QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Konec měsíce a propouštění. Víte, jak se bránit výpovědi z práce?

25.04.2020 12:58

S koncem měsíce přijde opět propouštění. Víte, jak se bránit výpovědi z práce? Zeptali jsme se proto advokáta, na co by si zaměstnanci měli dát pozor a čeho se vyvarovat.

vypoved

Blíží se konec dubna a řada firem je nucena přistoupit k tomu, že bude nucena část svých zaměstnanců propustit. S ohledem na to, že výpovědní doba začíná běžet prvním dnem následujícím po doručení výpovědi, dá se očekávat, že většina zaměstnanců obdrží výpovědi těsně před koncem měsíce.

U části společností k tomuto kroku přistupují korektně a pracovní poměr ukončují v souladu se zákoníkem práce (včetně odstupného apod.), nicméně u některých společností se tak bohužel neděje. I přes to, že za současné situace budou propuštění zaměstnanci hledat novou práci mnohem obtížněji nežli v minulosti, řeší řada firem ukončení nestandardní cestou, např. s odůvodněním že s ohledem na nouzový stav nenáleží zaměstnanci odstupné, nebo že není nutno dodržet dvouměsíční výpovědní dobu.

Zeptali jsme se proto advokáta JUDr. Ing. Pavla Cinka, LL.M. z advokátní kanceláře CINK a partneři na to, na co by si zaměstnanci měli dát pozor a čeho se vyvarovat. Jelikož se tato advokátní kancelář pracovnímu právu dlouhodobě věnuje, tak zná téměř všechny triky, které ukončení pracovního poměru provázejí, a poradí, jak se v takovém případě bránit.

cink 2

Radí advokát advokát JUDr. Ing. Pavel Cink, LL.M. z advokátní kanceláře CINK a partneři:

K uvedenému mohu říci, že jako advokátní kancelář jsme se setkali již s celou řadou situací, kdy je výpověď neplatná, nicméně všechny případy zde v rámci jednoho článku popsat nelze. Vždy však doporučujeme obrátit se na odborníka a situaci s ním zkonzultovat, uvedené je dnes již možné i online a může to zachránit jak pracovní místo, tak i značné finanční prostředky. Nicméně jako první pomoc přinášíme 11 nejdůležitějších bodů, které vám mohou při výpovědi z práce pomoci:

  • Pozor na to, co podepisujete. Jste sice povinen výpověď převzít (převzal dne a podpis), ale nic víc (žádné dohody nebo vyjádření apod.)
  • Výpověď musí být doručena do konce měsíce (tedy např. do 30. dubna). Bude-li doručena až následující den nebo později, tak pracovní poměr skončí až o měsíc déle.
  • Pozor na dohody o ukončení, výraznou měrou snižují šanci na odstupné a napadnout soudně ukončení pracovního poměru dohodou je pak velmi obtížné, ne však nemožné.
  • I v případě dohody nezaniká nárok na odstupné, jen je pak složitější prokázat, že k ukončení došlo z důvodů na straně zaměstnavatele a že i přes to existuje nárok na odškodné.
  • Neplatnou výpověď je třeba nejpozději do 2 měsíců napadnout u soudu, jinak se i neplatná výpověď stává platnou a nelze s tím pak již df. nic dělat.
  • Zaměstnavateli je co nejdříve třeba písemně sdělit, že trváte na dalším zaměstnávání, od té doby zaměstnanci běží nárok na mzdu s tím, že v případě vyhraného sporu (průměrná délka sporu je i několik let) dostává uhrazenou celou mzdu, tedy např. 36 platů.
    Pracovní právo děláme léta, soudy probíhají v senátu, kde je jeden soudce a 2 přísedící (většinou bývalí zaměstnanci), drtivou většinou sporů tak dle naší zkušenosti vyhraje právě zaměstnanec.
  • Nevzdávejte se odstupného, ve většině případů ukončení pracovního poměru na něj máte právo
  • Pozor na zásady rovného zacházení, i když je na zaměstnavateli, které zaměstnance propustí, nesmí při tom postupovat diskriminačně a musí dodržet zásady rovného zacházení se zaměstnanci
  • Určitým skupinám zaměstnanců výpověď dát nelze (zaměstnanci na nemocenské, těhotné zaměstnankyně).
  • Poraďte se s odborníky, zkušenými advokáty na pracovní právo. Vědí, na co se zaměřit a na co si dát pozor. Ve výsledku vám tak ušetří značnou finanční částku.

Věřím, že uvedené rady dotyčným pomohou a držím palce, aby takovouto situaci vaši čtenáři řešit vůbec nemuseli. Každopádně v případě potřeby jsme k dispozici a jsme připraveni se všemi nástrahami pracovního práva samozřejmě pomoci.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24