Ruská nákladní loď Progress MS-14 přivezla na vesmírnou mezinárodní stanici dvě tuny materiálu

U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v sobotu v 7.12 SELČ zakotvila ruská loď Progress MS-14, která posádce přivezla více než dvě tuny materiálu. K cíli dorazila zhruba tři a půl hodiny po startu z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu, informovala agentura AP.

Tento článek je více než rok starý.

Bajkonur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní vesmírná stanice

Mezinárodní vesmírná stanice | Foto: NASA/Roscosmos | Zdroj: Reuters

Progress MS-14 na oběžnou dráhu Země vynesla raketa Sojuz, loď kosmonautům dovezla palivo, vodu, potraviny, léky a vědecké náčiní. Kvůli současné koronavirové krizi byly loď i náklad před startem důkladně vydezinfikovány. K orbitálnímu komplexu by Progress MS-14 měl zůstat připojený sedm měsíců, tedy do prosince.

Na ISS se dostala také památeční připomínka 75. výročí vítězství Sovětského svazu nad hitlerovským Německem, uvádí agentura DPA. Rusové mohli ruské vesmírné agentuře Roskosmos posílat jména a fotky svých příbuzných, kteří zemřeli za druhé světové války, data v sobotu loď vynesla do vesmíru.

Na Mezinárodní vesmírné stanici nyní pracuje tříčlenná posádka, tvoří ji Rusové Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner a Američan Chriss Cassidy. Kosmonauti na ISS přiletěli na začátku dubna. Američané Jessica Meirová a Andrew Morgan a Rus Oleg Skripočka se v kabině kosmické lodi Sojuz MS-15 vrátili na Zemi minulý pátek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme