Hlavní obsah

Šéf Slušných lidí vyhrožoval Hřibovi i Novotnému. Zabývá se tím policie

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Pernica publikoval na Facebook fotku s výhružkou.

Reklama

Zdeněk Pernica, který předsedá brněnskému hnutí Slušní lidé, o víkendu na Facebooku formou koláže vyhrožoval likvidací tří pražských politiků, starostům Pavlu Novotnému a Ondřeji Kolářovi a primátorovi Zdeňku Hřibovi.

Článek

Policie se zabývá případem brněnského aktivisty a předsedy hnutí Slušní lidé Zdeňka Pernici. Ten na Facebook o víkendu pověsil koláž, ve které vyhrožuje třem pražským politikům - starostovi Řeporyjí Pavlovi Novotnému (ODS), primátorovi metropole Zdeňku Hřibovi (Piráti) a starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi (TOP 09).

„Nevíte, kolik rublů je odměna? Přišel jsem kvůli koroně o peníze a potřebuju to nějak doskočit,“ napsal do příspěvku.

Foto: Facebook

„Nevíte, kolik rublů je odměna? Přišel jsem kvůli koroně o peníze a potřebuju to nějak doskočit,“ přidal Pernica veřejně na Facebook.

Na protiprávní chování poté upozornil Policii novinář Ondřej Kundra na Twitteru. Pernica následně příspěvek z Facebooku smazal.

„Děkujeme za upozornění, policie už se případem zabývá,“ odepsali policisté na sociální síti.

Zdeněk Pernica byl členem krajně pravicového hnutí Alternativa pro Českou republiku 2017, které založila část členů po odchodu z Bloku proti islámu Martina Konvičky. Hnutí Slušní lidé, kterému předsedá, v roce 2017 ve své pravidelné zprávě o extremismu citovalo ministerstvo vnitra. Zařadilo ho na seznam extremistických organizací a upozornilo na neonacistickou a chuligánskou minulost některých jeho členů.

Pernica je známý také jako boxer a autor tzv. Gaunyho primitivních komiksů. Ty se často dotýkají kontroverzních témat a figuruje v nich násilí. Zdeňka Hřiba a Pavla Novotného za jejich politickou aktivitu nekritizoval poprvé.

Pražský primátor Zdeněk Hřib má přitom od středy 22. dubna policejní ochranu a nesmí používat veřejnou dopravu, jak byl do té doby zvyklý. Důvod médiím magistrát nesdělil, policejní dohled stanovil na neurčito.

Policie v druhé polovině března zadržela muže, který Hřibovi vyhrožoval kvůli zavedeným opatřením proti koronaviru.

„Důvody a konkrétní způsoby ochrany není možné komentovat z rozhodnutí policie. Z bezpečnostních důvodů pan primátor aktuálně nemůže využívat prostředky městské hromadné dopravy, které využíval denně. Do práce musí jezdit autem,“ řekla mluvčí primátora Martina Vacková.

Primátor před časem podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli sledování. „Někdo ho sledoval až k němu domů,“ dodala Vacková.

Zda spolu nynější policejní ochrana pražského primátora a tehdejší případ souvisí, není jasné. Podle informací médií využívají v současné době policejní ochranu i Ondřej Kolář a Pavel Novotný.

Reklama

Související témata:

Doporučované