v Loučkách u Vílance. Následně se zapojili i do několika navazujících ročníků letní open-air divadelní dílny Stará plovárna v Jihlavě. 


Od roku 2009 se stonařovský soubor s A. Dvořákovou opakovaně zapojil také do projektu divadelních prohlídek na hradě Roštejně. 
Podle scénářů tehdejší kastelánky Zdeny Vaníčkové scénky režíroval třešťský divadelník Milan Šindelář. Anna Dvořáková v humorně laděných skečích s reálným historickým základem ztvárňovala roli Nevěrnice. 

 

Od komorné po bytost z Orionu
Anna Dvořáková ztvárnila od poloviny sedmdesátých let na stonařovském jevišti řadu postav. Byly to komorná v pohádce Hloupý Honza (1980), Anna ve hře Víkend s Kateřinou (1981), služka v komedii Teta z Bruselu (1982), Bytost z Orionu ve Výpravách profesora Tarantogy (1984), Martina ve hře Linka důvěry (1985), Eva ve hře Daň zrání (1987) nebo uklizečka ve hře Můj hrad (1988). 
Hned třikrát si v této etapě zahrála čarodějnici,  a to v pohádkových inscenacích Růže pro princeznu, Šípková Růženka a Pohádka o líných strašidlech (1979, 1983, 1986).
V řadách DS Stonařov pak následovala řada jejích dalších rolí. Mezi dalšími Ichthuriel a farář v Drdových Dalskabátech (1999), komorná v Jiráskově Lucerně (2001), vdova Votrubová v Klicperově hře Každý něco pro vlast (2003), Filomena v Boccaciových Arcikuplířkách (2004) nebo principálka ve Zvědavých ženách od stejného autora (2005).


Loutky vodila A. Dvořáková v roce 2006 v Klicperově Potopě světa, madam Palpiti, novomanželku Štrůdlovou a služebnou si zahrála v roce 2008 v Nestroyově hře Lumpacivagabundus. 
V Čapkově Doktorské pohádce si v roce 2010 zahrála Hejkala i vílu a následovaly postavy a role v řadě dalších inscenací. Tou poslední, kterou Anna Dvořáková loni na jaře se souborem nazkoušela a zahrála si v ní, byla operetka Járy Beneše Na tý louce zelený. Tady si zahrála trojroli Soni, mluvčí a vyvolavače. 


Vedle toho se z pozice principálky podílela na organizování stonařovských divadelních plesů, divadelně pojatých masopustů nebo open-air scén k oslavám výročí výrazných událostí stonařovské historie, jako jsou selské bouře nebo pád meteoritů. 
 

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
12.04.2024 KulturaDělat věc na kšeft, to je začátek konce, podtrhuje umělecký šéf Horáckého divadla

Klasické drama Johna Steinbecka, dokumentární komedii o okolnostech založení a dalším směřování jihlavské hokejové Dukly, původní komedii o úřednici, která kvůli ezoterice „odkláněla“ ...

Komentáře (0)
11.04.2024 KulturaOrel mořský se vrátil zpět do přírody

V polovině loňského července našli v lokalitě hornocerekvického lomu tři chlapci vyhladovělé mládě orla mořského. I přes profesionální péči se zdravotní stav orla komplikoval, nakonec ...

Komentáře (0)
11.04.2024 KulturaPříznivci zachování staré tělocvičny nabídli městysi bobrovky na střechu

Jak JL už dříve informovaly, byl dřevěný objekt bývalé tělocvičny nad školním areálem ve Stonařově v srpnu 2023 Ministerstvem kultury ČR nepravomocně prohlášen za památkově chráněný. ...

Komentáře (0)
10.04.2024 KulturaJednašedesátá ochotnická Třešť dostála pověsti přehlídky s vysokou návštěvností

Vícedruhovou krajskou přehlídku TDJ hostil od 15. do 23. března Kulturní dům v Třešti. S tradicí od roku 1961 jde o jednu z nestarších divadelních přehlídek ochotnického divadla v republice. Festival ...

Komentáře (0)
09.04.2024 KulturaPo třiceti letech ožije na plátně kina Podskalák s Hašlerovými šlágry

Tradiční polenský divadelní spolek Jiří Poděbradský připravuje na úterý 9. dubna vzpomínkový večer. Jeho hlavním bodem bude přesně po třiceti letech projekce záznamu premiéry největší ...

Komentáře (0)
08.04.2024 KulturaSwingař z Carnegie Hall zazpívá s jihlavskou Melodií

Původem telčský swingový zpěvák Jan Smigmator bude 6. dubna hostem dvou koncertů Jihlavského smíšeného pěveckého sboru (JSPS) Melodie na jevišti Horáckého divadla v Jihlavě. Koncerty ...

Komentáře (0)
07.04.2024 KulturaNávod, jak se potěšit

REGION - Vydal jsem si ji pro radost, tvrdí náš novinářský kolega Antonín Zvěřina z Jihlavských listů. Knížečka Básničky a jiné v sobě skrývá téměř čtyři desítky textů, většinou ...

Komentáře (0)
06.04.2024 KulturaZelenkova Elegance molekuly míří z Dejvic i do kin na Vysočině

Také kina po celé Vysočině se připojí 7. dubna od 19 hodin k přímému přenosu divadelního představení z Dejvického divadla v Praze Elegance molekuly. Letošní „dejvická“ projekce po ...

Komentáře (0)
05.04.2024 Kultura Výprava ze školy Havlíčkova si užila hudební zážitek v Rudolfinu

Také letos se žáci ZŠ Havlíčkova Jihlava vypravili do Prahy, aby se zapojili do vzdělávacích programů České filharmonie. Podle pedagožky Aleny Hromádkové je tato aktivita žáků jihlavské ...

Komentáře (0)
04.04.2024 KulturaZelené prasátko a Je to, jak to je, De Facto Mimo hraje v DIODu

Jihlavské divadelní studio De Facto Mimo (DFM) v dubnu dvakrát uvede své inscenace v sále domovského divadla DIOD. Nejprve uvedou dramatik, režisér a herec Martin Kolář a spol. 7. dubna od ...

Komentáře (0)
03.04.2024 KulturaDuben Na Kopečku nabídne přednášky, divadlo i Hoptropáky

Na duben připravilo jihlavské Divadlo Na Kopečku žánrově pestrý program koncertů, přednášek a besed. Hrát se bude také divadlo. • Dubnový program kulturního domu v areálu Psychiatrické ...

Komentáře (0)
02.04.2024 KulturaZoo očekává kočkodany Rolowayovy, lety dravců ustupují chovu malých koček

Zoologická zahrada Jihlava chová přes 250 druhů zvířat. Za sebou má úspěšný chovatelský rok 2023. Pro ten letošní chystá v této rovině několik změn a novinek. Loni zahrada zaznamenala ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net