26. dubna 2008. Den, kdy Kvitová výhrou ve Fed Cupu nastartovala svou kariéru

26. 4. 2020, 07:45
Stalo se... 13
Když tehdy osmnáctiletá Petra Kvitová porazila 26. dubna 2008 v baráži Fed Cupu s Izraelem při své singlové premiéře domácí favoritku Šahar Peerovou, bylo to velké překvapení. Dnes patří se šesti triumfy k nejúspěšnějším hráčkám v historii populární týmové soutěže. Více titulů než Kvitová mají na kontě jen slavné Američanky Chris Evertová a Billie Jean Kingová.
Profily hráčů
Petra Kvitová

Specifickou fedcupovou atmosféru si Kvitová poprvé vyzkoušela v červenci 2007 při neúspěšné baráži ve Španělsku, kde za rozhodnutého stavu nastoupila ve čtyřhře po boku Barbory Strýcové. Poté už ji kapitán Petr Pála využíval výhradně ve dvouhře.

V další baráži v Izraeli o rok později Pála nečekaně nasadil Kvitovou do úvodního duelu proti světové osmnáctce Peerové. Když vytáhlá Češka na začátku druhého setu prohrávala 2:6 a 0:2, nic nenasvědčovalo tomu, že by měla domácí favoritku porazit. Na kurtu v Ramat Hašaronu s ochozy ve tvaru podkovy, kde se dost točil vítr, hodně kazila a hůř se pohybovala.

Potom však rodačka z Bílovce setřásla nervozitu a začala předvádět špičkový tenis. Na opačnou stranu kurtu posílala jeden vítězný úder za druhým a Peerové do konce zápasu povolila jediný game. V rozhodující sadě nadělila Kvitová, jež v té době byla teprve druhým týdnem v elitní stovce žebříčku, bezradné soupeřce "kanára".

V nedělní dvouhře Kvitová nezopakovala výkon ze soboty a podlehla Tzipoře Obzilerové, Češky ale zvládly rozhodující čtyřhru a na čtvrtý pokus postoupily do Světové skupiny. V ní se pevně usadily a po dvou semifinálových účastech postoupily v roce 2011 poprvé od rozdělení Československa do finále.

Kvitová se mezitím vypracovala na týmovou jedničku, cestou do finále proti Rusku vyhrála všechny čtyři dvouhry. Neporazitelnost udržela i v Moskvě a výrazně se podílela na premiérovém českém samostatném vítězství v soutěži. Na "Lvici" se Pála mohl spolehnout i při dalších pěti prvenstvích, ve dvouhře má ve Fed Cupu bilanci 30 výher a deseti porážek.

Nejen díky tomu patří Kvitová ve 30 letech mezi největší postavy české tenisové historie. Na kontě má 27 turnajových titulů včetně dvou z Wimbledonu nebo olympijský bronz. V prosinci 2016 zažila loupežné přepadení, při kterém utrpěla vážné zranění levé ruky, v níž drží raketu. Ve Fed Cupu naposledy nastoupila předloni v dubnu, o možný útok na sedmý titul ji připravilo zrušení dubnového finálového turnaje v Budapešti kvůli pandemii koronaviru.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
misa
Bude i článek k 6. 6. 2015, kdy hrála Lucie Šafářová finále French Open? Páté výročí se blíží :)
Reagovat
paddy
před historií mají přednost probíhají turnaje, např. od zítra v Madridě :)
Reagovat
jirkaS
ČTsport 22:55 ;-)
Reagovat
tommr
škoda, že z toho zápasu není video ...
Reagovat
EllNino
https://www.youtube.com/watch?v=00jpRro2dgc

Dochovalo se jen tohle :D

Ale jinak ten zápas byl normálně přenášenej na Sportu, ale v archivu jsou až utkání od roku 2009
Reagovat
tommr
díky za odkaz i když kvalita je hrozná. Kdybych nevěděl, že jde o zápas Petry tak bych jí nepoznal ...
Reagovat
Frick
Aspoň člověk vidí, kam se dostaly mobily, co se videokvality týče :-D
Reagovat
paddy
kvalita videí na YT se časem snižuje

takže na začátku to bylo být třeba 720p a nyní je to 144p
je to 12 let staré a nikdo to nesleduje, takže není důvod mít původní kvalitu
Reagovat
Frick
Ano, určitě to tak.

Milá Paddy, já YouTube po stránce jeho videokvality sleduju asi 12 let, takže opravdu mi tady nesděluj takové hovadiny.
Reagovat
EllNino
V Izraeli to bylo zvláštní od začátku :) ....

Petra nejdřív neskutečně otočila z 2:6 0:2 proti Shahar Peer... (2:6 6:3 6:0)

Následně Lucka Šafi, pro kterou byl rok 2008 po skvělém předchozím roce velkým zklamáním, a dokonce přemýšlela, že s tenisem skončí, dostala kanára v prvním setu od Tzipi Obziler a nakonec prohrála těsně 1:2 na sety ...(0:6 6:3 4:6)

Druhý den dostala šanci místo Lucky, která měla zdravotní problémy, Ivet, a ta předvedla jeden z nejlepších výkonů ve Fed Cupu, vyhrála 6:7(1) 6:3 6:4, i když byla i v ostatních setech nekolikrát brejk dole :)

Pak se čekalo, že udělá Petra bod, ale té dlouhou dobu nedělní zápasy nevycházely (prohrála třeba 2. den s Alexou Glatch s USA 2009, s Annou-Lenou Groenefeld proti Němkám 2010 atd.) a prohrála hladce 3:6 4:6 s Obziler, která zažívala úžasný víkend :)

V deblu pak zase zářila Iveta, pro kterou to byl asi nejpovedenější fedcupový víkend... a s Květou porazily pár Peer/Obziler 6:4 6:3 ... Iveta pak dlouhou dobu byla jako týmová jednička ve Fed Cupu hodně svázaná, prohrála v podstatě všechny svoje utkání, včetně zápasů s Llagosterou Vives, Glatch, ... až v Belgii 2011 a Německu 2012 zase ukázala svoje kvality ... nejvíce samozřejmě mrzí prohra deblu s Květou z mečbolu proti Američankám (Huber/Mattek) v semi 2009

Petra byla tehdy jako zjevení a jak to pokračovalo, to už všichni dobře víme :)
Reagovat
misa
Lucka měla v roce 2008 zdravotní problémy.
Reagovat
EllNino
Lucka měla zdravotní problémy celou kariéru .... ale ten rok 2008 sliboval hodně, bohužel se na celkem dlouhou dobu od toho průlomového roku 2007 zakopala kolem 50. místa ... a i když mívala skvělé momenty, třeba zápas s Venus Williams na French Open 2009, turnaj v Torontu 2009 atd., střídala to se šílenými výpadky ...

Až na konci roku 2010 vyhodila kouče Patrika Navaru a začala spolupracovat s Biljanou ...a to byl odrazový můstek, který pak vyšperkoval Rob, víme, co se dělo dál, dlouhý krásný a zároveň trochu hořký příběh, ale převažují rozhodně ta pozitiva a to, že jí zdravotní stránka umožnila porodit holčičku :)
Reagovat
misa
:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist