Hudba Praha & Michal Ambrož (recenze CD)

Hudba Praha & Michal Ambrož (recenze CD)
26. dubna 2020 Recenze, Folk Autor: Milan Tesař

Z aktuálního alba rockového zpěváka Michala Ambrože a nové sestavy jeho kapely Hudba Praha můžete z našeho vysílání znát především píseň Velká slova, případně některé další  skladby včetně duetu s Markétou Foukalovou Už jsme zase zpátky. Přečtěte si naši recenzi tohoto CD.

„Měl jsem pocit, že chci dělat muziku jinak, zklidnit emoce a dát věci do souvislosti,“ řekl Michal Ambrož v roce 2019 v rozhovoru pro Deník. Zakladatel a lídr kapel Jasná páka, Hudba Praha a Divoký srdce natočil v roce 2016 společně s Davidem Kollerem coby producentem album Srdeční příběh, kterým reflektoval nejen svou hudební minulost, ale i prodělanou chorobu. Původní Hudba Praha se mu už předtím rozpadla a on svůj nejnovější počin nahrál především s mladšími muzikanty ze Srdečního příběhu. David Koller měl na starosti „supervizi“, zatímco hudební produkce se ujali multiinstrumentalista Matěj Belko, kytaristé Michal Pelant a Radovan Jelínek a baskytarista Jakub Vejnar.

Nové album lze vnímat jako reflexí, zklidnění a uspořádání souvislostí, pokud jde o Ambrožovu dosavadní členitou tvorbu. Jako zpěvák a autor prošel lecčím a nyní se jako vyzrálý muž věnuje bilancování, ohlížení a přitom – slovy jedné z písní – nejen „dělá, co může“, ale daří se mu stále prošlapávat nové cesty v rámci dávno vyzkoušeného terénu. Nové album tedy není po hudební stránce nijak zvlášť překvapivé, občasné pokusy o modernější zvuk pro ně nejsou nijak zvlášť určující. A přitom je výsledek až překvapivě svěží. Na tom mají zásluhu nejen schopní mladší muzikanti (vedle zmíněných čtyř producentů je to saxofonista Jakub Doležal a jako host bubeník Roman Vícha), ale také sbor zpěvaček, který odkazuje ke stavbě písní staré Jasné páky i Hudby Praha. Markéta Foukalová, momentálně jedna z nejvšestrannějších českých interpretek, se pak po Ambrožově boku představuje také v povedeném duetu Už jsme zase zpátky. Největší devízou alba je však samotný Ambrožův zpěv, i po prodělané nemoci stále zvučný a důvěryhodný. 

Album však není pouze reflexí zpěvákova života, ale souvisí i se situací ve společnosti v posledních letech. Ne náhodou je uvozuje zhudebněný starší text J. H. Krchovského Uprchlík, jehož obrazy („Nebyl čas se ani obout / vyběhli jsme, zamkli byt“) zpěvák rozvíjí v následujících vlastních textech až k poslední písni Čas nás žene s textem: „Jen tou krajinou snovou / vláčet se dál a dál / a nechat pocity stranou / vždyť kdo by o ně stál / Čas nás žene kdovíkam.“

Album lze poslouchat jako celek. Tak to autor doporučuje a tak to má smysl. Smysl však mají i jednotlivé písně, například zmíněná Už jsme zase zpátky, která obraz cesty situuje někam do oblasti svědomí („Můžem se brodit řekou / tou řekou starých vin“), nebo Velká slova, balada pravdě a lásce a o ochrnuté a zoufalé síle.

Vydavatel: Warner Music Czech Republic
Rok vydání: 2019
Žánr: rock
Celkový čas: 35:21

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!