Jak posílit svou vůli: 8 tipů, jak dosáhnout toho, co chceme | Moje zdraví

Jak posílit svou vůli: 8 tipů, jak dosáhnout toho, co chceme

Jak posílit svou vůli: 8 tipů, jak dosáhnout toho, co chceme
Autor: iStock.com
27. dubna 2020 • 06:00

Když se chceme zbavit závislosti na sladkém, nikotinu nebo třeba na nákupech, potřebujeme k tomu silnou vůli. Jedině tak se nám navždy podaří odhodit berličky, o které se opíráme. Dál už žijeme bez nich. Mít silnější vůli se vlastně hodí každému.

Ať už se člověk rozhodne se svou závislostí skoncovat sám, nebo s pomocí odborníků, musí vědět, že jeho život se bude od té chvíle dělit na „před“ a „poté“. Běžný život „poté“ je v mnohém velice těžký. Jak pokračovat? Jak posílit svou vůli a v budoucnu se obejít bez berliček závislosti? „Obecně by se dalo říci, že je třeba plynule navázat na změnu a stále pokračovat v prohlubování nových návyků, s nimiž bylo započato. Je správné vybudovat si stabilní návyk na činnost, která posílí vůli. Tato činnost by měla být pro člověka naplňující,“ říká terapeutka a koučka Mgr. Monika Urbanová a pokračuje: „Je dobré začínat maličkostmi, jež pak mohou přejít do velkých změn. Doporučuji do celého procesu změny zařadit humor a smích – je to velká posila zejména pro mozek.“

Vyrovnejte se sami se sebou

„Je skvělé vědět, kdo skutečně jsem a kam směřuji. Je to ‚trojúhelník‘, který funguje v tomto poznání. Začínáme u sebeuvědomění – objevování a učení se informací o mé osobě, které vstřebám v nezkreslené podobě. Časem se pouštím do role a situace, jež jsou získané. Pokračuji v sebevědomí. Tohle slovo je třeba rozdělit na sebe a vědomí. Ve zkratce znamená, že převezmu vlastní život do svých rukou a konám vědomé kroky. Poslední strana trojúhelníku je sebehodnota, kdy jsem na cestě přes sebeuvědomění a sebevědomí získala jasný přehled o své hodnotě. Znám své priority, hodnoty, záměry a motivace,“ vysvětluje Monika Urbanová.

Motivace, touha a inspirace

Tyto „tři sestry“ se navzájem doplňují, ale každá nás umí doprovodit v jiný čas: Motivace je vnější – jde většinou o podněty, jež nás uspokojí krátkodobě, na chvíli zabaví naše bažení a pak nás opustí. Motivace má však jasný obrys a také očekávání. A tam je úskalí: Přehnaná očekávání přinášejí také zklamání a úbytek energie k dosažení cíle. Touha je počátkem každého úspěchu. Žene nás zdravě kupředu.

Je to vnitřní pocit spojený s emocemi, které jsou doslova hnacím motorem pro naše budoucí kroky. Inspirace přichází jako svěží vánek, který vdechujeme. S nádechem přichází myšlenka, s výdechem její uskutečnění. Právě inspirace je to, co nás skutečně baví, co milujeme, kde hledáme souvislosti a co nás doprovází po celý život stejně jako nádech a výdech. Ztratíme-li v životě inspiraci, je to srovnatelné se ztrátou samotného života.

Jak posílit vůli

Nepoužívejte slovo neúspěch. Pokud jste na cestě ke svému lepšímu já selhali, rozeberte si, co se stalo, jak se to stalo, jak to lze ovlivnit napříště a co se z toho můžete naučit. Přejmenujte v mysli svůj neúspěch na zkušenost, jež vám pomůže v růstu.

Ptejte se proč. Abyste aktivovali svou vůli, pokaždé si připomeňte, proč je konkrétní úkon či úkol pro vás důležitý a proč má smysl jej dokončit.

Před očima mějte cíl, nikoli obavy. Zaměříte-li se na cíl, automaticky se naprogramujete na pozitivní, produktivní myšlení. Výkon, možnosti a plány získají jasné obrysy.

Buďte konkrétní. Mozek lépe porozumí přesné definici toho, čeho chcete dosáhnout. „Dnes udělám pětatřicet sklapovaček“ je mnohem jasnější výzvou pro splnění cíle a posílení chování nežli „udělám víc sklapovaček“. 

Svůj cíl vizualizujte. Představte si, že už jste předtím uspěli (mozek nerozlišuje mezi vzpomínkou a představou), že „probíháte cílovou páskou“ a „slyšíte nadšený potlesk“.

Připadá-li vám cíl příliš daleko, rozdělte cestu k němu na kratší úseky. Pokroky, jichž jste dosáhli, si zaznamenávejte. Nebo se rovnou odměňujte – každá drobnost (kniha, obrázek, nový kousek do šatníku nebo třeba nějaký zážitek za odměnu) vám připomene dílčí úspěch.

Osvojte si dobré návyky. Ty špatné mohou zhatit i nejlepší předsevzetí. Naučte se je postupně nahradit dobrými. Pokud se ráno probouzíte grogy, naštvaní a bez energie, změňte to – začněte chodit dříve spát.

Posilujte svou mysl. Uvědomte si, že vůle nemá žádné limity a pomáhá nám – když jste jednou dokázali odolat pokušení, posílili jste svou vůli, sebevědomí a hodnotu.

Odborná spolupráce: Mgr. Monika Urbanová www.epigencentrum.cz 

Článek vyšel v časopise Moje zdraví. Zajímá vás, které potraviny jsou pro naši imunitu klíčové? Které bylinky a jak je užívat? S čím vám pomůže vitamin D? To všechno se dozvíte v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví. Dále vás čeká čtení o inkontinenci nebo jak na bolest hlavy bez léků. Aktuální číslo je k dostání v našem iKiosku – největší online trafice s poštovným zdarma, na stáncích nebo v partnerských lékárnách.

MZ • Autor: red

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.