Hlavní obsah

Splnili si sen mnohých, o rozsahu pandemie koronaviru přitom neměli ani páru

Novinky, nčs

V roce 2017 dali v práci výpověď a koupili si malou loď, na které se rozhodli procestovat svět. Když se však Ryan Osborne a jeho partnerka Elena Manighettiová vydali letos v únoru na plavbu přes Atlantský oceán, netušili, že se během jednoho měsíce situace ve světě razantně změní.

Foto: Profimedia.cz

Pandemii prožívá pár na karibském ostrově Svatý Vincenc.

Článek

Zní to trochu jako z filmu. Mladý pár skoncuje s konzumním stylem života, vzdá se dobrovolně svých zaměstnání, a protože si nemůže dovolit koupit dům, tak si za našetřené peníze koupí loď, na které s co nejmenším rozpočtem obepluje celý svět. Přesně to udělal anglicko-italský pár, jehož cesta přes Atlantik má však nečekaný konec.

Před cestou pár, jenž se živí prací na dálku a vede cestovatelský blog, požádal své blízké, aby jim na cestu neposílal žádné špatné zprávy a dvojice si mohla naplno vychutnat dobrodružství na lodi. „Je to docela běžná praxe, protože když jste na moři, nemůžete dělat absolutně nic,” vysvětluje Manighettiová.

Když 28. února opouštěli Kanárské ostrovy, věděli, že nový koronavirus řádí v Číně a víceméně se teprve začínalo řešit, že se něco nepěkného děje v Itálii. Nenapadlo je však, že až doplují na druhou stranu oceánu, situace bude diametrálně odlišná.

„Neměli jsme signál, nečetli jsme zprávy a mysleli jsme si, že než doplujeme do cíle, bude po všem,” řekl Osborne. „Když jsme si ale po 25 dnech na moři zapnuli telefony a sehnali jsme nějaká data, zůstali jsme zírat s otevřenou pusou,” doplnila jeho partnerka.

Foto: Mapy.cz

Cestu po Karibiku musel pár zatím přerušit.

„V tu dobu jsme se snažili zakotvit na karibských ostrovech, které spadají pod francouzskou samosprávu a už tam jsme zjistili, že ostrovy jsou uzavřené. Nejdřív jsme se domnívali, že se jedná o opatření v turistické sezóně, kdy místní nechtějí, aby je nakazilo pár turistů,” vysvětlil Osborne, který s partnerkou chtěl do začátku června cestovat po Karibiku.

Vzhledem k italské národnosti nechtěly úřady na ostrově Svatý Vincenc dovolit Manighettiové vstup na území ostrova. „Museli jsme jim dokázat podle GPS, že jsme poslední týdny strávili v té nejbezpečnější karanténě,” říká Italka, která se v Karibiku dozvěděla, že koronavirus dorazil i do Lombardie, odkud sama pochází.

„Věděla jsem, že moje rodina je v bezpečí, ale zemřeli lidé, které jsem znala dlouhé roky,” uvedla Manighettiová, která nyní přečkává pandemii s přítelem na ostrově Svatý Vincenc. Dvojice se nemůže plavit dál, což je pro jejich naplánovanou cestu znatelná komplikace.

Došly jim peníze, tak se uvázlí turisté ubytovali v jeskyni

Koronavirus

„Chtěli jsme stihnout plavbu do června, kdy začíná v Karibiku období hurikánů. Teď jsme ale uvězněni mezi virem a hurikány,” říká Italka. „Jsme ale na druhou stranu vděční, že můžeme přečkat pandemii tady, zatímco lidé v nemocnicích umírají. Musíme jen doufat, že se situace uklidní,” dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám