Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Z přehlídkového mola přes akty až do Bílého domu. Melania Trumpová slaví 50

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
26. dubna 2020
05:01

Americká první dáma Melania Trumpová v neděli 26. dubna slaví své 50. narozeniny, narodila se v roce 1970 ve Slovinsku, tehdy součástí socialistické Jugoslávie, a proslavila se jako modelka. V roce 1996 přesídlila do USA, kde na jedné párty potkala realitního magnáta Donalda Trumpa a stala se jeho třetí ženou. Po úspěšném Trumpově tažení v prezidentských volbách v roce 2017 se Melania ujala role první dámy, jedné ze dvou, které se nenarodily v USA.

Původním jménem Melanija Knavsová (později si své jméno změnila na srozumitelnější Knaussová), vyrostla v pětitisícové slovinské Sevnici. Její otec prodával auta, matka navrhovala dětské oblečení. Studovala na střední škole designu a fotografie v Lublani a s modelingem začala v 16 letech.

Slovinský fotograf Stane Jerko odhalil první fotoset nynější první dámy USA, který nafotila v roce 1987. Slovinský fotograf Stane Jerko odhalil první fotoset nynější první dámy USA, který nafotila v roce 1987. | Profimedia

O dva roky později podepsala smlouvu s agenturou v Miláně, pracovala také v Paříži. V roce 1996 přesídlila do New Yorku. Fotila pro magazíny Harper's Bazaar, New York Magazine, Vanity Fair, Vogue či Sports Illustrated. Trvalý pobyt v USA získala v roce 2001, občanství má od roku 2006.

Melania Trumpová během modelingové kariéry v polovině 90. let Melania Trumpová během modelingové kariéry v polovině 90. let | Profimedia

Fotila i akty

Za Trumpa se provdala v lednu 2005 v letovisku Palm Beach na Floridě, v té době spolu už žili šest let. Rok po svatbě se jim narodil syn Barron. Svého manžela během prezidentské volební kampaně plně podporovala, a ač sama imigrantka, podporovala tvrdý postup Trumpa proti nelegálním přistěhovalcům. Manželovi však vyčítala rozdělování rodin, ke kterému tehdy docházelo na americko-mexické hranici.

Všechna nařčení z Trumpova případného sexuálního obtěžování jiných žen označila za lži: „Manželovi věřím, manžel je milý, je to gentleman a nikdy by nic takového neudělal,“ prohlásila. Sama také čelila podezření, že v 90. letech pracovala v USA jako modelka, aniž měla potřebná povolení.

V roce 1995 například vznikly její nahé fotky, které v kampani vytáhl bulvární deník New York Post. Podle agenta Trumpové však vznikly bezúplatně. Melania pochybení odmítá: „V každém okamžiku jsem plně dodržovala imigrační zákony této země. Tečka,“ napsala.

Melania Trumpová během tiskové konference prezidenta Trumpa na summitu G7 Melania Trumpová během tiskové konference prezidenta Trumpa na summitu G7 | Reuters

„Ledová královna ze Slovinska“

Trumpová hovoří pěti jazyky - kromě slovinštiny a angličtiny ovládá také francouzštinu, němčinu a srbštinu. Je teprve druhou americkou první dámou, která se narodila mimo Spojené státy. Její předchůdkyní byla Louisa Adamsová, manželka šestého prezidenta Johna Quincyho Adamse, který byl v úřadě v letech 1825 až 1829. Adamsová byla dcerou amerického konzula v Londýně, kde se také narodila.

První dáma jen zřídka poskytuje interview a pro Američany zůstává záhadou, autorka jejího životopisu Kate Bennetová, korespondentka stanice CNN, vysvětlení našla v rodné zemi Trumpové a uvedla, že pro Slovince není otevřenost typická. Trumpová v porovnání se svou předchůdkyní, vřelou Michelle Obamovou, skutečně působí jako „ledová královna“.

První dáma USA Melania Trumpová zahájila svou první sólo cestu v Ghaně. První dáma USA Melania Trumpová zahájila svou první sólo cestu v Ghaně. | Reuters

Úsměv na tváři současné první dámě dokážou vykouzlit děti, sama o sobě tvrdí, že je především matkou a pak až první dámou USA. Také svůj hlavní projekt Buďme nejlepší, z anglického Be Best, zasvětila dětem.

Trumpová v době koronaviru

Trumpová se v době šíření koronaviru uchýlila do preventivní karantény v Bílém domě, zůstává ale aktivní na svých sociálních sítích. Stala se tváří kampaně Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a pravidelně sdílí rady odborníků. Na rozdíl od svého manžela vyzývá rovněž k nošení roušek.

Jestli je Trumpová za něco obdivována, pak je to rozhodně její vytříbený módní vkus. Daňové poplatníky může uklidnit to, že za honosnou garderóbu si první dáma platí sama. Ať oblékne jakýkoliv model, nesmí chybět její milované lodičky s jehlovými podpatky, většinou od Christiana Louboutina nebo Manola Blahnika, španělského návrháře s českými kořeny.

Melania Trump proti rozdělování dětí: Odjela do McAllenu v Texasu na hranicích s Mexikem, aby se se situací přímo na místě seznámila. Melania Trump proti rozdělování dětí: Odjela do McAllenu v Texasu na hranicích s Mexikem, aby se se situací přímo na místě seznámila. | Reuters

Ani módní ikona jako ona se ale nevyhne přešlapům, za ten největší je považována její khaki parka, ve které v červnu 2018 vyrazila do texaských center, kam byly umisťovány děti nelegálních migrantů. Bundou s nápisem „Je mi to úplně jedno. A vám?“ si proti sobě poštvala skoro celé USA.

PPP150W ( 26. dubna 2020 19:41 )

Je vám dvěma nyní lépe?

mandat ( 26. dubna 2020 12:08 )

Michelle je chlap.

mandat ( 26. dubna 2020 11:51 )

Vypada dobre, stara se o sebe, ma nekolik operaci,ale porad to jde, kdyz se podivate na Zemanovou, tak se vam chce brecet.

Marie Bursikova ( 26. dubna 2020 10:49 )

Marie Bursikova ( 26. dubna 2020 10:48 )

To je úspěch být italským pasákem dovezena do USA pro staré desky.Ona neumí nic a vše je uměle na ni Mlčí poněvadž by toho vylezlo víc než je únosné A ten cirkusak Trump byl ok s Ivanou

Zobrazit celou diskusi