https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/filmari-vyuzili-prazdnou-prahu-k-nataceni-dokumentu-o-zviratech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Filmaři využili prázdnou Prahu k natáčení dokumentu o zvířatech Video

26.4.2020 00:16 (ČTK)
Přírodu české metropole, v níž se jeho hrdinové mohou díky liduprázdných ulic a prostranství cítit už několik týdnů jako v opravdové divočině, natáčí od dubna štáb pod vedením režisérů Mariána Poláka a Jana Hoška. / Ilustrační foto
Přírodu české metropole, v níž se jeho hrdinové mohou díky liduprázdných ulic a prostranství cítit už několik týdnů jako v opravdové divočině, natáčí od dubna štáb pod vedením režisérů Mariána Poláka a Jana Hoška. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zřejmě jediné filmové natáčení, které se nyní koná v Česku zasaženém vládními opatřeními proti šíření koronaviru, má jako hlavní hrdiny zvířata. Hlavní hrdiny, kteří nemusí mít roušky, doplňuje pouze minimální štáb filmařů, kteří v liduprázdné metropoli natáčí dokument Planeta Praha. Ve čtvrtek o tom za tvůrce informovala Martina Reková. Projekt navazuje na dokument o české přírodě Planeta Česko z roku 2018, který měl statisícovou návštěvnost v kinech a dostal řadu filmových ocenění včetně nominace na Českého lva.
 

Přírodu české metropole, v níž se jeho hrdinové mohou díky liduprázdných ulic a prostranství cítit už několik týdnů jako v opravdové divočině, natáčí od dubna štáb pod vedením režisérů Mariána Poláka a Jana Hoška.

Žánrově bude Planeta Praha takzvaným wildlife dokumentem, který odkryje rozmanité způsoby adaptace živočichů a rostlin na městské prostředí. To vše na konkrétních a známých místech Prahy, jako jsou například Petřínské sady, Valdštejnská zahrada, Olšanské hřbitovy, areál Thomayerovy nemocnice v Krči nebo zoologická zahrada v Troji. Aktéry jsou špačci, kosi, sokoli, vodní ptáci, nutrie, brouci roháči, hrobaříci, motýli, netopýři, křečci nebo mufloni a mnoho dalších druhů.

"Zavedená omezení volného pohybu osob nám paradoxně pomohla k naprosto unikátním záběrům prázdných ulic, které využijeme jako podklady k trikovým záběrům zástavby mizející v divoké vegetaci. Příroda nám virovou epidemií pomáhá víc, než bychom si přáli. A ještě na tom ušetříme," uvedl producent Radim Procházka.

Natáčení potrvá do konce příštího roku a premiéru plánuje distribuční společnost Aerofilms na jaro 2022.

Přírodovědné dokumenty patří u českých diváků k nejoblíbenějším, většina produkce se však zaměřuje na exotická zvířata v dalekých krajích. Marián Polák už ale svou předchozí Planetou Česko dokázal, že tuzemská příroda nabízí vzrušující prostředí, které si co do pestrosti a dobrodružnosti v ničem nezadá s exotickými krajinami.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist