Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Poslední virtuální etapa Kolem Švýcarska patřila Dennisovi. Jelo se díky české aplikaci

Závěrečná pátá etapa závodu Kolem Švýcarska nahrávala časovkářům. S 36 kilometrů dlouhou tratí se nejlépe vyrovnal Rohan Dennis, který zvítězil před Irem Nicolasem Rochem o 12 sekund. Australan tak zakončil virtuální Tour de Suisse stejně, jako ji začal – prvenstvím.

Virtuální cyklistika pomocí trenažéru v praxi
zdroj: Reuters autor: Denis Balibouse

V polovině patnáctikilometrového stoupání na horský průsmyk Luckmanier zaútočil mistr světa v jízdě proti chronometru Dennis.

Rozdíl ještě navýšil v následujícím sjezdu, své tempo totiž držel na maximální povolené rychlosti 72 kilometrů v hodině. V závěrečném kopci na Dennise sice dotíral Roche, ale cyklista týmu Ineos nakonec vyhrál s 12sekundovým náskokem.

Je nám líto, video expirovalo.
Dennis ovládl poslední etapu Kolem Švýcarska. Jak funguje český systém Rouvy?

Česká stopa díky aplikaci

Závod se uskutečnil prostřednictvím unikátní české aplikace Rouvy, která dokáže ve virtuálním prostředí simulovat konkrétní trasu. Vlastnímu nastavení do 3D-prostředí předchází pečlivé nasnímání celé trati za reálných podmínek. "Ideální je pro nás úplně prázdná silnice. A abychom nejeli proti slunci, takže samozřejmě někdy přes den, to je optimální," uvedl šéf vývoje společnosti Virtual Training Jiří Samek.

Věrné je také jakékoli převýšení trati. Při jízdě do kopce tak musí i závodník na trenažéru patřičně zabrat. "Počítač nastavuje zátěž na trenažéru na základě výškového profilu na trase. Ten výškový profil musíme dopředu namapovat pomocí GPS a musíme ještě synchronizovat video," řekl Samek.

V průběhu závodu zajišťuje technologickou správu přenosu tým odborníků, který na dálku komunikuje se závodníky, s pořadateli závodu i s televizním štábem. Ve srovnání s reálným závodem Kolem Švýcarska překvapila virtuální soutěž ještě vyšším zájmem diváků. "Aktuálně je situace taková, že teoreticky přímý přenos může sledovat až 50 milionů diváků po celém světě," dodal Samek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články