Týden s hudbou: Koncerty a představení streamované online

Koncerty a představení po celém světě se ruší kvůli epidemii koronaviru. Umělci, orchestry či operní domy ale přistupují k alternativní formě kontaktu s diváky: streamování událostí online a zpřístupňování archivů nahrávek a videozáznamů. Pojd’te se s námi podívat na výběr událostí z oblasti hudby a opery, které bude možné sledovat online tento týden.

V minulém týdnu Brno Contemporary Orchestra odstreamovalo svůj třídenní “online festival v nouzovém stavu” s názevem Quarant(a)ena. Záznam projektu, který se odehrál v rozmezí tří dnů od 19. až 21. dubna je stále dostupný na webových stránkách orchestru.

Pondělí 27. dubna
Od dvanácté hodiny polední až do půlnoci bude na stránkách berlínské Staatsoper Unter den Linden k dispozici záznam Bizetovy opery Carmen. Staatsopernchor a Staatskapelle Berlin v představení režírovaném Martinem Kušejem řídí Daniel Barenboim. Účinkují Anita Rachvelishvili, Michael Fabiano, Lucio Gallo a Christiane Karg.

V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) Donizettiho Annu Boleynovou. Diriguje Marco Armiliato. Účinkují Anna Netrebko, Ekaterina Gubanova, Stephen Constello and Ildar Abdrazakov. Jedná se o představení z 15. října 2011.

Ve 20:15 středoevropského času (CET) odvysílá bavorská státní opera Bayerische Staatsoper recitál německého tenoristy Jonase Kaufmana. Za klavírního doprovodu Helmuta Deutche přednese Schummanův cyklus Láska básníkova.

Úterý 28. dubna
Od 17:30 východního času (ET) uvede newyorská Chamber Music Society of the Lincoln Center program s názvem A Celebration of Johannes Brahms with Jessye Norman. V archivním koncertu se představí také Pinchas Zukerman.

Od 18:00 místního času se představí v rámci At Home Series, kterou pořádá Los Angeles Philharmonic finský dirigent a skladatgel Esa-Pekka Salonen. Netradiční formát koncertu zahrnuje diskusi nad Salonenovým oblíbeným repertoárem.

Od 19:00 hodin místního času zahrají houslistka Pamela Frank a klavírista Stephen Prutsman program složený z houslových sonát J. S. Bacha . Přenáší new yorkská stanice Green Space.

V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) záznam Donizettiho Marie Stuartovny. Diriguje Maurizio Benini. Účinkují Joyce DiDonato a Matthew Polenzani. Jedná se o představení z 19. ledna 2013.

Berlínská Staatsoper Unter den Linden zpřístupní od dvanácti hodin středoevropsekého času záznam koncertu, jehož protagonisty jsou Pierre Boulez a Daniel Barenboim. Oba umělce společně se Staatskapelle Berlin uslyšíme v bohatém programu zahrnujícím napřiklad Wagnerovu Koncertní předehru Faust či Lisztův 1. klavírní koncert Es Dur. .

Středa 29. dubna
Od 18:00 britského letního času (BST) zazní v rámci projektu Living Room Live vytvořeného skladatelkou Freyou Waley-Cohen a houslistkou Tamsin Waley-Cohen Mozartovo Klavírní trio Es Dur K. 498 “Kegelstatt”.

V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) Donizettiho operu Roberto Deverux. Diriguje Maurizio Benini. Účinkují Sondra Radvanovsky, Elina Garanča, Matthew Polenzani a Mariusz Kwiecien. Jedná se o představení z 16. dubna 2016.

Od 19:00 hodin zahraje Belcea Quartet s houslistou Antoinem Tamestitem v přímém přenosu z Boulez Saal berlínské Barenboim-Said Akademie program složený z houslových kvintetů a kvartetů W. A. Mozarta, D. Šostakoviče a J. Brahmse.

Čtvrtek 30. dubna
Od 19:00 hodin místního času bude Angela Hewitt hrát program složený z toccat J. S. Bacha. Přenáší newyorská stanice Green Space.

Od 19:30 místního času streamuje norský Bergen Philharmonic Orchestra koncert složený z děl komorní hudby. Program ještě nebyl upřesněn.

Od 19:30 britského letního času (BST) se pochlubí svou nahrávkou Berliozovy Fantastické symfonie a Adamsovy Harmonielehre London Symphony Orchestra. Koncert si můžete vychutnat pod taktovkou Sira Simona Rattla.

Pátek 1. května
National Philharmonic Orchestra of Russia pod taktovkou Valerije Gergijeva provede program složený výlučně z děl P. I. Čajkovského. Přímý přenos z Čajkovského koncertní síně Moskevské státní filharmonické společnosti začíná ve 14:00 hodin moskevského času (MSK).

Od 19:00 hodin přednese Sir András Schiff v přímém přenosu z Boulez Saal berlínské Barenboim-Said Akademie recitál složený z Partit J. S. Bacha.

Od 19:30 hodin britského letního času (BST) bude možné vyslechnout Monteverdiho Korunovaci Poppey v podání Monteverdi Choir & Orchestra. Diriguje Sir John Eliot Gardiner.

Sobota 2. května
Od 19:00 hodin přednese Sir András Schiff v přímém přenosu z Boulez Saal berlínské Barenboim-Said Akademie přednášku týkající se klávesových Partit J. S. Bacha. Přednáška navazuje na páteční koncert.

V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) záznam představení Verdiho Luisy Millerové. Diriguje Bertrand de Billy. Účinkují Sonya Yoncheva, Piotr Beczala a Plácido Domingo. Jedná se o představení z 14. dubna 2018.

Neděle 3. května
StreamingSundays, které již několik týdnů pořádá britská Academy of Ancient Music pokračují uvedením programu s názvem The Art of the Lute with Thomas Dunford. Streaming začíná v 10:00 centrálního času (CT). Platformou pro vysílání je Youtube.

V 15:00 hodin EDT startuje marathon soudobé hudby pořádaný slavným new yorkským ansámblem Bang on a Can. Umělecký vedouci Michael Gordon do programu zahrnula mimo jiné i hudbu Philipa Glasse a Meredith Monk.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat