Už je to pět let, co zněl v rádiích singl Ghost Town, poslední větší hit Adama Lamberta. Od té doby se rodák z amerického města Indianapolis věnoval zejména povinnostem s kapelou Queen, se kterou absolvoval i světové arénové turné. Teď zpěvák konečně přichází s novou sólovkou, která dostala název Velvet. A to pětileté čekání se vyplatilo.

Posledních pár měsíců se zdá, že retro zvuk v populární hudbě táhne – ví to například The Weeknd, který obsadil přední příčky světových hitparád s hitem Blinding Lights, nebo Dua Lipa, která s čerstvým albem Future Nostalgia ovlivněným hudbou osmdesátých let sbírá jednu vychvalující recenzi za druhou. A pro podobný návrat do dekád minulých se rozhodl i Adam Lambert.

Na albu Velvet je dobře slyšitelný vliv glam rocku a disco hudby z let sedmdesátých, stejně jako špetka funku a soulu. Tato kombinace ve výsledku vytváří žánr, který zpěvákovi opravdu velice sedí. Lambert je navíc mistrem svého řemesla a vynikajícím performerem – například ve Stranger You Are má jeho pěvecký projev tak suverénní a hravý výraz, že Lambertův hlas je sám o sobě nástrojem. Není divu, že se Brian May a Roger Taylor rozhodli právě jemu propůjčit post, který dříve zastával Freddie Mercury.

Těžko byste na albu hledali slabé místo, pojďme si tedy vypíchnout ty úplně nejlepší položky v tracklistu. Vedle zmíněné Stranger You Are se mezi ně řadí třeba titulní Velvet, která celou kolekci třinácti skladeb skvěle otevírá. Silně nakažlivou záležitostí je Superpower, ve které hutný, postupně zesilující zvuk vkrádajících se kytar střídá výrazná basová linka v refrénu. 

Velmi se vydařila také skladba Roses (připomínající megahit Get Lucky od Daft Punk a Pharrella Williamse), v níž se kytary chopil legendární Nile Rodgers, se kterým Lambert spolupracoval už v minulosti. Zmínit zaslouží také Overglow s úderným stadionovým refrénem nebo procítěná balada Closer to You, ve které naplno vynikají zpěvákovy precizní vokály.

Adam Lambert už dávno není ten nenápadný mladík s emo patkou, který v roce 2009 přišel v San Francisku na konkurz do pěvecké soutěže American Idol. Vyrostl z něj velice charismatický umělec, který nyní v roli zpěváka sdílí pódium s kapelou, s jejímiž nesmrtelnými hity tehdy před porotce pěveckého klání předstoupil. A čerstvé album Velvet jej zachycuje v té nejlepší formě.

HUDEBNÍ ALBUM: VELVET

Interpret: Adam Lambert
Datum vydání: 20. března 2020
Produkce: Tommy English, Steve Booker, Noise Club, Butch Walker, Fred Ball
Skladby: Velvet / Superpower / Stranger You Are / Loverboy / Roses (with Nile Rodgers) / Closer to You / Overglow / Comin in Hot / On the Moon / Love Don’t / Ready to Run / New Eyes / Feel Something
WWW: www.adamlambert.net

PŘEHLED RECENZE
Originalita
9
Zvuk
9
Atmosféra
10
recenze-adam-lambert-velvetAdam Lambert vsadil na zvuk ovlivněný zejména hudbou 70. let, a nemohl udělat lépe. Velvet baví od začátku do konce a představuje vůbec to nejlepší, co od počátků své kariéry v roce 2009 vydal. Velký podíl na tom má i Lambertův excelentní hlas. Mezi ty nejlepší skladby na albu patří například Superpower, Stranger You Are nebo Overglow.