V obvodu vzniknou květnatá luka a broukoviště

Životní prostředí hraje v životě člověka důležitou roli a v rámci jeho zlepšení, pestrosti veřejného prostranství a přispění udržitelnosti vlhkosti na travnatých plochách, se třetí plzeňský obvod rozhodl na svém území vytvořit menší biotopy ve formě květnatých luk.

Cílená propagace v Plzni

Tyto plochy byly pečlivě vybírány v rámci požadavků na kvalitu půdy, prostředí či frekvenci výskytu obyvatel. Na biotopy se tak mohou těšit v ulicích Šimerova, 17. listopadu, Karla Steinera, v parku ve Zborovské ulici či ve Škodalandu.

„Celkově bude upraveno a následně oseto celkem 560 m2 travnatých ploch, k jejímž hlavním přednostem patří bezesporu estetická funkce a zároveň minimální náklady na údržbu“, informuje David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

Květnaté plochy také poskytují potravu a úkryt motýlům, včelám a jinému medonosnému hmyzu, který postupně, nejen v městském prostředí, vymírá.

„První květy uvidí obyvatelé našeho obvodu již během podzimu letošního roku, ale svůj potenciál louky naplno rozvinou až v roce příštím. Pak projekt vyhodnotíme a v případě příznivých ohlasů vytipujeme další možné lokality“, dodává David Procházka.

S květnatými loukami souvisí i budování tzv. broukovišť. Ideálním místem pro život hmyzu jsou staré stromy a jejich dutiny V současné době, kdy jsou staré a nemocné stromy v rámci bezpečnosti ihned pokáceny, je velice málo vhodných míst, kde může hmyz, brouci, ale i jiní obratlovci a ptáci nerušeně žít. Obvod se nechal inspirovat alarmujícím úbytkem hmyzu a nechal vytvořit tzv. broukoviště, které umístil do Škodalandu a do Slovanského údolí.

Jedná se o uměle vytvořená místa pro hmyz, drobné obratlovce, plazy či ptáky, která budou mít výchovný charakter a zároveň pomohou k ochraně místní, zejména hmyzí, populace. Jsou to navrtané staré kmeny stromů, prohnilé pařezy, šišky, kameny, větve, mulčovací kůra či písek, aby místo mohlo nabídnout velké množství úkrytů či potravy.

„V bezprostředním okolí broukovišť jsme nechali vysít směs na květnatou louku, aby nalákala hmyz a jiné živočichy, nainstalujeme informační cedule a ochranné zábrany. S návratem hmyzu do našeho prostředí mohou pomoci i sami občané tím, že vytvoří na svých zahrádkách menší obdobu hmyzího domečku či vysetím rostlin atraktivních pro opylovače. Naše životní prostředí to jistě ocení“, doplnil David Procházka.

Fotogalerie
Autor: Miroslav Knotek Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
ne 26.04.2020 12:15




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka